DEH

DEH

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Στο Εσκί Σεχίρ κοιτάζει η ΔΕΗ. Σε συνεργασία με την κινεζική Shenhua εξετάζει να επενδύσει και να λειτουργήσει σταθμό λιγνίτη ισχύος 1.000 MW

Πλώρη για τα βάθη της Ανατολίας έχει βάλει η ΔΕΗ. Οπως πρόσφατα αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μανώλης Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ σε συνεργασία με την κινεζική Shenhua εξετάζει να επενδύσει και να λειτουργήσει σταθμό λιγνίτη ισχύος 1.000 MW στη Τουρκία
Ποιό είναι όμως το τουρκικό πρότζεκτ με το οποίο φλερτάρει
η ΔΕΗ; Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες πρόκειται για ένα σχετικά πρόσφατο ανακαλυφθέν κοίτασμα λιγνίτη στη λεκάνη Εσκίσεχίρ- Άλπου, για το οποίο στις 26 Σεπτεμβρίου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή του, η οποία συνοδεύεται με την κατασκευή τριών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 360 MW η κάθε μία, δηλαδή σύνολο 1.080 MW με επιπλέον 3 Χ 900 MW θερμικής παραγωγής.
Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών στον διαγωνισμό που προκήρυξε η Τουρκική Υπηρεσία Ενέργειας λήγει στις 26 Ιανουαρίου 2018.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, τον Μάιο του 2013 ανακοινώθηκε μελέτη της γενικής διεύθυνσης Μεταλλευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία στην περιφέρεια Alpu της επαρχίας του Εσκί Σεχίρ υπάρχουν κοιτάσματα με πάνω από 900 εκατ, τόνους άνθρακα. Τον Δεκέμβριο του 2014 δημοσιεύτηκα σχέδια για εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής 6.000 MW, συνολικού προυπολογισμού 8 δισ. δολαρίων.
Τότε προβλεπόταν ότι οι νέες μονάδες θα λειτουργούσαν το 2019, όμως ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε μόλις πριν από 2 1/2 μήνες.
Πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, που επικαλούνται στοιχεία της Τουρκικής Υπηρεσίας Ενέργειας αναφέρουν ότι το απόθεμα άνθρακα που ανακαλύφθηκε την περίοδο 2005-2015 στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται στους 1.453 εκατ. τόνους λιγνίτη, ενώ άλλοι φορείς αναφέρουν ότι το κοίτασμα που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη λιγνιτοφόρα λεκάνη της Τουρκίας, ότι εκτείνεται σε βάθη 250-450 μέτρα και ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μοιάζουν με αυτά του ξυλιτικού τύπου λιγνίτη της Φλώρινας.
Το βάθος στο οποίο βρίσκεται το κοίτασμα σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του δείχνει ότι η εκμετάλλευση πρέπει να είναι υπόγεια και ιδιαίτερα απαιτητική.

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: