DEH

DEH

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς το Πρόεδρο και Δ/ντα σύμβουλο

ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρο Ζερβό


Βόμβα της Τρόικας σχετικά με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Μαζί με το προσωπικό, τις άδειες αλλά και τα ορυχεία θα διατεθούν οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε τρίτους αγοραστές, όπως προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το έγγραφο της επιτροπής με το οποίο βολιδοσκοπούνται οι διαθέσεις της αγοράς, οι διαγωνισμοί θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα ενός έτους από την οριστική απόφαση της Κομισιόν, ενώ η υπογραφή των συμβάσεων και η ματεβίβαση θα γίνει μέσα στους προσεχείς 15 μήνες, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Το έγγραφο της Κομισιόν περιλαμβάνει  5 συγκεκριμένους όρους, που δείχνουν ότι πρωταρχικό μέλημα της Κομισιόν είναι να διασφαλιστεί ότι οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα είναι πλήρως
λειτουργικές ακόμη και μετά την μεταβίβασή τους από την ΔΕΗ σε τρίτο ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν ζητεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υπό πώληση παγίων και όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο οι πωλήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκτός από τα συγκροτήματα των μονάδων και τα ακόλουθα:

1)    Όλα τα πάγια και αλλά και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία που συνεισφέρουν στην λειτουργία  ή είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των μονάδων.

2)    Όλες τις συμβάσεις, άδειες και εγκρίσεις που έχουν δοθεί στις μονάδες.

3)    Όλες τις συμβάσεις, τις μισθώσεις και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν σήμερα για τις μονάδες, όλα τα συμβόλαια προμήθειας, τα συμβόλαια με πελάτες καθώς και τα στοιχεία που αφορούν στις πιστώσεις και το προσωπικό.

4)    Όλες τις συμβάσεις προμήθειας περιλαμβανομένων και των συμβάσεων λιγνίτη, ασβεστόλιθου αλλά και τις συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο.

5)    Όλα τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων και τις κατανομές CO2 που απαιτούνται για την λειτουργία των μονάδων.

6)    Το πάσης φύσεως προσωπικό του σταθμού, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του προσωπικού που είναι αναγκαίων για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των μονάδων.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ μέχρι να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των μονάδων καλείται να διατηρήσει την οικονομική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των υπό πώληση παγίων με βάση  τις ορθές επιχειρηματικές πρακτικές και να μειώσει κατά το δυνατόν τον κίνδυνο απώλειας συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Δηλαδή η ΔΕΗ :

1)    Δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε καμία πράξη που θα έχει  αντίκτυπο στην αξία τη διαχείριση ή την ανταγωνιστικότητα της εκποιούμενης δραστηριότητας .

2)    Θα πρέπει να διαθέσεις επαρκείς πόρους  για τη συντήρηση και ανάπτυξη των μονάδων, ώστε αυτές να συνεχίσουν  να είναι λειτουργικές.

3)    Θα πρέπει να λάβει όλα τα εύλογα μέτρα και να δώσει κίνητρα για να ενθαρρύνει το προσωπικό των μονάδων ώστε να παραμείνει στις μονάδες ακόμη και μετά την πώληση..


Μονάδες θυμίζουν ότι η πρόταση της Κομισιόν αφορά στην πώληση των μονάδων Μελίτη 1 ισχύος 300 MW, Μεγαλόπολη 3 ισχύος 255MW, Αμύνταιο 1 ισχύος 300 MW και Αμύνταιο 2 ισχύος 300 MW. Η πώληση των τεσσάρων μονάδων θα γίνει σε έναν η περισσότερους γύρους, με την δημιουργία έως τριών ανώνυμων εταιρειών στις οποίες και θα εισφερθούν οι μονάδες.

Και βέβαια οι πωλήσεις θα γίνουν με διαγωνισμό, οι όροι του οποίου θα εγκριθούν από την ίδια την Κομισιόν.

Swap Drawing Rights Εκτός από τις πωλήσεις η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει  την εκχώρηση από την ΔΕΗ  λιγνιτικής ισχύος από τις μονάδες Καρδιά 1 και Καρδιά 2 καθαρής ισχύος 275 MW η κάθε μια. Τα αποκαλούμενα « swap drawing rights »  είναι συμβόλαια που θα προσφέρουν σε τρίτους, μέχρι το 2019 και θα δίνουν στους αγοραστές την ενέργεια που παράγουν οι δυο μονάδες στο μεταβλητό κόστος παραγωγής, περιλαμβανομένου   και του κόστους εκπομπής ρύπων. Τα περίφημα DRAs θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς και θα δοθούν μέσω διαγωνισμών σε διάστημα 9 μηνών από την απόφαση της Κομισιόν. Εάν δεν ολοκληρωθούν  τα DRAs  μέσα  στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται τότε θα πουληθούν και οι μονάδες της καρδιάς. 

Όλα αυτά τα οποία προαναφέρουμε προτίθεται να τα ψηφίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ;

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των φορέων και τις αποφάσεις που έχουν πάρει δεν θα επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση το ξεπούλημα των μονάδων της περιοχής.

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων όλων μας .

Δεν υιοθετούμε την άποψη ότι είναι μονόδρομος.

Γιατί τελικά επιλέχτηκαν οι μονάδες της Φλώρινας?

Εμμένουμε στην απόφαση που πήρε η ομοσπονδία μας ότι δεν θα επιτρέψει να ξεπουληθεί  καμία μονάδα.



 Κοινοποίηση: Προς όλα τα μέλη του Δ.Σ. ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ- ΚΥΕ 

Φορείς του Νομού Φλώρινας.



Για το Δ.Σ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ

      ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                           ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: