Το πωλητήριο, που ετοιμάζει για τον Όμιλο ΔΕΗ , παρουσίασε χθες ο κ.Μητσοτάκης. Εξήγγειλε την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και την έλευση στρατηγικού επενδυτή σε μια εκδήλωση με «περιτύλιγμα» την ενεργειακή πολιτική της ΝΔ. Στην πραγματικότητα ήταν μια εκδήλωση που έκλεινε το μάτι στα συμφέροντα που εποφθαλμιούν τον Όμιλο ΔΕΗ ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψε την ένδεια επιχειρημάτων και πολιτικών που θα αξιοποιούν το δημόσιο πλούτο προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια ακόμη φορά έδειξε ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι έγκλημα οικουμενικών διαστάσεων και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται η πώληση «μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών». Ταυτόχρονα, εκείνο που ξέχασε ή σκοπίμως απέφυγε να ομολογήσει ήταν τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων – στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος – που ευθύνονται για τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η ΔΕΗ .
Ο αρχηγός της ΝΔ ομολογεί ότι χάθηκαν «σημαντικές ευκαιρίες», ότι η ΔΕΗ δεν εκσυγχρονίστηκε όσο έπρεπε και πως οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν αναπτύχτηκαν στον αναγκαίο βαθμό αλλά ξεχνάει να πει πως «απαγορεύτηκε» δια νόμου στη ΔΕΗ η επένδυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων αλλά και η ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ μεταμορφώνοντας μια επιχείρηση που ήταν πρωταγωνιστής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ουραγό. Και επίσης, το κόστος της ενέργειας δεν «αφέθηκε να μεγαλώνει», όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης. Το κόστος διογκώθηκε και εκατομμύρια ευρώ πήγαν στις τσέπες συγκεκριμένων ιδιωτών ως αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Προτείνω στον κ.Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν κάθε χρόνο κάτι παραπάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρώνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Και επειδή τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνωστισμός από «σωτήρες της ΔΕΗ» θέλω να επισημάνω τα εξής:
Ο κ.Πιτσιόρλας , σε συνέντευξή του, θέλει να χαρακτηρίζει ως «ωρίμανση» και ως πολιτικό ρεαλισμό την πολιτική απάτη. Δικαίωμά του.
Οφείλει πάντως να διευκρινίσει , αφού ομολογεί ότι ο πρωθυπουργός δυο χρόνια πριν παραπλανούσε σκόπιμα τον Ελληνικό λαό όπως «όλοι οι ηγέτες αυτής της χώρας», αν η αλλαγή βασικών θέσεων – σύμφωνα με τον ίδιο τον υφυπουργό Οικονομίας- είναι απλώς «ανακολουθίες».
Η εκποίηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας δεν είναι μια απλή διοικητική πράξη. Πολύ περισσότερο όταν σχεδιάζεται η εκποίηση κρίσιμων εγκαταστάσεων για την παραγωγή και διανομή βασικών αγαθών (ρεύμα και νερό) , όπως οι λιγνιτικοί και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ, η κάθε κυβέρνηση έχει χρέος να προσφεύγει στη λαϊκή ετυμηγορία. Ποιος θα είχε αντίρρηση να αποφασίσει με δημοψήφισμα ο Ελληνικός λαός ;
Γ.Αδαμίδης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου