DEH

DEH

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Ιδιωτικοποίηση «ασημικών» συζητά τώρα η ΔΕΗ

Ιδιωτικοποίηση «ασημικών» συζητά τώρα η ΔΕΗ   Χαρά Τζαναβάρα
 
Τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποτυπώνουν δραματική συρρίκνωση κερδών, μείωση επενδύσεων, υπερδιπλασιασμό ζημιών και αύξηση χρέους ● Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι προωθείται η απόσχιση του κερδοφόρου ΔΕΔΔΗΕ, με πάγια 3 δισ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίησή του μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Προάγγελος κακών σεναρίων για το μέλλον της ΔΕΗ, με έμφαση στην ιδιωτικοποίηση «ασημικών», είναι τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2019 που δόθηκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής. Δραματική συρρίκνωση κατά 73% στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), υπερδιπλασιασμός ζημιών, μείωση επενδύσεων και αύξηση χρέους αποτυπώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού απολογισμού σε σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2018, όταν η Ν.Δ. από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινούσε μπαράζ επιθέσεων κατά της ΔΕΗ και έφτασε να χαρακτηρίζει «χρεοκοπημένη» τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Οι αρνητικές επιδόσεις φέτος αποδίδονται –σωστά, όπως και πριν από έναν χρόνο– σε εξωγενείς και συγκυριακούς παράγοντες, όπως η άνοδος τιμών στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Η εικόνα εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, τις φραστικές εκρήξεις του Κωστή Χατζηδάκη, που πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα εντός και εκτός Βουλής. Το πιο σημαντικό όμως... μήνυμα των οικονομικών στοιχείων είναι ότι έρχονται αρνητικές εξελίξεις στον Ομιλο της ΔΕΗ.
Η πρώτη γεύση αναμένεται στην έκτακτη γενική συνέλευση της επιχείρησης που προγραμματίζεται για τις 23 Δεκεμβρίου(!), ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι προωθείται η απόσχιση του κερδοφόρου ΔΕΔΔΗΕ, με πάγια ύψους 3 δισ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσει η ιδιωτικοποίησή του μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Πώληση μονάδων


Στο τραπέζι βρίσκεται και η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όπου περιλαμβάνονται και τα υδροηλεκτρικά που εξασφαλίζουν φθηνή ενέργεια, αλλά και η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V». Η τελευταία δρομολογήθηκε το 2013, με δανεισμό από γερμανική τράπεζα, χωρίς να εξασφαλιστούν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων!
Ο προϋπολογισμός της αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ και ήδη από την πλευρά του υπουργείου διαδίδονται σενάρια για διάθεση επιπλέον 400 εκατ. ευρώ ώστε να μετατραπεί από λιγνιτική σε μονάδα που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα στοιχεία του «σταυρόλεξου για δυνατούς λύτες» που καλείται να λύσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι άλλωστε το προπατορικό αμάρτημα που βαρύνει τη Ν.Δ., η οποία από το 2003 όφειλε να εκπονήσει πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής και να προχωρήσει στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, όπως επέβαλλαν από τότε οι κοινοτικές υποχρεώσεις της χώρας.
Δέκα χρόνια αργότερα, τα μνημόνια οδήγησαν στη «μικρή ΔΕΗ», που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και επέβαλε την πώληση μονάδων της επιχείρησης σε μια εποχή δύσκολη για την ελληνική οικονομία.
Οι δημοπρατήσεις τύπου ΝΟΜΕ, που αναγκάστηκε να αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η «τιμωρία» για να προχωρήσει το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς. Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε από τα τέλη του 2016 να πουλά ρεύμα στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής για να αυξήσουν αυτοί την πελατεία τους, με συνολική επιβάρυνση 600 εκατ. ευρώ.
Οι ιδιώτες πάροχοι, όμως, προτίμησαν να κερδίζουν από τις εξαγωγές ενέργειας σε τρίτες χώρες και μόλις πρόσφατα ξεκίνησαν συστηματική καμπάνια με προσφορές για να προλάβουν ώς το καλοκαίρι να αποσπάσουν πελάτες από τη ΔΕΗ. Σε αυτό βοήθησε η απόφαση για αύξηση των τιμολογίων και κυρίως το νέο «ψαλίδισμα» της έκπτωσης συνέπειας, από το 10% στο 5%, που απολάμβανε περίπου το 65% των 7 εκατ. πελατών της επιχείρησης.
Με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 76,1% από 82,3% το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018 και οι πωλήσεις της, κατά 5,2%. Τον Σεπτέμβριο του 2019, το μέσο μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα περιορίστηκε σε 71,8%, από 79,4% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Το πιο ανησυχητικό είναι η μείωση στη χαμηλή τάση, που αφορά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, που έπεσε στο 77%, έναντι 83,6% τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οικονομικοί δείκτες

Με βάση την ανακοίνωση της ΔΕΗ, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες στο πρώτο εννεάμηνο του 2019 διαμορφώνονται ως εξής:
◼ Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία είναι προσαρμοσμένα για την επίπτωση του ΕΛΑΠΕ, την πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού και την εκκαθάριση ΕΤΜΕΑΡ παρελθόντων ετών, συρρικνώθηκαν κατά 73% και διαμορφώθηκαν σε 96,9 εκατ. έναντι 359,2 εκατ. πέρυσι.
◼ Τα προσαρμοσμένα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 451,2 εκατ. έναντι ζημιών 215,6 εκατ. το εννεάμηνο 2018.
◼ Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 508,8 εκατ. έναντι 528,6 εκατ. πέρυσι.
◼ Το καθαρό χρέος στις 30.9.2019 ήταν 3,906 δισ. και αυξημένο κατά 214,3 εκατ. σε σχέση με την 31.12.2018.
«Η εικόνα αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στα επόμενα τρίμηνα, καθώς θα αρχίσει να αποτυπώνεται η θετική επίπτωση στη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας από τα μέτρα που αποφασίσαμε την 1.9.2019, ενώ ήδη νομοθετήθηκε η απόδοση των ΥΚΩ παρελθόντων ετών, τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ενισχύοντας περαιτέρω τη ρευστότητα της εταιρείας», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης, ο οποίος ποντάρει στα μέτρα που νομοθετήθηκαν με τον ενεργειακό νόμο.
Προαναγγέλλει ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα ετοιμαστεί το νέο business plan, σημειώνοντας ότι θα ενισχύσει «τον απογαλακτισμό της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου» και θα της επιτρέψει «να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό».


 www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: