DEH

DEH

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ξαναγράφει τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, το business plan της ΔΕΗ – Προκρίνεται η πώληση μειοψηφικού ποσοστού χωρίς management


Κωνσταντίνος Φιλίππου
 

Δεύτερες σκέψεις κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το εύρος της αποκρατικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η προβολή των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων της ΔΕΗ που δείχνουν για το 2020 EBITDA στα 650 με 700 εκ. ευρώ και για το 2024 1 δις. ευρώ, ωθούν τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση αλλά και τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στο να αναθεωρούν τις θέσεις τους για πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Διαχειριστή. Πηγές θέλουν τους δύο άντρες να μη βλέπουν αναγκαία τη διάθεση ποσοστού μετοχών που θα παραχωρεί και το μάνατζμεντ καθώς η δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού δείχνει να μην χρειάζεται τα έσοδα για την κάλυψη των ταμειακών της αναγκών.
Προφανώς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων που έβαζε μέσα τη ΔΕΗ κατά 200 με 300 εκ. ευρώ το χρόνο σε συνδυασμό με ενδεχόμενη έξοδο της εταιρίας στις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων που θα βελτιώσουν τη ρευστότητα της, ξαναγράφουν τα σενάρια σχετικά με την επιθετική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Πάντως, η κυβέρνηση και η δημόσια εταιρία επιθυμούν την είσοδο επενδυτών στον Διαχειριστή προκειμένου να υλοποιηθεί το φιλόδοξο και ιδιαίτερα δαπανηρό πλάνο του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί ότι μόνο το project των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρισμού απαιτεί κεφάλαια 1,5 δις. ευρώ.
Όπως και να χει οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους οπότε και θα επανεκτιμηθούν τα δεδομένα και οι ανάγκες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: