DEH

DEH

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Στην τελική ευθεία η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Ερχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή σχετική αναφορά έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) για την Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει για το 2012 αναπροσαρμογή 19% κατά μέσο όρο. Σε έκθεσή του για τη χώρα μας ο διεθνής οργανισμός, στο ίδιο μήκος κύματος με την τρόικα, κάνει λόγο για την ανάγκη πλήρους σύνδεσης των τιμών λιανικής με τις τιμές χονδρικής.
«Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στους τελικούς χρήστες σύμφωνα με ρυθμιζόμενα τιμολόγια που δεν αντικατοπτρίζουν τα κόστη και οφείλει να προχωρήσει σε πλήρως κοστοστρεφή τιμολόγια και αναίρεση των σταυροειδών επιδοτήσεων», υποστηρίζει η έκθεση.
Ερωτηθείς στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε χθες με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοστά αυξήσεων λέγοντας ότι «η πρώτη φάση για κοστοβαρή τιμολόγια έχει ήδη γίνει από φέτος. Εχουμε χρονοδιάγραμμα δύο ετών (ώς το 2013) για να ολοκληρωθεί αυτό. Εχει ξεκινήσει η διαδικασία, και ανακοινώσεις θα κάνουμε μόνο όταν αυτή ολοκληρωθεί».
Αν και επισήμως το υπουργείο δεν τοποθετείται, πηγές του διαβεβαιώνουν ότι οι αυξήσεις θα είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες από τα ποσοστά που αιτείται η ΔΕΗ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αναφορικά με έναν σημαντικό παράγοντα κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ για το ύψος των αυξήσεων που ζητά, την πρόσφατη επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, ο υπουργός διευκρίνισε ότι λόγω των γνωστών δημοσιονομικών προβλημάτων δεν έχει βρεθεί λύση με το υπουργείο Οικονομικών για την αντικατάστασή του με άλλο μέτρο. \Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, η τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι η 4η υψηλότερη μεταξύ 24 χωρών της Δύσης.
Αποκρατικοποιήσεις. Στην έκθεση, που παρουσίασε η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΟΕ Μαρία βαν ντερ Χόβεν, επισημαίνεται η ανάγκη «μείωσης της κυρίαρχης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ». Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι τον Νοέμβριο θα δημοσιευθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη πώληση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ (αγωγοί). Οπως είπε, για τη ΔΕΠΑ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν (Socar) και το Κατάρ. Για τη ΔΕΗ είπε ότι εξετάζεται η πώληση μεριδίων της σε θυγατρικές στις οποίες ανήκουν τα δίκτυα - κάτι που εισηγείται και ο Διεθνής Οργανισμός - η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με μονάδες διαφόρων τύπων καυσίμου που θα διατεθούν σε ιδιώτες και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.
Γιώργος Φιντικάκης ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: