DEH

DEH

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μονιμότητα τέλος στις ΔΕΚΟ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Αίρεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ, ενώ ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα για τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι τροϊκανοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στις ΔΕΚΟ και στα ελλείμματά τους. Γι' αυτό ζήτησαν να αρθεί η μονιμότητα των υπαλλήλων αορίστου χρόνου που εργάζονται σε αυτούς τους οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΕΡΤ, ΕΥΔΑΠ, κ.λπ.) με στόχο φυσικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απολαμβάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι.
Την ίδια ώρα, βρέθηκε λύση για το «κενό» των 3 δισ. ευρώ που υπήρχε μέχρι χτες ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα και τις απαιτήσεις των τροϊκανών και πλέον το τελικό κείμενο της
συμφωνίας θα είναι έτοιμο πριν από τις 9 το βράδυ που έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Ουσιαστικά, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ τα έχουν βρει με την Τρόικα και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες. Για τις λεπτομέρειες αυτές υπάρχει συνάντηση κατώτερου κλιμακίου της Τρόικα με γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Η μόνη διαφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ένα «κενό» 550 εκ. ευρώ, από 650 εκ. ευρώ που ήταν χτες, αλλά όλοι θεωρούν ότι θα υπάρχουν περιθώρια για περικοπές ώστε να καλυφθεί και αυτό.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει την «μετενέργεια» προς το παρόν ώστε να εξακολουθεί να υπάρχει εξάμηνη παράταση μετά τη λήξη των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων και να μην επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις εργοδότη-εργαζομένου με βάση τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΕΕ).
Οπως έχει αναφέρει ήδη το iefimerida.gr, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα δραματική μείωση (ακόμα και 35%) σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και όχι μόνο σε όσους αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό. Παράλληλα, από κύκλους του υπουργείου Εργασίας διαρρέεται ότι διασώθηκαν τα τεσσερα βασικά επιδόματα: Οικογενειακό (γάμου, τέκνων), σπουδών, εργασιακής εμπειρίας και βαρέων - ανθυγιεινών.
Στα υπόλοιπα, τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Θα υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20 με 22% ενώ για τις επικουρικές συντάξεις θα δοθούν στους αρχηγούς τρία εναλλακτικά σενάρια:
  • α) Κόψιμο μεσοσταθμικά κατά 15% των επικουρικών
  • β) Περικοπή κατά 5% των επικουρικών και παράλληλη μείωση κατά 10% των κύριων συντάξεων ή αντίστροφα.
  • γ) Ψαλίδι 15 έως 20% στις κύριες συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για τις επικουρικές θα λάβουν οι τρεις αρχηγοί.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης συναντήθηκε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο των αλλαγών στα εργασιακά που αποφασίστηκαν με τους επικεφαλής της Τρόικα. Αμέσως μετά, επέστρεψε στην Ζαλοκώστα για να συνεχίσει τις επαφές με την Τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: