DEH

DEH

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η νέα δανειακή σύμβαση, η ΔΕΗ και το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας

του Μιχάλη Αγραφιώτη
από το kozan.gr

Πριν από δύο χρόνια γινόταν εκτενής αναφορά για τις επιπτώσεις της πρώτης δανειακής σύμβασης στη Δυτική Μακεδονία με την πτώση των αποδοχών των μισθωτών της ΔΕΗ, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, της κατακόρυφη ανόδου της ανεργίας και της πτώσης του ΑΕΠ και του βιοτικού επιπέδου των Δυτικομακεδόνων. Η δεύτερη και σκληρή δανειακή σύμβαση αναμένεται ακόμη πιο καταστρεπτική για την περιοχή. Οι Βουλευτές που θα κληθούν να την υπογράψουν οφείλουν να μετρήσουν τις κινήσεις τους που ουσιαστικά θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε συντριπτική ήττα στις επερχόμενες εκλογές.
Από τις άμεσες συνέπειες που θα υπάρξουν για την περιοχή θα είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ. Πώληση λιγνιτικών μονάδων, πιθανότατα η πώληση του υδροηλεκτρικού Πολυφύτου αλλά και το «χέρι» που θα προσπαθήσει να βάλει η Τρόικα στις εργασιακές σχέσεις είναι από τα σημαντικότερα που θα πλήξουν το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής που αναμένεται να καταρρεύσει την επόμενη διετία.

Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται σενάρια για απολύσεις ακόμη και στο στενό δημόσιο τομέα και περαιτέρω μειώσεις μισθών σε ΔΕΚΟ. Για τη ΔΕΗ τα πράγματα φαίνονται να γίνονται χειρότερα αφού η Τρόικα έχει βάλει στο «μάτι» την επιχείρηση από πολλές πλευρές. Εκκρεμεί ακόμη η σχετική απόφαση σχετικά με τα αποθεματικά του ταμείου της ΔΕΗ, το οποίο έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου που πρόκειται να «κουρευτούν» αλλά και στις μονάδες.

Παράλληλα, φαίνεται πλέον καθαρά ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα παγώσει επʼ αόριστον, ενώ οι επιτροπείες πρόκειται να προτείνουν τις περικοπές σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό για τους Δήμους ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Η εφεδρεία έχει ήδη προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα σε υπηρεσίες, όπως οι χειριστές εκχιονιστικών, ενώ οι υπηρεσίες Υγείας φαίνεται ότι οδεύουν για περαιτέρω συρρίκνωση. Τα πράγματα στους επαγγελματικούς κλάδους είναι τραγικά, ενώ ο πρωτογενής τομέας υποφέρει από την αναποτελεσματικότητα του κράτους και τη βαριά φορολογία.

Οι αλλαγές αυτές που πρόκειται να γίνουν θα περάσουν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι Βουλευτές της περιοχής οφείλουν να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τα λεπτά γράμματα της νέας δανειακής σύμβασης και να διεκδικήσουν η περιοχή να μην υποβληθεί σε μια νέα καταστροφή των οικονομικών δεδομένων. Αλλιώς τα πράγματα θα είναι αρνητικά για τους ίδιους με δρόμο χωρίς επιστροφή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: