DEH

DEH

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Παραμένει η απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή και το SPV της βιομηχανίας


Θοδωρής Παναγούλης
 

Τόσο από τη χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα  του κ. Χατζηδάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, όσο και από τις συναντήσεις που είχε με την DG Comp μια μέρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες η κ. Σδούκου, ένα είναι σαφές: Η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συμμόρφωσης της Ελλάδας προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου παρά το γεγονός ότι η λιγνιτική παραγωγή αφενός μεν δεν αποτελεί πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα (αντίθετα επιβαρύνει το κόστος της ΔΕΗ), αφετέρου δε η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2023.
«Συνεχίζεται ο διάλογος της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, με άξονες αφενός την ταχεία απολιγνιτοποίηση και αφετέρου την πώληση συγκεκριμένων ποσών ενέργειας  από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η επίμονη τοποθέτηση της Κομισιόν ήρθε ως αποτέλεσμα της πρόωρης κατάργησης των δημοπρασιών NOME από την κυβέρνηση. Στην πίεση των κοινοτικών για επάνοδο των NOME το ΥΠΕΝ είναι απολύτως αρνητικό.
Συνολικά η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εξεταστεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, στα οποία περιλαμβάνεται η απολιγνιτοποίηση, η εκτόξευση του κόστους της λιγνιτικής παραγωγής, ο σταδιακός περιορισμός του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τα μέσα του 2020.
Επιπλέον η πρόταση της κυβέρνησης (όπως αποκάλυψε το energypress) έχει εμπλουτιστεί και από τη δημιουργία του SPV για το άνοιγμα της αγοράς και στην υψηλή τάση, η οποία μέχρι σήμερα τροφοδοτείται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένοι περιορισμοί ως προς τη μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας. 
Στον αντίποδα οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι η απολιγνιτοποίηση δεν αρκεί ενώ ως προς την εταιρεία ειδικού σκοπού έχουν συγκεκριμένες απόψεις που διαφέρουν από την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης. Τα δύο βασικά σημεία διαφωνίας (όπως επίσης αποκάλυψε το energypress) αφορούν στην διευρυμένη συμμετοχή και των προμηθευτών στο SPV και στη διενέργεια δημοπρασιών για τον προσδιορισμό της τιμής που θα διαθέτει η ΔΕΗ την ενέργεια. 
Το σκηνικό των διαπραγματεύσεων όπως διαμορφώνεται, επιβεβαιώνει προσώρας, την πρόβλεψη που έκαναν πηγές του ΥΠΕΝ ότι κυβέρνηση και θεσμοί κινούνται παράλληλα με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και με κοινό στόχο, το άνοιγμα της αγοράς. Κάποια στιγμή, στο κοντινό μέλλον - πιθανότατα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου - αυτές οι παράλληλες προσεγγίσεις θα συγκλίνουν. Καταλύτης σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η εφαρμογή του target model, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις ή εμπόδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: