DEH

DEH

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Η ΔΕΗ «θύμα» και όχι «θύτης»

Μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι μια ταμειολογιστική, οικονομική και θεσμική στρέβλωση: Οι πολίτες θα έπρεπε να την πληρώνουν αποκλειστικά για να ηλεκτροδοτούνται και πάντως όχι για να επιτελεί χρέη εισπράκτορα ΕΡΤ, δήμων και υπουργείου Οικονομικών.
Πολλά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν σενάρια αύξησης των
λογαριασμών ρεύματος, οφειλόμενης στο οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ. Το «αδιέξοδο» (λέξη που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο στα δημοσιεύματα) μεταφράζεται σε διογκούμενα χρέη της επιχείρησης και δραματική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας τεράστιο έλλειμμα ορθολογικής διαχείρισης. Όχι της ΔΕΗ ως εταιρείας, αλλά ευρύτερα πολύχρονης πολιτικής, οικονομικής και στενά δημοσιονομικής διαχείρισης. Είναι τόσο μεγάλο το έλλειμμα αυτό, ώστε να φαντάζει «άθλος» η επίλυση του προβλήματος.
Μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι μια ταμειολογιστική, οικονομική και θεσμική στρέβλωση: Οι πολίτες θα έπρεπε να την πληρώνουν αποκλειστικά για να ηλεκτροδοτούνται και πάντως όχι για να επιτελεί χρέη εισπράκτορα ΕΡΤ, δήμων και υπουργείου Οικονομικών. Ως προς το τελευταίο, η ζημία που υπέστη η ΔΕΗ πιστοποιείται από το ότι, αφότου ανέλαβε την είσπραξη «χαρατσιού» στα ακίνητα που αντικατέστησε το ΕΤΑΚ (ΕΕΤΗΔΕ), οι εισπράξεις της συρρικνώθηκαν απότομα. Εξαιτίας μιας σπασμωδικής και βεβιασμένης επιλογής του τότε υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου (και προφανώς σε συμφωνία με την τρόικα που έχει πλούσιο «βιογραφικό» από γκάφες και «γκάφες» στα ελληνικά προγράμματα), όσοι -καλώς ή κακώς είναι άλλο ζήτημα- επέλεξαν να μην πληρώσουν το «χαράτσι» ή όσοι πραγματικά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα άφησαν από ρευστό και τη ΔΕΗ. Αν το κράτος έκανε σωστά τη δουλειά του, θα ανέθετε στις εφορίες να το εισπραξουν και από εκεί και πέρα θα ήταν υπόθεση του υπουργείου Οικονομικών η είσπραξη.
Στο συλλογικό υποσυνείδητο, η ΔΕΗ είναι ο «κακός εισπράκτορας» που «ετσιθελικά» παίρνει τα λεφτά του καταναλωτή υπέρ ΕΡΤ, παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δήμων (τέλη και δημοτικοί φόροι) ΕΡΤ. Και όπως όλοι γνωρίζουν, η καταναλωτική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών, είναι και θέμα ψυχολογίας.
Ανισορροπία είναι και η αρνητική στάση φορέων, τοπικών κοινωνιών, αγροτοσυνδικαλιστών, καταστηματαρχών στα σχέδια κυβερνήσεων για επένδυση σε αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, ηλιακή ενέργεια κ.λπ., με ποικίλα επιχειρήματα, ακόμη και για «λόγους αισθητικής» (π.χ. ανεμογεννήτριες), που θα κατέβαζαν το κόστος της ενέργειας.
Στρέβλωση είναι το υπό προϋποθέσεις φθηνό ρεύμα σε όσους διαθέτουν εξοχικό, αδιακρίτως αν αυτό περιλαμβάνει ακόμη και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.
Άλλη στρέβλωση είναι πως οι εκπτώσεις σε όσους δηλώνουν κάτω από 12.000 ευρώ εισόδημα δεν χορηγούνται μόνο σε πραγματικά μικροεισοδηματίες, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και όσους αποκρύπτουν εισοδήματα. Και δεν είναι λίγοι: 2 στους 3 Έλληνες δηλώνουν κάτω από 12.000 ευρώ εισόδημα και έτσι αποκτούν έκπτωση. Η ΔΕΗ «πληρώνει» δηλαδή την αδυναμία και την απροθυμία δεκαετιών για πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι 2 στους 3 Έλληνες είναι όντως χαμηλοεισοδηματίες ή φοροφυγάδες. Υποκατηγορία αυτών είναι βεβαίως και κάποιοι τρίτεκνοι που δηλώνουν κάτω από 23.500 ευρώ εισόδημα για να απολαμβάνουν κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος αποκρύπτοντας εισόδημα.
 

http://www.avgi.gr/article/10811/8080997/e-dee-thyma-kai-ochi-thytes-

Δεν υπάρχουν σχόλια: