DEH

DEH

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ εκπέμπουν SOS για επενδύσεις στις μονάδες της ΔΕΗ ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια

Σύμφωνα με τις μελέτες επάρκειας της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, είναι ανάγκη να παραμείνουν στο σύστημα όλες οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού
Σοβαρό πρόβλημα επάρκειας αναμένεται να αντιμετωπίσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας τη διετία 2020 - 2021 εφόσον προχωρήσει όπως προβλέπεται η απόσυρση των μονάδων της ΔΕΗ Αμυνταίου και Καρδιάς, ειδικά δε στην περίπτωση που υπάρχει παράλληλα πρόβλημα ξηρασίας και άρα περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών.
Για τον λόγο αυτό και η ΔΕΗ έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα για παράταση.
Τα δεδομένα αυτά όμως καταδεικνύουν και την ανάγκη επενδύσεων στο σύστημα των υφιστάμενων μονάδων για να κρατηθούν στην ζωή και να υποστηρίξουν το σύστημα.

Το γεγονός αυτό, καθιστά απολύτως αναγκαία την παράτασης του χρόνου ζωής των δυο μονάδων, αν και όπως προκύπτει από τις μελέτες επάρκειας της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πλήρως και το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα συνεχίσει να είναι οριακά επαρκές και εξαρτημένο από τις εισαγωγές.
Σύμφωνα με τις δυο μελέτες, η ένταξη στο σύστημα της Πτολεμαΐδας 5, στις αρχές του 2022 αντιμετωπίζει προσωρινά το πρόβλημα (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει η παραμικρή καθυστέρηση στην ένταξη της μονάδας), το οποίο ωστόσο επανέρχεται και καθίσταται μόνιμο, από το τέλος του 2025 οπότε και θα αποσυρθεί η Μεγαλόπολη 3 ενώ παράλληλα θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση της Κρήτης.
Οριακή η λειτουργία του συστήματος 
Η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας είναι ήδη οριακή καθώς εκτιμάται ότι η επάρκεια του είναι εξασφαλισμένη έως το 2019, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία όλες οι μονάδες και θα διατηρηθούν ως έχουν τα επίπεδα των εισαγωγών.  
Οι μελέτες επάρκειας συγκλίνουν ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από τις διασυνδέσεις, καθώς και ότι είναι ανάγκη να παραμείνουν στο σύστημα όλες οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. 
Μάλιστα όπως είπε πρόσφατα σε συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, μεσομακροπρόθεσμα διαφαίνεται ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής. 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπουλαξής στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν αποτελούν σημαντικό πεδίο ιδιωτικής πρωτοβουλίας λόγω των μεγάλων χρόνων απόσβεσης και των δυσκολιών κατασκευής τους. 
Ωστόσο, όπως είπε, η διερεύνηση της δυνατότητας περαιτέρω ανάπτυξής τους, ιδίως αυτών που συνδυάζουν αποθήκευση ενέργειας, καθίσταται αναγκαία στο πλαίσιο του ενεργειακού σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: