DEH

DEH

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Τροπολογία: Ενιαία Άδεια και Όχι Διακριτές Αδειοδοτήσεις για τις Μονάδες της ΔΕΗ


Διετή παράταση της άδειας λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τις διαστημικές δραστηριότητες. Την ίδια ώρα, αναμένεται η ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή του Άαρχους αναφορικά με την καταγγελία περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της Ελλάδας σχετικά με
το καθεστώς της ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων της επιχείρησης.
Ειδικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι οργανώσεις «WWF Ελλάς» και «ClientEarth» προσέφυγαν κατά της ελληνικής δημοκρατίας στην Επιτροπή Συμμόρφωσης για την εφαρμογή των όρων της Διεθνούς Συνθήκης του Άαρχους, όσον αφορά στα θέματα αδειοδότησης των μονάδων της ΔΕΗ. Η καταγγελία, η οποία έγινε δεκτή και αναμένεται να συζητηθεί σύντομα, αφορά στην προσωρινή Ενιαία Άδεια Λειτουργίας που δίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαδοχικά από το 2001 και μετά, με σχετικές νομοθετικές διατάξεις (και όχι με υπουργικές αποφάσεις) και διαρκώς παρατείνουν τη διάρκειά της. Με αυτόν τον τρόπο, είναι αδύνατο για τις οργανώσεις, ή για όποιον πολίτη το επιθυμεί, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που ρυπαίνει, καθώς δεν υπάρχει διοικητική πράξη.
Έτσι για άλλη μια φορά με μια τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα, δίνεται διετής παράταση, έως και τα τέλη του 2019, της προσωρινής Ενιαίας Άδειας Λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ καθώς και εκείνων που έχουν μεταβιβαστεί στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».
Η ενιαία άδεια λήγει στο τέλος του έτους και έπρεπε να έχει αντικατασταθεί από ξεχωριστές άδειες για κάθε μία εγκατάσταση. Ειδικότερα, η ΔΕΗ και η ΔΕΗΑΝ όφειλαν να καταθέσουν για όλες τις μονάδες που διέπονται από το ειδικό καθεστώς Προσωρινής Ενιαίας Άδειας Λειτουργίας, αιτήσεις συνοδευόμενες από πλήρεις φακέλους δικαιολογητικών έως τον περασμένο Μάρτιο.
Έως σήμερα έχουν ληφθεί άδειες λειτουργίας για τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου Ι, Πουρναρίου Ι, και Πηγών Αώου. Φάκελοι για την ανανέωση της Άδειας Λειτουργίας έχουν κατατεθεί για τον ΑΗΣ Λάδωνα που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς και για τους ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, Κομοτηνής, Αθερινόλακκου και Μελίτης, καθώς και της μονάδας ΙV του ΑΗΣ Λαυρίου, της μονάδας ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄, της Μονάδας IV του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β΄ και της Μονάδας V του ΑΗΣ Αλιβερίου.
Για τους υπόλοιπες μονάδες οι φάκελοι έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως (έως τις 31.3.2017). Για τους εν λειτουργία μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗΑΝ, οι οποίοι δεν διαθέτουν ξεχωριστή άδεια λειτουργίας, έχουν κατατεθεί σχετικές άδειες συνοδευόμενες από πλήρεις φακέλους.
Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διετής παράταση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου η ΔΕΗ να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι με την ίδια τροπολογία καταργείται και η υποχρέωση της ΔΕΗ να προσκομίζει για την έκδοση της άδειας λειτουργίας, βεβαίωση της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί τήρησης των περιβαλλοντικών όρων καθώς όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση έχει οριστεί από τη νομοθεσία ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις Επιθεώρησης του υπουργείου (σήμερα αποδυναμωμένες και υποστελεχωμένες) θα διενεργούν περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και ελέγχους και θα συντάσσουν βεβαίωση παράβασης ή μη των περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης.


http://www.energia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: