DEH

DEH

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Χατζηδάκης: Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας για την ΔΕΗ

Χατζηδάκης: Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας για την ΔΕΗ
«Ειλημμένη απόφαση η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
 
Στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στα προβλήματα που προέκυψαν στο δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Παραπολιτικά 90,1 και ΣΚΑΪ 100,3
«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είπε τα δικά της τότε όταν πέρασε το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο είναι νόμους τους κράτους. Εγώ δε θέλω να αντιπαρατίθεμαι με κανέναν. Δεν αισθάνομαι ότι είμαστε απέναντι με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ούτε με τους εργαζόμενους. Αντίθετα αισθάνομαι ότι είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου διότι θέλουμε όλοι μια ισχυρή ΔΕΗ και μια καλά λειτουργούσα αγορά ενέργειας. Αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι κι αυτοί όμηροι μιας εσφαλμένης πολιτικής όλων των τελευταίων ετών. Της εγκατάλειψης, αν θέλετε, του ουσιώδους, των θεμελίων, προκειμένου να γίνονται πράγματα βιτρίνας. Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας. Αυτά που σας είπα προηγουμένως για τη ΔΕΗ και την ενέργεια είναι το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Ξέρω ότι όταν ακούνε κάποιοι τη λέξη ιδιωτικοποίηση είναι σαν να τους διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και σήμερα, αλλά το είπα και προχθές το επαναλαμβάνω και σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία. Τελεία», σημείωσε ο υπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ ενώ αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που θα ισχύουν για την επιχείρηση δήλωσε ότι: 
«Η ΔΕΗ έχει αποφύγει τα χειρότερα. Φαίνεται στη μετοχή της. Η μετοχή της ήταν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ 7 ευρώ. Την παρέδωσε στις ευρωεκλογές 1,2 ευρώ. Η μετοχή της είναι τώρα πάνω από 4 ευρώ. Δεν σημαίνει ότι επειδή ανεβαίνει η μετοχή όμως λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Χρησιμοποιώ και τη φωτογραφία της μετοχής για να δείξω αυτό που σας είπα. Ότι ανεβαίνουμε με τη σκάλα. Ανεβαίνουμε, αλλά πρέπει να γίνουν πολλές κινήσεις. Ποιες κινήσεις γίνονται; Πέρασε ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ με την κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους και τα διευθυντικά στελέχη, με την ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων και ούτω καθεξής. Περάσαμε πρωτύτερα τα μέτρα ρευστότητας. Προχωρούμε την απολιγνιτοποίηση η οποία θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω τη ΔΕΗ. Θα την απαλλάξει από βάρη οικονομικά διότι χάνει από τους λιγνίτες όλα τα τελευταία χρόνια. Θα περιοριστεί με την εθελούσια έξοδο- που θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη- το προσωπικό της ΔΕΗ, άρα θα μειωθεί το κόστος της. Προγραμματίζουμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Γίνεται ένα άνοιγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι οι πηγές του μέλλοντος. Όλα αυτά θα εκσυγχρονίσουν τη ΔΕΗ. Και θα οδηγήσουν τελικά στο να μη βάζει ο καταναλωτής κάθε τρεις και λίγο το χέρι στην τσέπη».
Ακόμη, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση:
«Μιλάμε για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ - που είναι μια ειλημμένη απόφαση- μέχρι 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας για μην βρούμε μόνο θεσμικούς, αλλά και στρατηγικούς επενδυτές. Δεν το λέμε διότι ο νεοφιλελεύθερος Χατζηδάκης θέλει να ξεπουλήσει τα φιλέτα του Δημοσίου, όπως λέγανε εναντίον μου αυτοί που έλεγαν ότι καταστροφολογώ και για την κατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ. Το λέμε διότι θέλουμε να μπουν καινούρια κεφάλαια μέσα, για να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο περαιτέρω, να υπογειοποιηθεί όπου γίνεται, να γίνει ψηφιακό όπου γίνεται κ.λ.π.»

www.insider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: