DEH

DEH

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Σφίγγει τη θηλιά στους ΤΟΕΒ η ΔΕΗ – Άρχισε και πάλι να κατεβάζει διακόπτες


Γιάννα Παπαδημητρίου
 
Το όπλο της διακοπής παροχής ρεύματος έχει επιλέξει να βγάλει εκ νέου από τη φαρέτρα της η ΔΕΗ, προκειμένου να πιέσει τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Μια σειρά ΤΟΕΒ σε διάφορες περιοχές της χώρας βρέθηκαν αντιμέτωποι τις τελευταίες ημέρες με διακοπές ηλεκτροδότησης, καθώς η ΔΕΗ αποφάσισε να σταματήσει την παροχή ρεύματος στα αντλιοστάσια, επικαλούμενη τα μεγάλα και εδώ και χρόνια συσσωρευμένα χρέη.
Χαρακτηριστικά, στην Αιτωλοακαρνανία οι διακόπτες κατέβηκαν για 4 ΤΟΕΒ (του Μεσολογγίου, της Κατοχής, του Λεσινίου και της Παραβόλας), στην Ηλεία στον  ΤΟΕΒ Πελοπίου, ενώ αντίστοιχη εικόνα μεταφέρεται και από άλλες περιοχές της χώρας, με την ανησυχία στους ΤΟΕΒ να μεγαλώνει.
Οι διαμαρτυρίες από την πλευρά των ΤΟΕΒ είναι έντονες, καθώς επισημαίνουν ότι καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για να εισπράττονται οφειλές από τους αγρότες και να αποδίδονται τακτικά στη ΔΕΗ. Από πολλούς, μάλιστα, επισημαίνεται ότι τρέχουσες υποχρεώσεις των ΤΟΕΒ εξυπηρετούνται κανονικά, όμως το μεγάλο βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τα χρέη μάλιστα να αυξάνονται διαρκώς λόγω τόκων, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αν δεν υπάρξει μια ευνοϊκή για τους ΤΟΕΒ ρύθμιση για την αποπληρωμή σε βάθος χρόνου 
Παρότι η εποχή αυτή δεν αποτελεί καλλιεργητική περίοδο ώστε η διακοπή της παροχής ρεύματος να ήταν πραγματικά καταστροφική για τους αγρότες, η πίεση που ασκείται από την πλευρά της ΔΕΗ με την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου είναι μεγάλη.
Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της «Πρωινής»  για τον Ηλεία, σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΗ ζήτησε την εφάπαξ καταβολή 150.000 ευρώ από τον ΤΟΕΒ Πελοπίου και παρότι καταβλήθηκαν 50.000 ευρώ, πριν λίγες ημέρες δόθηκε την περασμένη Παρασκευή δόθηκε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να διακόψει την ηλεκτροδότηση.
Αν, πάντως, η κατάσταση δε βελτιωθεί, δε δοθεί λύση στο πρόβλημα της ρύθμισης των οφειλών που ζητούν οι ΤΟΕΒ και η ΔΕΗ επιμείνει να διεκδικεί, μετερχόμενη τέτοια πιεστικά μέσα, την άμεση αποπληρωμή των χρεών, τότε το αρδευτικό δίκτυο σε πολλές περιοχές της χώρας απειλείται με κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: