DEH

DEH

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Πενταετία δραματικής συρρίκνωσης για τη ΔΕΗ

Πενταετία δραματικής συρρίκνωσης για τη ΔΕΗ

Χαρά Τζαναβάρα

Μικρότερη και από τη «μικρή ΔΕΗ» που σχεδίαζε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα απομείνει η δημόσια επιχείρηση ενέργειας με βάση το business plan που παρουσιάστηκε χθες.
Ως το 2024 θα περιοριστεί στο 30% της παραγωγής ρεύματος και θα καλύπτει κάτι παραπάνω από το 50% της αγοράς, μειώνοντας τη σημερινή παρουσία της στον νευραλγικό τομέα.
Εναν χρόνο νωρίτερα προβλέπεται να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν σήμερα και εξασφαλίζουν στο σύστημα περίπου 3,5 GW. Θα παραμείνει μόνον η Πτολεμαΐδα 5, που θα εξασφαλίζει μόνον 0,6 GW, ενώ άλλο 1 GW αναμένεται να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές.
 
Η απολιγνιτοποίηση συνοδεύεται από κατάργηση περίπου 4.500 θέσεων εργασίας, χωρίς να έχει αποτιμηθεί το οικονομικό σοκ που θα προκαλέσει στη Δυτική Μακεδονία και στην Αρκαδία, όπου χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις εξαρτώνται από τη ΔΕΗ και όλες οι μεγάλες πόλεις καλύπτουν τις ανάγκες τους από δίκτυο τηλεθέρμανσης που τροφοδοτείται από τις λιγνιτικές μονάδες.
Εξετάζεται πάντως η συνέχιση της τηλεθέρμανσης με εναλλακτικά καύσιμα, στα οποία περιλαμβάνεται και η καύση υπολειμμάτων... σκουπιδιών. Τα σχέδια αναφέρονται σε μονάδες της ΔΕΗ που βρίσκονται σε Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη και Λαύριο!

Στροφή στις ΑΠΕ

Είναι τα πιο κρίσιμα στοιχεία στο αναπτυξιακό σχέδιο που εγκρίθηκε από τη διοίκηση την περασμένη Παρασκευή και παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
Επικαλέστηκε τις αλλαγές που συντελούνται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και υποσχέθηκε πως «η ΔΕΗ θα μπει δυναμικά στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού».
Βασικός πυλώνας του πενταετούς business plan είναι η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το μερίδιο των οποίων θα αυξηθεί από 2% σήμερα σε 17% το 2024. Τη μερίδα του λέοντος θα διατηρήσουν τα υδροηλεκτρικά και οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, που θα φτάσουν το 74%, από 61% φέτος.
Ο λιγνίτης, που τώρα καλύπτει το 37%, θα μειωθεί στο 8% και θα μηδενιστεί το 2028. Η ΔΕΗ, με βάση το πρόγραμμα, ετοιμάζεται να μπει στο σύστημα της ηλεκτροκίνησης και σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία 1.000 σημεία φόρτισης, ποντάροντας σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Από την εισήγηση και τις απαντήσεις του Γ. Στάσση, προκύπτουν τα εξής:
ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ. Προβλέπεται το σταδιακό «σβήσιμο» δώδεκα μονάδων, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις ανάγκες και κυρίως την ασφάλεια του συστήματος, που πρέπει να πιστοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ.
Η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε το 2018 με 200 εκατ. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για τις λιγνιτικές εγκαταστάσεις και φέτος θα διαθέσει περίπου 300 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης των τιμών στη διεθνή αγορά. Την περασμένη χρονιά η επιβάρυνση ήταν 15 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, αλλά φέτος έφτασε τα 27 ευρώ.
Αποφασίστηκε να λειτουργήσει μέσα στο 2020 η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2014. Θα χρησιμοποιεί λιγνίτη ώς το 2028 και μάλιστα προβλέπεται να είναι βιώσιμη όσο η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα διατηρείται μέχρι τα 35 ευρώ τον τόνο.
Η υπερσύγχρονη εγκατάσταση, που θα κοστίσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά με εναλλακτικά καύσιμα που θα επιλεγούν με βάση τα νέα δεδομένα.
Να σημειωθεί ότι από το 2002 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη έχει μειωθεί κατά 71%, ενώ οι μονάδες του Αμύνταιου και της Καρδιάς είχε προγραμματιστεί από χρόνια να κλείσουν λόγω «γήρατος».
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Στον όμιλο της ΔΕΗ εργάζονται σήμερα 15.350 άτομα, από τους οποίους υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν 4.500. Από αυτούς, το 60% εκτιμάται ότι σε αυτό το διάστημα θα συνταξιοδοτηθεί ή θα έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το υπόλοιπο 40% θα ενταχθεί στο σύστημα κινητικότητας και σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Ο Γ. Στάσσης απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, τονίζοντας ότι ο διάλογος με τα σωματεία θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο. «Δεν θα απολυθεί κανένας», διαβεβαίωσε και έδωσε έμφαση στην επανεκπαίδευση του προσωπικού σε νέους τομείς, καθώς και στην αξιοποίησή τους στο Δημόσιο.
Ανέφερε ενδεικτικά ότι στις μονάδες της Πτολεμαΐδας υπάρχουν σήμερα 70 νοσηλευτές. Προβλέπονται επίσης 800 προσλήψεις και το 2024 ο όμιλος θα έχει 11.500 εργαζόμενους.
ΔΕΔΔΗΕ. Η πώληση του φορέα, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 3,5 δισ. ευρώ, όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΗ, δεν θα προχωρήσει άμεσα. Λίγες ώρες αργότερα και από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι προχωρά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας. Χαρακτήρισε την πώληση «ταμειακή ένεση» για τη ΔΕΗ.

«Τέλος στα ΝΟΜΕ»

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ενημέρωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθουν τα ΝΟΜΕ, για τα οποία είπε ότι οι ιδιώτες πάροχοι έχουν εξασφαλίσει χαμηλές τιμές ώς τον Αύγουστο, και πρόσθεσε: «Με δεδομένο ότι καταργείται ο λιγνίτης, δεν μπορούν να μας πουν ότι η ΔΕΗ έχει πλεονέκτημα».
Ο Γ. Στάσσης κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι την επόμενη χρονιά θα καταβληθούν τα 200 εκατ. ευρώ από ΥΚΩ παρελθόντων ετών.
Η αύξηση των τιμολογίων θα βελτιώσει τη λειτουργική κερδοφορία κατά 100 εκατ. ευρώ, που φέτος θα διαμορφωθεί στα 420-470 εκατ. ευρώ, έναντι 150 εκατ. πέρυσι. Οι επενδύσεις φέτος θα κινηθούν στα 650-700 εκατ. ευρώ, όπως και την επόμενη χρονιά, έναντι 747 εκατ. το 2018.

Δύο σενάρια τιτλοποίησης οφειλών 2,7 δισ.

«Κινούμενη βόμβα» αποτελούν για τη ΔΕΗ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που υπολογίζονται σε 2,7 δισ. ευρώ. Ο Γ. Στάσσης ενημέρωσε χθες ότι το τελευταίο τετράμηνο έχουν γίνει περίπου 55.000 αποκοπές σε κακοπληρωτές. Διευκρίνισε ότι δεν αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τόνισε πως «δεν θα γίνει ανεκτό να υπάρχουν καταναλωτές που έχουν και δεν πληρώνουν».
Στο νέο σύστημα διακανονισμού έχουν υποβληθεί περίπου 80.000 αιτήσεις και, όπως είπε, καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις. Ανακοίνωσε ότι εξετάζονται δύο σενάρια τιτλοποίησης οφειλών, που εστιάζουν κυρίως σε οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις. Το ένα αφορά την είσπραξη λογαριασμών που καθυστερούν πάνω από 60 ημέρες και το άλλο πάνω από 90 ημέρες.
Για τον επόμενο χρόνο, όπως ανακοινώθηκε χθες, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να εφαρμόσει ειδικά προγράμματα με εκπτώσεις που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη διάρκεια του συμβολαίου με τον καταναλωτή. Θα επεκτείνει επίσης τη δράση της και σε άλλους τομείς που συνδέονται με την ενέργεια.
Αποκλείστηκε η νέα αύξηση των τιμολογίων, καθώς οι νέες τιμές που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πριμ συνέπειας στο 5%, περιόρισαν το μερίδιο της ΔΕΗ στην ενεργειακή αγορά, που τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 71% από 74% τον Σεπτέμβριο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους «έξυπνους» μετρητές, για τους οποίους διευκρινίζεται ότι θα περιλαμβάνουν τη χαμηλή τάση, αλλά οι δηλώσεις δεν συνοδεύονταν από χρονοδιάγραμμα και επενδύσεις.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν κατηγορηματικός για τα χρέη της ΛΑΡΚΟ, που υπολογίζονται σε 350 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 80% των οφειλών από καταναλωτές υψηλής τάσης. «Δεν πρόκειται να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς. Περιμένουμε γρήγορη λύση από την κυβέρνηση», ήταν η απάντηση του Γ. Στάσση.
 
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: