Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σε κλοιό ληξιπρόθεσμων οφειλών που επισήμως τοποθετούνται στα 2,2 δις στην πραγματικότητα ωστόσο ξεπερνούν τα 2,5 δις καθώς ένα σημαντικό μέρος κρύβεται κάτω από το χαλί των διακανονισμών, συνεχίζει να βρίσκεται η ΔΕΗ. Τα προβλήματα της εταιρείας παραμένουν οξύτατα και παρά την ανακοίνωση κερδών, είναι σαφές ότι η ΔΕΚΟ έχει μπει ανεπιστρεπτί σε μια πορεία συρρίκνωσης του τζίρου της, λόγω μνημονιακής υποχρέωσης να παραχωρήσει σχεδόν το μισό μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει .
Μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πάντως το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για την εταιρεία ακούει στο όνομα ρευστότητα, με την εταιρεία να έχει μπροστά της έναν Γολγοθά πληρωμών στον οποίο πρέπει να αντεπεξέλθει παρά τις μειωμένες εισροές κεφαλαίων.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στα τέλη Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στο conference call με τους αναλυτές η διοίκηση της ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών έφταναν τα 2,2 δις από 2,258 δις στα τέλη του 2016 και 2,298 το 2015.
Στη χαμηλή τάση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν το 1 δις και διαμορφώνονται ως εξής:
Οφειλές κάτω των 500 ευρώ: Περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες χρωστούν 121 εκατ. ευρώ,
Οφειλές 500 έως 1000 ευρώ: 244 χιλιάδες πελάτες χρωστούν 125 εκατ. ευρώ
Οφειλές 1000-3000 ευρώ: 187 χιλιάδες πελάτες χρωστούν 241 εκατ. ευρώ
Οφειλές άνω των 3000 ευρώ: 81 χιλιάδες πελάτες χρωστούν 498 εκατ. ευρώ
Ωστόσο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προστίθεται και ένα σημαντικό μέρος των ποσών που έχουν διακανονιστεί , καθώς "ένας σημαντικός αριθμός πελατών αποφεύγουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, ενώ και η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών παρουσιάζει υστέρηση" όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Έτσι σε διακανονισμό (που σε πολλές περιπτώσεις μεταφράζεται σε πάγωμα οφειλής) βρίσκονται 480 χιλιάδες πελάτες που χρωστούν 790 εκατ. ευρώ.
Προσλαμβάνει τρεις συμβούλους
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ όπως ανακοίνωσε προχωρά στην πρόσληψη συμβούλου που θα προχωρήσει σε ανάλυση του χαρτοφυλακίου απαιτήσεων και θα προτείνει πιθανές δομές για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων.
Αυτός είναι ένας από τους τρεις συμβούλους που θα προσλάβει η ΔΕΗ. Οι άλλοι δύο θα απασχοληθούν ο πρώτος για την ανάπτυξη στρατηγική επιχειρησιακού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στη λιανική αγορά και τη χονδρεμπορική (target model) και ο δεύτερος για να βοηθήσει στην πώληση χαρτοφυλακίου πελατών με τη σύσταση εταιρειών.
Ρευστότητα
Ενδεικτική του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει η εταιρεία προς τρίτους. Συγκεκριμένα στο τέλος του 2016 η ΔΕΗ εμφάνιζε ληξιπρόθεσμες οφειλές 759 εκατ. ευρώ έναντι 575 εκατ. στο τέλος του 2015, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 184 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τρίτους. Τα κακά μαντάτα για τη ρευστότητα της εταιρείας πάντως δε σταματούν εδώ. Το 2017 η ΔΕΗ καλείται να καταβάλει 850 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δανεισμού της (περιλαμβανομένου και του ομολόγου που λήγει το Μάιο) καθώς επίσης άλλα 650 εκατ. για συμβολαιοποιημένες επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι η παραμικρή καθυστέρηση στα χρήματα που αναμένονται από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα είναι καταστροφή.
Πάντως στα θετικά της χθεσινής ημέρας για την εταιρεία, περιλαμβάνεται η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, που ενημέρωνε ότι πέρασε η προθεσμία και ότι δεν υπεβλήθη καμία ένσταση κατά του σχεδίου απόσχισης της θυγατρικής της ΔΕΗ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αναμένεται να φέρει μια ένεση ρευστότητας ύψους 700 εκατ. στην εταιρεία.
Αύξησε προσωπικό
Αίσθηση προκάλεσαν τέλος τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το προσωπικό και τη μισθοδοσία. Η συνολική δαπάνη μισθοδοσίας (τακτικό και έκτακτο προσωπικό) μαζί με τις παροχές και τις εισφορές έφτασε τα 976,6 εκατ. ευρώ το 2016. Παρά την υποχώρηση των μεριδίων σε λιανική και παραγωγή, το μισθοδοτούμενο προσωπικό αυξήθηκε κατά 546 εργαζόμενους και έφτασε τους 18.902 εργαζόμενους. Οι προσλήψεις που έγιναν ήταν περισσότερες από 546 αφού ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων συνταξιοδοτήθηκε. Η μέση δαπάνη για το τακτικό προσωπικό χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές ανήλθε σε 37.265 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου