DEH

DEH

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Ποιοι απάντησαν στο market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Τι τους προβληματίζει

Ποιοι απάντησαν στο market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Τι τους προβληματίζει
Το επικρατέστερο σενάριο μετά την αξιολόγηση των απαντήσεων είναι η εκκίνηση διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ DGcomp και ΔΕΗ στη βάση του ενδιαφέροντος υπό προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι επενδυτές
Άρνηση ή συμμετοχή υπό προϋποθέσεις.
Αυτή είναι η συνοπτική αποτύπωση των αποτελεσμάτων του market test για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε ότι αφορά τουλάχιστον το ενδιαφέρον εγχώριων και ευρωπαίων επενδυτών, ενώ άγνωστη παραμένει η τοποθέτηση των επτά κινεζικών εταιριών που κλήθηκαν να πάρουν μέρους στη διαδικασία και να απαντήσουν στο σχετικό ερωτηματολόγιο της DGcomp.
Από ελληνικής πλευράς στο ερωτηματολόγιο απάντησε το σύνολο των ιδιωτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού, αλλά και μεγάλες βιομηχανίες από τον κλάδο μετάλλων, των τσιμέντων και των διυλιστηρίων.
Το βασικό ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην διερευνητική αυτή διαδικασία είναι εάν τα δύο «πακέτα» μονάδων και ορυχείων, αυτό του Βορρά που περιλαμβάνει την Μελίτη Ι, την άδεια για την Μελίτη ΙΙ και τα ορυχεία Βεύης και Κλειδίου και αυτό του Νότου που περιλαμβάνει τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης μαζί με τα ορυχεία τροφοδοσίας τους, είναι βιώσιμα σε ορίζοντα τριετίας και ορίζοντα δεκαετίας.

Αμφίβολη η βιωσιμότητα των μονάδων  

Οι συμμετέχοντες από την εγχώρια αγορά στο σύνολό τους εντόπισαν προβλήματα σε σχέση με την βιωσιμότητα των μονάδων.
Σε ορίζοντα τριετίας κρίνουν ότι οι μεν μονάδες του Βορρά θα έχουν σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας αφού κανένα από τα δύο ορυχεία δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη, οι δε μονάδες του Νότου δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικές γιατί το δίκτυο της Πελοποννήσου έχει έλλειψη υποδομών και δεν μπορεί να απορροφήσει την παραγόμενη ενέργεια.
Αναφέρονται συγκεκριμένα στο περίφημο ΚΥΤ (Κέντρο Υψηλής Τάσης) Πελοποννήσου που αν και έχει ενταχθεί στο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ καθυστερεί εξ αιτίας των τοπικών αντιδράσεων.
Ακόμη όμως και εάν τα προβλήματα τροφοδοσίας και δικτύου των μονάδων επιλυθούν σε ορίζοντα τριετίας, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την βιωσιμότητά και ανταγωνιστικότητά τους και στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα της 10ετίας.
Οι επιφυλάξεις τους σε συνδέονται με το κόστος των CO2 αλλά και τις γενικότερες περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, δεδομένου ότι είναι ξεκάθαρη πλέον η επιλογή της απανθρακοποίησης.

Υπό αξιολόγηση οι απαντήσεις

Η DGcomp έχει από την περασμένη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 στα χέρια της τις απαντήσεις των δυνητικά ενδιαφερόμενων επενδυτών, τις οποίες και θα αξιολογήσει για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.
Ως επικρατέστερο σενάριο εμφανίζεται η εκκίνηση μιας διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης μεταξύ DGcomp και ΔΕΗ στη βάση του ενδιαφέροντος υπό προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι επενδυτές.
Η διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το ποιες είναι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και στο κατά πόσο αυτό περιλαμβάνεται και η πώληση υδροηλεκτρικών.
Το δεύτερο σενάριο συνδέεται με την περίπτωση να έχει εκφραστεί ενδιαφέρον χωρίς προϋποθέσεις από εταιρίες τρίτων χωρών.
Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία για την έναρξη του διαγωνισμού τον Μάιο του 2018 όπως προβλέπει η συμφωνία με τους πιστωτές.  

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: