DEH

DEH

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Στα επίπεδα των 80-90 ευρώ φτάνει η λιγνιτική μεγαβατώρα - Τι ειπώθηκε κατά την επίσκεψη Θωμά στη Μεγαλόπολη


Γιώργος Φιντικάκης
 
Στις ανάγκες παροχής τηλεθέρμανσης εντοπίζεται πλέον ο μοναδικός λόγος συνέχισης της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, που ούτως ή άλλως μπαίνουν ελάχιστες ώρες στο σύστημα, αφού κάθε ημέρα γίνονται ολοένα και λιγότερο ανταγωνιστικές.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την χθεσινή επίσκεψη του υφυπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά στην Μεγαλόπολη δείχνουν ότι η λιγντική μεγαβατώρα, μαζί με το κόστος των ρύπων, κινείται σταθερά ανάμεσα στα 80-90 ευρώ, έναντι 55-60 ευρώ των μονάδων φυσικού αερίου και 59 -60 ευρώ της Οριακής Τιμής του Συστήματος (στοιχεία Δεκεμβρίου). Στον τομέα μάλιστα των ανανεώσιμων, οι τελευταίες δημοπρασίες της ΡΑΕ έδειξαν τιμές αιολικών μεταξύ 55,8 και 58,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα και φωτοβολταικών στα 53,8 ευρώ.
Σε αυτή την λογική φαίνεται ότι κινήθηκε η συζήτηση με τους εργαζόμενους των μονάδων Μεγαλόπολη 3 & 4, μαζί με την δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι η περιοχή έχει λαμβάνειν από του χρόνου περί τα 25 εκατ ευρώ από το λιγνιτικό πόρο και πως υπάρχουν οι προυποθέσεις για την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταικών.
Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες οι εργαζόμενοι στη Μεγαλόπολη δεν φάνηκε να “πείθονται”, παρά επέμειναν ότι οι μονάδες είναι βιώσιμες, επικαλούμενοι την πρόσφατη ανανέωση των περιβαλλοντικών τους όρων, καθώς επίσης τις σημαντικές επενδύσεις αποθείωσης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ύψους 140 εκατ ευρώ. Η πλευρά του υπουργείου εξήγησε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι οι μονάδες λειτουργούν πλέον μόνο για να παρέχουν τηλεθέρμανση και ότι στην ουσία η απολιγνιτοποίηση, σε όρους παραγωγής ενέργειας, έχει ξεκινήσει καιρό τώρα, καθώς τα λιγνιτικά εργοστάσια δουλεύουν ελάχιστα λόγω κόστους. 
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία από το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ που δείχνουν ότι η παραγωγή από λιγνίτη ήταν το Νοέμβριο κατά… 40% χαμηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ κατά το 11μηνο του 2019, κατέγραψε μείωση 29% έναντι της αντίστοιχης περιόδου την προηγούμενη χρονιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Νοέμβριο, η λιγνιτική παραγωγή συμμετείχε στο σύστημα μόλις με 26%, έναντι 37% του φυσικού αερίου, 6% των υδροηλεκτρικών και 30% των ΑΠΕ.
Τα καλά νέα για την περιοχή του Νομού Αρκαδίας είναι ότι σύντομα θα ηλεκτρισθεί η γραμμή μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV Μεγαλόπολη - Πάτρα -Αχελώος, γεγονός που θα επιτρέψει στην μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ, την Μεγαλόπολη 5, να δουλεύει στην μέγιστη ισχύ της. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει και την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Δυτική Ελλάδα, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε επειδή υπήρχε κορεσμός στο δίκτυο. Σύντομα επίσης αναμένεται και η υπουργική απόφαση για την κατανομη του λιγνιτικού τελους, από το οποίο επίσης έχει λαμβάνειν κάποια εκατομμύρια ο Δήμος Μεγαλόπολης, όπως και από τον κουμπαρά του Πράσινου Ταμείου.
Βλέπε εδώ σχετικά με τη συνέντευξη Θωμά στην Τρίπολη.
Συντονιστική Επιτροπή
Στο μεταξύ συνεδριάζει για πρώτη φορά μεθαύριο η Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee) που θα αναλάβει να συντονίσει το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, στη Συντονιστική Επιτροπή θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αγροτικής Πολιτικής, μαζί με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ.
Σχετική αναφορά κάνει ανακοίνωσή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με την οποία, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, πρόκειται να μεταβεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να μετάσχει - από κοινού την Παρασκευή με τον ομόλογό του Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη- στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: