DEH

DEH

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Εξειδικεύσεις για διακοψιμότητα βιομηχανίας, αποζημιώσεις ηλεκτροπαραγωγών και ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ο Μοσχοβισί

Εξειδικεύσεις για διακοψιμότητα βιομηχανίας, αποζημιώσεις ηλεκτροπαραγωγών και ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ο Μοσχοβισί

Σύμφωνα με τον απερχόμενο Επίτροπο Οικονομικών, η Κομισιόν δεν έχει στα χέρια της ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα μελετηθεί σε βάθος πριν λάβει το πράσινο φως    
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για την πορείας των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία να είναι σχεδόν παγωμένες, λόγω της εκκρεμότητας στον ορισμό των νέων Επιτρόπων της ΕΕ, όμως πληροφορίες αναφέρουν πως ο  απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί άφησε αιχμές για καθυστερήσεις στον ενεργειακό τομέα.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Μοσκοβισί βρέθηκε στην Αθήνα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και είχε συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με κυβερνητικούς αξιωματούχους με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απερχόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος, παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την υιοθέτηση ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων και την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.
Όμως διεμήνυσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί στην Κομισιόν ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος πριν λάβει το πράσινο φως για την εφαρμογή του. 
Ο κ. Μοσκοβισί φέρεται να έδωσε στους συνομιλητές του την εικόνα, ότι από τις  επαφές των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν μεν τη προθυμία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, δεν κατανοούν όμως γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει παρά ελάχιστα.

Κάθε άλλο παρά εύκολη η αναθεώρηση του ενεργειακού «πακέτου»

Όλα δείχνουν ότι η αναθεώρηση του ενεργειακού πακέτου που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Για παράδειγμα η σημερινή κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στην νομοθετική κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ενώ έχει προαναγγείλει ότι θα διεκδικήσει να περιοριστεί στο 60% αντί του 50% η υποχρέωση της ΔΕΗ να απολέσει μερίδιο αγοράς στη λιανική ρεύματος.
Παράλληλα έχει προαναγγείλει την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης της παραγωγής της ΔΕΗ, κάτι το οποίο συνάδει βεβαίως με την πολιτική της ΕΕ για την απανθρακοποίηση όμως παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο τα προαναφερόμενα μέτρα θα γίνουν αποδεκτά για να αντικαταστήσουν το προηγούμενο σχέδιο η ΔΕΗ να πουλήσει μονάδες.
Το κείμενο που  είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς, προέβλεπε ότι σε περίπτωση αποτυχίας διάθεσης των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα εξετάζονταν εναλλακτικά, ισοδύναμα μέτρα.   

Προθεσμία έως τα μέσα Οκτωβρίου

Το νέο ενεργειακό σχέδιο όπως και όλες οι άλλες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, θα πρέπει να παρουσιαστούν στους Θεσμούς περί τα μέσα Οκτωβρίου ώστε να συζητηθούν και να υπάρξει οριστική συμφωνία έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Εξάλλου παραμένουν ανοικτά ζητήματα όπως η επιστροφή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του 2011 στη ΔΕΗ, που αντιστοιχούν σε 200 εκατ. ευρώ, και θα πρέπει να εγγραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, ήταν κάθετος στη σημασία της τήρησης της προθεσμίας της 15ης Οκτωβρίου για το σχέδιο του  προϋπολογισμού, θεωρώντας ότι η έγκαιρη υποβολή του μαζί με τη θετική αξιολόγηση του 4ου προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας τον Νοέμβριο είναι τα κλειδιά για να δώσει το Εurogroup του Δεκεμβρίου το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών από τα ομόλογα SMP/ANFA, ενός ποσού ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να έχουν απαντηθεί μέσω του συνολικού πακέτου μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας που καλείται να παρουσιάσει η κυβέρνηση, είναι το σχέδιο για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, οι αποζημιώσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για την παροχή ευελιξίας στο σύστημα και της βιομηχανίας μέσω του μηχανισμού της διακοψιμότητας και  βέβαια η εφαρμογή του Target Model, που μετά από πολλές αναβολές προγραμματίζεται τώρα για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Όσο δε για τον τομέα του φυσικού αερίου, εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τη νομοθετική ρύθμιση για τον μετασχηματισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: