DEH

DEH

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

«Στερεύουν» τα υδάτινα αποθέματα της ΔΕΗ, στα ύψη η χονδρική τιμή στο ρεύμα...

Στο κόκκινο βρίσκονται τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ τόσο λόγω των λιγοστών φετινών βροχοπτώσεων όσο και εξαιτίας της αυξημένης χρήσης τους τις τελευταίες ημέρες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ρεύμα. Σαν συνέπεια χθες ανακοινώθηκε πλαφόν στη κατανάλωσή τους, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα τόσο ηλεκτροδότησης της χώρας κατά τους μήνες του καλοκαιριού, όσο και ύδρευσης μιας σειράς πόλεων της επαρχίας που τροφοδοτούνται από τους ίδιους ταμιευτήρες, αλλά και άρδευσης πολλών αγροτικών περιοχών. Το πλαφόν αφορά 7 ταμιευτήρες της ΔΕΗ, προσωρινά
ισχύσει μέχρι και τη Πέμπτη, και αν κριθεί απαραίτητο, θα επεκταθεί για περισσότερο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (του διαδόχου του ΔΕΣΜΗΕ) τον Ιανουάριο συγκεντρώθηκαν στους ταμιευτήρες μόλις 266 GWh, έναντι 329 GWH τον Ιανουάριο του 2011, και 693 GWH τον Ιανουάριο του 2010! Τα αποθέματα δηλαδή βρίσκονται 19% κάτω από πέρυσι, και 61% κάτω από το 2010. Έτσι, χθες ανακοινώθηκε πλαφόν στη χρήση των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων, με σκοπό η κατανάλωση να μην ξεπερνά κατά μέσον όρο τις 5,2 GWH έναντι 10 GWH που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Εφόσον το απαιτεί η αυξημένη κατανάλωση, τότε η ΔΕΗ θα θέτει σε λειτουργία 3 παλαιές πετρελαϊκές της μονάδες, που μέχρι πρότινος δεν χρησιμοποιούνταν.

Αλλά οι επιπτώσεις από τη λειτουργία των τριών πετρελαϊκών μονάδων (μόνο η πιο παλιά μονάδα Αλιβέρι 3 μένει εκτός λειτουργίας) είναι δραματικές για το κόστος της ενέργειας. Η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος θα φτάσει σήμερα στα 123,773 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ για 11 ώρες θα κυμαίνεται στα 150 ευρώ.

Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλες οι γειτονικές χώρες, το κοντέρ των εισαγωγών ρεύματος έχει μηδενιστεί και η χώρα καλείται να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια μόνο από τη δική της παραγωγή.
                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια: