DEH

DEH

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Μεγάλη ανησυχία από τις τεχνικές εταιρίες για την επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία Συστάθηκε επιτροπή που θα παρακολουθεί την απολιγνιτοποίηση και θα καταθέσει προτάσεις στην Κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Ν. Λυσσαρίδη


«Η πρωτοβουλία για την δημιουργία επιτροπής που θα παρακολουθήσει την απολιγνιτοποίηση έχει αφετηρία το γεγονός ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής δεν ήταν απλώς σταθερά παρών, αλλά υπήρξε ο μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας της περιοχής. Δεν μπορεί να απουσιάσει από την επόμενη μέρα, η οποία πρέπει να είναι καλύτερη, και να φέρει ακόμα μεγαλύτερη ευημερία. Θέλουμε η Πολιτεία να μας έχει συνομιλητή, μπορούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια της με την τεχνογνωσία μας». Με αυτές τις φράσεις, που συνοψίζουν και το περιεχόμενο της συνάντησης, άνοιξε τη συζήτηση σημαντικός επιχειρηματικός παράγοντας της περιοχής, στη δεύτερη συνάντηση τεχνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται γύρω από τη λιγνιτική παραγωγή, το βράδυ της Τετάρτης, στο ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα.
Την συνάντηση οργάνωσε και συντόνισε ομάδα ιδιοκτητών τεχνικών εταιριών, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι πενήντα περίπου εργοληπτικών εταιριών με συναφές αντικείμενο, όπως επίσης και μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ν. Κοζάνης. Η συνάντηση έγινε με σκοπό να αναδειχθεί η ανάγκη της συμμετοχής των άμεσα εμπλεκόμενων εταιριών στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, με τη λογική πως τα στελέχη τους ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, τόσο τα προβλήματα όσο και τη λύση τους, σε ζητήματα γύρω από την εξόρυξη λιγνίτη και παραγωγή ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε μία τεράστια ανησυχία για τις ραγδαίες συνέπειες που θα φέρει η βίαιη απολιγνιτοποίηση που ανήγγειλε η Κυβέρνηση, αλλά και η επιτάχυνση που δρομολογείται καθημερινά στην υλοποίηση της. Η κραυγή αγωνίας που βγήκε για το μέλλον της περιοχής είναι αμείλικτη, με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα χρηματοοικονομικά μεγέθη, να περιγράφουν σαν «καταστροφή» για την περιοχή τη βίαιη διακοπή της εξορυκτικής δραστηριότητας από τη μια μέρα στην άλλη.
Στόχος των συναντήσεων αυτών, είναι να γίνει μια επιτροπή η οποία θα συνομιλεί με τη ΔΕΗ και την Κυβέρνηση σε θεσμικό επίπεδο, με σκοπό την ενημέρωση και την κατάθεση προτάσεων ώστε να συνδιαμορφωθεί η επόμενη μέρα. Η επιτροπή αυτή, δεν θα έχει τη λογική της αντιπαλότητας ή της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά θα έχει στόχο τη σύνθεση με συγκεκριμένες προτάσεις.  Πολλοί δε, ήταν αυτοί που στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την αγωνία τους για το ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση από την πλευρά της Κυβέρνησης και της ΔΕΗ σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο που υπάρχει για τη Δυτική Μακεδονία, μετά από τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.
Οι δράσεις της επιτροπής, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην προηγούμενη συνάντηση, θα κινηθούν σε τρεις άξονες: Να παραμείνουν ενεργές οι λιγνιτικές μονάδες Μελίτης, Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδας 5 σε λειτουργία, να γίνει πλήρης αποκατάσταση της περιοχής, και να υπάρξουν προϋποθέσεις ώστε να προλάβουν οι εταιρίες να κάνουν «μεταστροφή» με νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Θα χρησιμοποιηθεί τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, για το τεχνητό κόστος της λιγνιτικής κιλοβατώρας, για την επάρκεια ισχύος του συστήματος, αλλά και για το ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχέδιο από την Πολιτεία για την επόμενη μέρα, ως αντισταθμιστικό για την αναστολή της λιγνιτικής δραστηριότητας και των θέσεων εργασίας.
Στο πέρας της συνάντησης, ανακοινώθηκε πως το Σάββατο (αύριο) υπάρχει κανονισμένη συνάντηση της επιτροπής με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, ώστε να γίνει ευρεία συζήτηση για τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για το θέμα. Επίσης, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Λυσσαρίδης, θα παρουσιαστεί η δυνατότητα σύμπραξης ελληνικών εταιριών μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας, με γερμανικές εταιρίες κατασκευής φορτηγών με καύσιμο το υδρογόνο. Ήδη υπάρχει μια επικοινωνία της Περιφερειακής Αρχής, και γίνονται προσπάθειες ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να γίνει αντίστοιχη επένδυση στην περιοχή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: