DEH

DEH

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Το «σπριντ» για τα 200 εκ. των ΥΚΩ κι ο «μαραθώνιος» για το ταμειακό έλλειμα των 900 εκ. ευρώ

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα από το βήμα της Βουλής για την καταβολή οφειλών 200 εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας πριν το 2011 μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είναι η αρχή ενός «μαραθωνίου» για την κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος
900 εκ. ευρώ της εταιρίας
Το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» είχαν προσδιορίσει στα προαναφερόμενα επίπεδα, με δηλώσεις τους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο διοικητής της δημόσιας εταιρίας Γιώργος Στάσσης με δηλώσεις τους το περασμένο καλοκαίρι. Η ΔΕΗ συνέρχεται αλλά τον κίνδυνο της κατάρρευσης έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να τον απαλείψει μια και καλή…
Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας χθες στη Βουλή, και στο πλαίσιο των ανακοινώσεών του για το κοινωνικό μέρισμα, προσδιόρισε το ποσό που θα διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός για παλιές οφειλές ΥΚΩ προς τη ΔΕΗ στα 200 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, για να διατεθεί το συγκεκριμένο κονδύλι – η εκταμίευση του προβλέπεται έως το τέλος του Ιανουαρίου- θα πρέπει η ΡΑΕ με βάση την τελευταία νομοθεσία να προσδιορίσει επ ακριβώς τα ποσά που οφείλονται στην επιχείρηση και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του να ανάψει το «πράσινο» φως για την πληρωμή. Πηγές αναφέρουν ότι δίνεται μία μάχη… με τον  χρόνο ώστε η δημόσια εταιρία να έχει στα χέρια τους έγγραφες βεβαιώσεις πως τα 200 εκ. ευρώ θα τα εισπράξει, προκειμένου να τα περάσει στον ισολογισμό του 2019. Τα περιθώρια είναι στενά αλλά ακόμη κι αν δεν εγγραφούν στα έσοδα της εταιρίας για τη χρήση που φεύγει, σίγουρα θα είναι κερδισμένη για το οικονομικό έτος που έρχεται.
Ωστόσο, η εταιρία μπορεί να παίρνει μία ανάσα ρευστότητας με τα 200 εκ. των ΥΚΩ, από την άλλη πλευρά όμως τα αποτελέσματα που θα δείξουν την αλλαγή της εικόνας δεν αναμένονται πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έως τότε θα έχουν περάσει όλα τα έσοδα από τις αναπροσαρμογές των τιμολογίων ρεύματος που αποφάσισε πριν από τέσσερις μήνες. Το ύψος του υπολογίζεται σε περίπου 500 εκ. ευρώ.
Η ΔΕΗ επίσης θα αναζητήσει ρευστότητα και μέσω της έκδοσης ομολογιακού περί το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Με βάση τον σχεδιασμό που έκανε η προηγούμενη διοίκηση το επιθυμητό δάνειο θα είναι της τάξης των 300 – 350 εκ. ευρώ
Πέραν αυτών η επιχείρηση μέσω της τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της ύψους 1,5 δις. ευρώ προσδοκά την άντληση χρηματοδότησης τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ. Οι τιτλοποιήσεις αναμένονται για το πρώτο τρίμηνο.
Ανάσα θα πάρει επίσης και τον ερχόμενο Ιούνιο αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο κλείσιμο των πρώτων λιγνιτικών σταθμών.
Η ΔΕΗ δεν έχει εύκολο δρόμο μπροστά της μέχρι να κλείσει το ταμειακό έλλειμμα των 900 εκ ευρώ και πολλά θα φανούν με μεγαλύτερη σαφήνεια (περικοπές δαπανών, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) στο business plan που θα ανακοινωθεί σε περίπου 10 ημέρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: