DEH

DEH

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Φώναζαν μήνες για το μπλακ άουτ αλλά η ΔΕΗ δεν άκουγε...

Τον γύρο του... πλανήτη έκαναν τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσε στη Σαντορίνη η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε στον σταθμό παραγωγής της ΔΕΗ την περασμένη Τρίτη.
Φώναζαν μήνες για το μπλακ άουτ αλλά η ΔΕΗ δεν άκουγε...
Χιλιάδες επισκέπτες ενός εκ των πλέον δημοφιλών προορισμών σε όλο τον κόσμο με περισσότερους από 2.000.000 τουρίστες ετησίως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με συχνές διακοπές ρεύματος για αρκετές ημέρες, λόγω κυρίως της... ανικανότητας της επιχείρησης να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.
Οπως προκύπτει άλλωστε, τόσο από ερωτήσεις βουλευτών όσο και από επιστολές των εργαζομένων του τοπικού σταθμού προς την περιφερειακή διοίκηση της ΔΕΗ, τα προβλήματα των μηχανών παραγωγής -αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι σταθμοί πολλών νησιών- είχαν επισημανθεί εδώ και αρκετό καιρό αλλά δεν έχουν επιλυθεί.
Ωστόσο, οι ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και η αδυναμία της επιχείρησης να ενισχύσει την παραγωγή της -λόγω περιορισμών από τη ΡΑΕ όπως τονίζουν τα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΗ- έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπής συντήρηση και έλεγχος των μονάδων.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο στον... τόπο του εγκλήματος. Υπουργοί και διοίκηση της ΔΕΗ περιεργάζονται τον κατεστραμμένο υποσταθμό.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο στον... τόπο του εγκλήματος. Υπουργοί και διοίκηση της ΔΕΗ περιεργάζονται τον κατεστραμμένο υποσταθμό.
Μάλιστα επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας απειλούνται με μπλακ άουτ, πολλώ δε μάλλον αυτές που δεν ανήκουν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας, δηλαδή τα νησιά.
H ζημιά
Σε μια περίοδο όμως κατά την οποία ο τουρισμός αποτελεί τον
βασικό κλάδο ο οποίος μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης, τέτοια συμβάντα δυσφημούν το όνομα της χώρας μας και καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθειά της για έξοδο από τη μακροχρόνια ύφεση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η είδηση του μπλακ άουτ έκανε τον γύρο του κόσμου, αφού το νησί της Θήρας αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, ο συντάκτης ανέφερε ότι οι επισκέπτες του νησιού θα δειπνούσαν υπό το φως των... κεριών με ζεστή μπίρα, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Επίσης, το ιταλικό πρακτορείο RaiNews και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων France 24 έκαναν λόγο για ταλαιπωρία των επισκεπτών του νησιού από μια... σαρωτική έλλειψη ενέργειας τη στιγμή που διανύει την πιο έντονη τουριστική περίοδό του, ενώ στη διακοπή της ηλετροδότησης αναφέρθηκαν ακόμη τα αμερικανικά δίκτυα FoxNews και ABC καθώς και η εφημερίδα Huffington Post.
Οι τουρίστες αντιμετώπισαν με... στωικότητα την έλλειψη ρεύματος παρά το γεγονός ότι δυσκόλεψε αφάνταστα τις διακοπές τους. Συχνά χρειάστηκε να κάνουν μπάνιο ακόμα και με εμφιαλωμένο νερό, αφού οι γεωτρήσεις δεν λειτουργούν όταν κόβεται το ρεύμα.
«Το πρόβλημα της υδροδότησης είναι μεγαλύτερο σε μικρές, οικογενειακές τουριστικές μονάδες που δεν είχαν εφοδιαστεί με γεννήτριες», λέει ο Παναγιώτης Μυτιληναίος. Ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Βαγγέλης Φύτρος πρόσθεσε ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις τουριστών που έμειναν από ρευστό αφού τα ΑΤΜ τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
«Για να εξυπηρετηθούν χρειάστηκε να τους πηγαίνω εγώ από μηχάνημα σε μηχάνημα μέχρι να βρούμε κάποιο το οποίο να είναι σε λειτουργία», σημείωσε με έμφαση. Ζημιές κατέγραψαν επίσης, οι εστιάτορες και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τροφίμων, οι οποίοι είδαν ευπαθή προϊόντα όπως είναι τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά να καταστρέφονται επειδή δεν λειτουργούσαν τα ψυγεία.
Ο δήμαρχος του νησιού Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αφού η ΔΕΗ δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης που είχε αρχικά θέσει».
Πρόσθεσε δε ότι «η ΔΕΗ θα πρέπει να κάνει μια γενναία επένδυση έτσι ώστε όταν έχουμε βλάβη τέτοιου μεγέθους να υπάρχει εφεδρικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί μέχρι την αποκατάστασή της». Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης υπογράμμισε ότι «η διακοπή του ρεύματος στη Σαντορίνη είναι συνέπεια των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής. Είναι κάτι που αφορά τα περισσότερα νησιά της χώρας.
Οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου για ρεύμα. Η σύνδεση των νησιών με τον αστικό κορμό είναι κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αλλά δεν έχουμε καταφέρει να το κάνουμε ακόμα».
Εξαρχής προβληματικές
Εξάλλου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, επικαλούμενος τεχνικούς της μονάδας στη Σαντορίνη οι οποίοι γνωρίζουν από χρόνια τη λειτουργία του, επισήμανε πως η λειτουργία των δύο μηχανών 8 MW, τύπου Wartsila, που τοποθετήθηκαν στον σταθμό κατά την τελευταία οκταετία, ήταν εξαρχής προβληματική, κάτι που είχε επισημανθεί από τους εργαζόμενους, χωρίς, όμως να επιλυθεί το πρόβλημα.
Σημείωσε ότι τα προβλήματα των δύο μηχανών, σε αντίθεση με τις λοιπές μηχανές των 4 και 6 MW του ιδίου τύπου, είχαν επανειλημμένα καταγραφεί και επισημανθεί από τους εργαζόμενους του σταθμού της Σαντορίνης και προς την Περιφερειακή Διοίκηση της ΔΕΗ, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ριζική αντιμετώπιση και λύση.
Ουσιαστικά ο κ. Συρμαλένιος υπογράμμισε ως αιτίες για τη φωτιά που οδήγησε στο μπλακ άουτ στο νησί τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων της ΔΕΗ, τον κατακερματισμό της, την ανάθεση εργασιών της σε εργολάβους και την έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού για τη συντήρηση των μονάδων της.
ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ
Το χρονικό του προαναγγελθέντος... σκότους
Σε ό,τι αφορά στην... κωλυσιεργία που παρατηρήθηκε στην αποκατάσταση του προβλήματος ηλεκτροδότησης του νησιού, αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυσκολία μεταφοράς των γεννητριών από άλλα νησιά, αλλά και στην έλλειψη προσωπικού.
Οπως αναφέραμε και παραπάνω, επρόκειτο για το... «χρονικό ενός προαναγγελθέντος... μπλακ άουτ», καθώς πριν από πέντε μήνες περίπου οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης (σημερινός υπουργός Εσωτερικών) και Μάνος Κόνσολας (βουλευτής Δωδεκανήσου και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου) είχαν καταθέσει στη Βουλή σχετική ερώτηση στην οποία γινόταν λόγος για «το πεπαλαιωμένο δίκτυο διανομής στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές» αλλά και την καθυστέρηση του έργου διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.
Οι δύο βουλευτές ανέφεραν τότε μεταξύ άλλων ότι «τα σοβαρά χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ έχουν οδηγήσει στη δραστική μείωση του επενδυτικού της προγράμματος στον τομέα της συντήρησης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης δικτύων διανομής και στη συρρίκνωση του σχετικού κατασκευαστικού της έργου σε ποσοστό 40% μόνο κατά την τελευταία διετία».
Πρόσθεταν ακόμη ότι «το υφιστάμενο σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τις ώρες αιχμής καθώς σημαντικό τμήμα των 230.000 χιλιομέτρων δικτύου και των 155.000 υποσταθμών μέσης τάσης έχουν υπερβεί την τριακονταπενταετία από την κατασκευή τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης ενεργειακής αγοράς».

Μάκης Αποστόλου
mapostolou@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: