DEH

DEH

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Πιτσιόρλας: Έχουμε κάνει λάθη με τη ΔΕΗ, θα λύσουμε τα προβλήματα με κάθε κόστος

 
«Οφείλουμε να ξεφύγουμε από το κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας», τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο capital.gr και το Μ. Καψή ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Συμπληρώνει, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος κι έτοιμος να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο, παρά το γεγονός ότι «είναι βαθιές οι ρίζες του
κρατισμού στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».
Ως το επόμενο μεγάλο στοίχημα σε αυτή την κατεύθυνση για την κυβέρνηση, ξεχωρίζει η αγορά ενέργειας. Ο Στ. Πιτσιόρλας, μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα, αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις Σκουρλέτη περί «στημένου διαγωνισμού».
Παραδέχεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη στο ζήτημα της ΔΕΗ και συμπληρώνει: «Εμείς στην αριστερά, είχαμε κάποιες απόψεις για πολλά χρόνια. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρήκαμε όμως τη δύναμη να υπερβούμε τον εαυτό μας και να λύσουμε προβλήματα με κόστος».
Ο κ. Πιτσιόρλας κάνει λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ και την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα και υποστηρίζει πως η κυβέρνηση προωθεί ένα συνολικότερο σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ. Στην παρούσα φάση, η συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες είναι αυτό που μπαίνει μπροστά, χωρίς κάτι τέτοιο, κατά τον κ. Πιτισόρλα, να συνιστά ιδιωτικοποίηση.
Ο υφυπουργός αναφέρει ότι πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν στα θέματα των διασυνδέσεων, των δικτύων, των νέων έργων και των ανανεώσιμων πηγών, ζήτημα για τις καθυστερήσεις στο οποίο επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις ανακολουθίες που πολλοί καταλογίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ζούμε την ωρίμανση μιας κυβέρνησης», χαρακτηρίζοντας ως πάγιο ελληνικό φαινόμενο και όχι μοναδικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλα να λες στην αντιπολίτευση και άλλα όταν είσαι κυβέρνηση.
Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής (στο τέλος του κειμένου υπάρχει το βίντεο της συνέντευξης):
-Κύριε Πιτσιόρλα καλησπέρα. Ζούμε την ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ; Από τις παιδικές ασθένειες του "δεν πληρώνω" φτάσαμε στα εγκαίνια των μεγάλων οδικών αξόνων;
Ζούμε την ωρίμανση μιας κυβέρνησης η οποία μετά από τη διαχείριση μιας πολύ μεγάλης κρίσης επί δυο περίπου χρόνια έχει βρει το δρόμο να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από αυτή την κρίση.
-Η αλήθεια είναι πως από τη δήλωση "τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, ο οδικός άξονας δεν είναι κερδοφόρα φιλέτα προς χάρισμα", τα γνωστά ασημικά της αριστεράς, μοιάζει σαν να έχει περάσει ένας αιώνας.
Έχει περάσει πολύς χρόνος όντως. Νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ειδικά για παλαιότερες δηλώσεις και να επισημαίνει ανακολουθίες. Η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα, όλων των αντιπολιτεύσεων, όλων των ηγετών που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα...
-Πάντως η δήλωση είναι του 2015, δεν έχει περάσει αιώνας...
Το ξέρω. Υπάρχουν, επαναλαμβάνω, δηλώσεις όλων των μεγάλων ηγετών αυτής  της χώρας οι οποίοι άλλα λέγανε στην αντιπολίτευση άλλα έκαναν στην κυβέρνηση. Σημασία έχει ότι η χώρα...
-Αποδέχεστε συνεπώς ότι άλλα λέγατε στην αντιπολίτευση...
Κάποια, προφανώς. Βεβαίως και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι διαφορετικός απ’ ό,τι είναι ο ρόλος της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση οφείλει να κρατάει και μια στάση υπερβολική, ενδεχομένως να υπερβάλλει και να διογκώνει τα αρνητικά, προκειμένου να ασκεί το ρόλο που πρέπει να ασκεί.
-Άλλοι αναρωτιούνται αν αυτού του είδους οι δηλώσεις όπως αυτή που σας διάβασα..., αν πραγματικά πίστευε αυτά που έλεγε ή απλώς αλίευε ψήφους, αριστερές, αντισυστημικές.
Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Επαναλαμβάνω. Αυτό είναι ένα φαινόμενο σε όλες τις δημοκρατίες, στην Ελλάδα ίσως λίγο παραπάνω, αλλά κανείς δεν πρέπει να μένει σε αυτό. Σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ θετικό και για το συγκεκριμένο θέμα που αναφέρεστε, τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και συνολικότερα για τη διαχείριση της κρίσης.
-Θα έλεγε κανείς πάντως ότι άλλοι είναι πιο συνεπείς. Όπως ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος συνεχίζει να διαφωνεί, υπέγραψε όπως μας είπε με βαριά καρδιά και ενδεχομένως με κοιλόπονο και στηρίζει τις κινητοποιήσεις εναντίον της ιδιωτικοποίησης  των αεροδρομίων που σήμερα υπογράψατε πανηγυρικά.
Τα αεροδρόμια έχουν τελειώσει, σε λίγους μήνες ο ελληνικός λαός θα ζήσει και θα έχει εμπειρία ο ίδιος από τη νέα κατάσταση στα αεροδρόμια. Η νέα κατάσταση θα είναι...
-Αποφύγατε να μου σχολιάσετε τον κ. Σπίρτζη...
Όχι, θα το σχολιάσω. Η νέα κατάσταση θα είναι πολύ πιο θετική και πιστεύω ότι συνολικά ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία θα αναθεωρήσουμε ένα μεγάλο μέρος των απόψεων που έχουμε και της κουλτούρας που έχουμε για τα ζητήματα αυτά. Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ίδιες δηλώσεις θα βρείτε σε όλο το πολιτικό φάσμα. Η Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό της σύστημα...
-...Είναι κρατιστές.
...έχουν βαθιές ρίζες κρατισμού που πρέπει να αλλάξουν. Επομένως το να επισημάνουμε κάποια τέτοια, έχουν τη σημασία τους,σημασία όμως έχει, επαναλαμβάνω, το αποτέλεσμα.
Έχουμε μια κυβέρνηση της αριστεράς όντως, που διαχειρίζεται την οικονομία με έναν τρόπο διαφορετικό, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.
-Παραμένουν ορισμένοι συνάδελφοί σας πάντως σε άλλο μήκος κύματος.
Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει απόψεις διαφορετικές. Επαναλαμβάνω όμως  τέτοιες απόψεις υπάρχουν και στους ακραιφνείς φιλελεύθερους χώρους, όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, έτσι δεν είναι;
-Τώρα ήρθε η ώρα της ΔΕΗ. Η απαξίωση της ΔΕΗ είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ έτσι;
Δεν θα το έλεγα. Δεν θα το έλεγα. Η ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο...
-Συγγνώμη, η ΔΕΗ το 2014, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν 2 δισεκατομμύρια και, είναι 600 εκατ. Ποιος ευθύνεται για τη σχεδόν χρεοκοπία;
Με το χρηματιστήριο υπάρχει ένα γενικότερο θέμα. Όλο το χρηματιστήριο είναι κάτω. Δεν μιλάμε για μια εταιρεία μόνο. Είναι όλο το χρηματιστήριο κάτω. Κοιτάξτε, η κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία δεν προέκυψε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ειλικρινείς.
-Επαναλαμβάνω το 2014 η ΔΕΗ είχε χρηματιστηριακή αξία 2 δισ., έχει 600 εκατ.
Θα σας πω. Το 2014 η ΔΕΗ ήταν σε μια δυναμική. Αν την αφήσουμε άλλα δυο χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα. Κι αν την αφήσουμε άλλα τρία χρόνια θα είναι επίσης πολύ χειρότερα.
-Για την έλλειψη δυναμικής της ΔΕΗ, τη σχεδόν χρεοκοπία, δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος;
Υπάρχει ένα συνολικό θέμα καθυστέρησης στο να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της ΔΕΗ...
-Το λέτε πολύ ευγενικά.
Δεν το λέω ευγενικά. Θα δούμε όμως τώρα που θα πάμε να το αντιμετωπίσουμε από πού θα προέρχονται οι αντιδράσεις. Θα το δούμε. Η κυβέρνηση θα πάει να το λύσει, οι αντιδράσεις θα προέρχονται από όλους τους υπόλοιπους χώρους. Τους πολιτικούς.
-Είναι πολύ πιθανό.
Γι’ αυτό λέω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα συνολικό το οποίο οφείλουμε να το προσεγγίσουμε με σοβαρότητα και να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.
-Πάντως αυτή τη στιγμή ζούμε τη σχεδόν χρεοκοπία της ΔΕΗ και τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Εγώ δεν μιλάω για χρεοκοπία...
-Δεν οφείλεται μόνο στην κρίση. Οφείλεται και στο κίνημα του "δεν πληρώνω".
Η διόγκωση των απαιτήσεων, των ληξιπρόθεσμων, οφείλεται και στην αδυναμία του κόσμου να ανταποκριθεί. Πέρα από το κίνημα "δεν πληρώνω" υπάρχει μια πραγματική κατάσταση, η οποία προέκυψε ως αποτέλεσμα της συνολικής κρίσης. Δεν υπάρχει νοικοκυριό σήμερα που δεν δυσκολεύεται.
-Ναι, αλλά υπήρχε ταυτόχρονα και η κακή κληρονομιά του "δεν πληρώνω".
Αυτό είναι το μικρό. Το μεγάλο θέμα είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνία η οποία έχει φτωχύνει κατά 25%, έτσι δεν είναι; Κι έχουμε να κάνουμε και με μια αντίληψη βαθιά ριζωμένη που λέει ότι το τελευταίο πράγμα που θα πληρώσω είναι οι υποχρεώσεις μου προς το δημόσιο.
-Κάνατε λάθος για την εκτίμηση που είχατε για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, κάνατε λάθος για τις πρόωρες εκλογές. Αυτοκριτική για το κίνημα "δεν πληρώνω" δεν έχω ακούσει ποτέ. Μάλιστα ο κ. Σπίρτζης ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του κινήματος "δεν πληρώνω".
Κοιτάξτε να δείτε, επειδή λέτε κάναμε λάθη, κάναμε λάθη. Σημασία έχει και ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία τώρα ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση γυρνάει σελίδα. Και θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίσει. Και έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία υπερβαίνοντας τον εαυτό της, βεβαίως, σε πολλά σημεία, ανοίγει δρόμους...
-... ή καταργώντας τον παλιό της εαυτό...
...ανοίγει δρόμους που είναι καινούριοι για όλη την ελληνική κοινωνία. Εγώ αντιμετώπισα για παράδειγμα, στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα.
-Κυρίως από το χώρο σας.
Όχι μόνο κυρίως από το χώρο μου. Η προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΠ ανήκε σε άλλο χώρο. Ultra υποτίθεται εκσυγχρονιστικό. Κι όμως, οι μεγάλες αντιδράσεις προέκυψαν από παντού. Είναι ένα συνολικότερο θέμα. Εγώ να πω ότι υπάρχει μια εξέλιξη των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Προς την θετική κατεύθυνση όμως. Κι αυτό είναι καλό, πρέπει να επικροτείται και όχι να το καυτηριάζουμε.
-Θέλω να μείνουμε λίγο στη ΔΕΗ. Να σας περιγράψω με τον δικό μου τρόπο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ. Με δυο λόγια, κρατάμε δημόσια τη ΔΕΗ, δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ από την ιδιωτικοποίηση και παραχωρούμε δωρεάν τους πελάτες μας. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο κ. Παναγιωτάκης.
Υπάρχει ένα θέμα κατ’ αρχήν προσαρμογής στα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτή η προσαρμογή έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Κι αν γίνονταν με τους ρυθμούς που έπρεπε εδώ και χρόνια, σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε το θέμα...
-Μήπως ήταν λάθος ότι δεν προχωρήσατε στη μικρή ΔΕΗ;
...δεν θα είχαμε το θέμα της ΔΕΗ με τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Έπρεπε λοιπόν να αντιμετωπιστεί χρόνια πριν το θέμα. Όπως και χρόνια πριν έπρεπε να έχει αλλάξει η αντίληψη όλων όσων συμμετέχουν στη ΔΕΗ.
-Παραλάβατε έτοιμο το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ και έτοιμο το σχέδιο για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Και τα δυο καταργήθηκαν από τον κ. Σκουρλέτη.
Είχε λοιπόν κάθε δικαίωμα η νέα κυβέρνηση, ένα διάστημα πρώτο, 6 μηνών – 1 χρόνου, να ξανασκεφτεί τα ζητήματα. Όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις επί πάρα πολλά χρόνια δεν τα είχαν επιλύσει. Το σχέδιο το παραλάβαμε έτοιμο, δεν είχε υλοποιηθεί τίποτα όμως.
-Το παραλάβατε έτοιμο και το κατήργησε ο κ. Σκουρλέτης.
Το οποίο δεν είχε όμως καθόλου υλοποιηθεί. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Γιατί δεν υλοποιούνταν; Όχι επειδή δεν υπήρχε ο χρόνος. Επειδή δεν υπήρχε η δύναμη να προχωρήσει η υλοποίησή του. Να σας πω ένα παράδειγμα παρά πολύ χαρακτηριστικό; Αφορά το έργο του Ελληνικού.
-Αν έχω καταλάβει το έργο του Ελληνικού για την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει αρχαιολογικός χώρος.
Όχι όχι. Εγώ όταν πήγα στο ΤΑΙΠΕΔ βρήκα το διαγωνισμό για το Ελληνικό τελειωμένο. Η πρακτική λέει, κι αυτός είναι ο κανόνας, η σύμβαση υπογράφεται και πάει στη Βουλή. Την υπογράφει το ΤΑΙΠΕΔ, οι αρμόδιοι υπουργοί και πάει στη Βουλή για κύρωση. Η προηγούμενη λοιπόν κυβέρνηση είχε βγάλει πράξη υπουργικού συμβουλίου που έλεγε: πρώτα θα περάσει από τη Βουλή και μετά θα βάλουν την υπογραφή τους οι υπουργοί. Τι δηλοί αυτό; Μια τρομακτική ατολμία κι έναν φόβο μπροστά στο πολιτικό κόστος. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας. Δεν υπάρχει λόγος να το φορτώνουμε σε κάποιους. Εμείς λοιπόν ως αριστερά είχαμε κάποιες αντιλήψεις για πολλά χρόνια, στα θέματα αυτά. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρήκαμε τη δύναμη να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να λύσουμε προβλήματα με κόστος μεγάλο και έχουμε απέναντί μας όλους όσους μας κατηγορούσαν για κρατισμό.
-Η λύση λοιπόν στη ΔΕΗ είναι η ιδιωτικοποίηση αλά Cosco;
Όχι, η λύση στη ΔΕΗ είναι πολύ πιο σύνθετο θέμα. Είναι η προσαρμογή κατ’ αρχήν στα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς, στην απελευθέρωση της αγοράς, μιλάμε για τις λιγνιτικές μονάδες που ούτως ή άλλως έχουν μια προθεσμία ζωής...
-Καθόλου ελκυστικό για τους επενδυτές.
Μπράβο. Μιλάμε για αυτό και μιλάμε και για ένα συνολικότερο σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ. Και μιλάμε κυρίως για ένα συνολικό σχέδιο για τα θέματα ενέργειας. Να σας πω ένα παράδειγμα; Τεράστια εξοικονόμηση θα είχε η ΔΕΗ, τεράστια, εκατοντάδων εκατομμυρίων, αν είχαν γίνει τα έργα διασύνδεσης των νησιών με τον κορμό της χώρας. Δεν γίναν ποτέ. Και δεν γίναν ποτέ όχι γιατί δεν υπήρχαν τα λεφτά, δεν γίναν ποτέ για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Διότι αυτά που θα κέρδιζε το δημόσιο και το κοινό τα κερδίζουν κάποιοι άλλοι.
-Τώρα είναι έτοιμη η κυβέρνηση της αριστεράς να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση μέρους έστω της ΔΕΗ;
Η συμφωνία που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ο κ. Σταθάκης είναι συμφωνία που αφορά τις λιγνιτικές μονάδες.
-Αυτό δεν είναι κανιβαλισμός;
Αυτό είναι για τις μονάδες εκείνες οι οποίες επαναλαμβάνω ούτως ή άλλως είχαν έναν ορίζοντα πολύ συγκεκριμένο ζωής.
-Για να είναι ελκυστική η διαδικασία ιδιωτικοποίησης πρέπει να συμπεριληφθούν και τα υδροηλεκτρικά, το ξέρετε.
Ναι, αυτά αυτή τη στιγμή δεν συζητιόνται, είναι έξω από τη συζήτηση. Για μένα το μεγαλύτερο θέμα για τη ΔΕΗ, επαναλαμβάνω, είναι τα θέματα των διασυνδέσεων, τα θέματα των δικτύων, τα θέματα νέων έργων, είναι τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών που έμεινε με ευθύνη τρομακτική προηγούμενων κυβερνήσεων η ΔΕΗ απ’ έξω.
-Νομίζετε ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Όχι βέβαια. Επειδή όμως επιμένετε στη ΔΕΗ, ξέρετε τι ευθύνη έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν δεν άφησαν τη ΔΕΗ να μπει από την αρχή και πρώτη ως όφειλε και ως μπορούσε στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας; Το θέμα είναι αυτό. Ακόμη και η Σαουδική Αραβία στρέφεται στις Ανανεώσιμες Πηγές κι εμείς όταν ξεκινούσε αυτό το πράγμα τη ΔΕΗ την αφήσαμε απ’ έξω με νόμο. Αυτά είναι ζητήματα πάρα πολύ μεγάλα τα οποία δεν τα θέτει κανείς σήμερα, αλλά αυτά είναι η ουσία.
-Θα μπορέσετε να πείσετε τους συντρόφους σας για την ανάγκη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ;
Επαναλαμβάνω ότι αυτή τη στιγμή το μέτωπο που διαμορφώνεται απέναντι σε όποιες κινήσεις γίνονται κι εμείς επαναλαμβάνω δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα σχέδιο και αφορά αριθμό λιγνιτικών μονάδων, απέναντι λοιπόν στις όποιες κινήσεις θα βρούμε τα άλλα κόμματα απέναντί μας. Και σε αυτές που θεωρείτε λίγες και μικρές, τα άλλα κόμματα θα είναι απέναντι. Αυτό γιατί, κι επιμένω σε αυτό. Διότι επί του θέματος αυτού υπάρχει βαθιά ριζωμένη αντίληψη κρατισμού που αφορά όλη την κοινωνία και αφορά όλα τα κόμματα.
-Σε αυτές τις συνθήκες θα έρθει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα κ. Πιτσιόρλα;
Έρχονται πάρα πολλοί.
-Εγώ όταν ρώτησαν τον Θόδωρο Φέσσα, τον πρόεδρο του ΣΕΒ, αν έρχεται κάποιος ξένος επενδυτής χαμογέλασε και μου απάντησε ειρωνικά ότι ούτε καν οι Έλληνες δεν επενδύουν στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες δεν επενδύουν γιατί κι αυτοί είναι μαθημένοι – είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος – διότι και οι Έλληνες είναι μαθημένοι να έχουν μια αγελάδα χρυσή που είναι το δημόσιο και την αρμέγουν. Αυτή τη νοοτροπία την έχουν και οι επιχειρηματίες Έλληνες σε μεγάλο βαθμό.
-Πως θα πείσετε έναν ξένο επιχειρηματία να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα;
Έρχονται ξένοι επιχειρηματίες, έρχονται ξένες επενδύσεις μεγάλες ήδη. Προχθές ανακοινώθηκε ότι η Philip Morris κάνει το καινούριο της εργοστάσιο στην Ελλάδα. Προχθές ανακοινώθηκε η αγορά ενός μεγάλου νοσοκομείου από την CVC, ένα μεγάλο fund εγγλέζικο.
-Και μόλις χθες η Ιγγλέζη είπε στη Βουλή ότι η επένδυση στο ορυχείο χρυσού δεν θα γίνει ποτέ.
Εντάξει, είναι ένα παλιό θέμα, θα το δούμε. Είναι ένα παλιό θέμα, όμως σας λέω για πράγματα καινούρια. Μεθαύριο ανοίγουν οι προσφορές  για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, μέσα στον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετέχουν, έχουν υποβάλει προσφορές τρεις πολύ μεγάλες εταιρείες απ’ έξω. Καθημερινά έχουμε τέτοια δείγματα. Γίνεται ο διαγωνισμός για την Εθνική Ασφαλιστική. Γίνονται επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. Αυτό είναι καθημερινό φαινόμενο. Το να το αποσιωπούμε ή να μην εκτιμούμε τη σημασία του, κάνουμε λάθος.
-Με δυο λόγια λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια συμβιβαστεί με την ιδέα των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν είναι πια ταμπού οι ιδιωτικοποιήσεις;
Θα σας πω με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Για να πάμε μπροστά πρέπει να αλλάξει η δομή της ελληνικής οικονομίας. Η αλλαγή της δομής της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι πρέπει να φύγουμε από το κρατικοδίαιτο μοντέλο. Πρέπει να πάμε σε ένα δείγμα τελείως διαφορετικό. Αυτό όσο και να σας φαίνεται παράδοξο θα το προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δείτε τη συνέντευξη του Στ. Πιτσιόρλα στο βίντεο που ακολουθεί:

Δεν υπάρχουν σχόλια: