DEH

DEH

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

40 χιλιάδες πελάτες το μήνα αλλάζουν πάροχο στην αγορά προμήθειας - Σημαντικές μετακινήσεις και στη χαμηλή τάση


Χρήστος Στεφάνου
 
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στην αγορά προμήθειας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και με αφορμή τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι ιδιώτες προμηθευτές ενέτειναν τις καμπάνιες προσέλκυσης νέων πελατών. 
Ενδεικτικά όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς από
μετακινήσεις της τάξης των 30 χιλιάδες πελατών τον Ιούλιο, από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο ο ρυθμός των μετακινήσεων εκτινάχθηκε κατά 35% πάνω από τις 40 χιλιάδες. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν μιλάμε μόνο για μεγάλους πελάτες που με τον όγκο τους μπορεί να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο αγοράς ενός προμηθευτή, αλλά για σημαντικές μετακινήσεις στην χαμηλή τάση, σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. 
Πλέον σε επίπεδο μετρητών οι ιδιώτες κατέχουν μερίδιο 13 - 13,5% έχοντας ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο σε σύνολο 7,5 εκατομμυρίων μετρητών.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, οι προμηθευτές μέχρι στιγμής δεν έχουν αισθανθεί πίεση από την κατάργηση των ΝΟΜΕ αφού η ΟΤΣ από το Σεπτέμβριο έως και το Νοέμβριο κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και 5 ευρώ κάτω από την τιμή των ΝΟΜΕ (στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 58 ευρώ της τελευταίας δημοπρασίας). Ωστόσο το Δεκέμβριο οι τιμές έχουν τσιμπήσει πάνω από τα 60 ευρώ, με την αγορά να επισημαίνει ότι μέχρι τα 65 ευρώ δε θα χρειαστούν αναπροσαρμογές στα τιμολόγια. Πάνω από το όριο των 63 - 65 ευρώ η μεγαβατώρα πιθανόν να υπάρξουν προσαρμογές.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο τέλος αφορά στην αυστηροποίηση της στάσης της ΔΕΗ απέναντι στους κακοπληρωτές. Ήδη καταγράφονται πιο γρήγορες κινήσεις καταγγελιών των συμβάσεων και αποκοπής μετρητών σε υπερήμερους πελάτες, σε αντίθεση με τους αργούς ρυθμούς του παρελθόντος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: