DEH

DEH

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Προς περιορισμό, ακόμη και κατάργηση, ο μηχανισμός αποζημίωσης επάρκειας ισχύος – Όλες οι αλλαγές που προωθεί η ΕΕ

Προς περιορισμό, ακόμη και κατάργηση, ο μηχανισμός αποζημίωσης επάρκειας ισχύος – Όλες οι αλλαγές που προωθεί η ΕΕ
Οι υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με τις  προωθούμενες αλλαγές, θα πάψουν να αποζημιώνονται μέσω μηχανισμών της χονδρικής από το 2030
Σε σταδιακή μείωση έως και την πλήρη κατάργηση των μηχανισμών αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για την παροχή υπηρεσιών επάρκειας ισχύος οδεύει η Ευρώπη μέσω της νέας οδηγίας για τις ΑΠΕ που έχει γίνει γνωστή ως Οδηγία RED (Renewable Energy Directive) και τον ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού.  
Μεταξύ των κυριότερων αλλαγών που επιφέρει η Οδηγία RED με βάση τόσο την πρόταση της Κομισιόν όσο και την κοινή προσέγγιση που υιοθέτησε το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην τελευταία συνεδρίασή του, είναι οι εξής:
•    Οι μηχανισμοί αποζημίωσης για την επάρκεια ισχύος, που εφαρμόζονται στις χώρες - μέλη θα πρέπει να εναρμονιστούν μεταξύ τους, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Αξιολόγησης για τους μηχανισμούς επάρκειας ισχύος.
•    Η υιοθέτηση προδιαγραφών όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων ως προϋπόθεση για την αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από μηχανισμούς επάρκειας ισχύος. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι από τις 31 Δεκεμβρίου 2025, αν μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκπέμπει περισσότερα από 550 γραμμάρια CO2 ανά kwh ενέργειας, ή περισσότερα από 700 κιλά CO2 κατά μέσον όρο ετησίως ανά εγκατεστημένο KW και η τελική επενδυτική απόφαση κατασκευής της έχει ληφθεί μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία, δεν θα λαμβάνει αμοιβή ή δεσμεύσεις για μελλοντικές αμοιβές μέσω μηχανισμού επάρκειας ισχύος.
•    Θα υπάρξουν περιορισμοί για την αποζημίωση  των υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες θα πάψουν να αποζημιώνονται μέσω μηχανισμών της χονδρικής από το 2030, ενώ ήδη από το 2025 οι πληρωμές προς αυτές τις μονάδες θα αρχίσουν να μειώνονται.
•    Θεσμοθετούνται νέοι κανονισμοί για την ευθύνη εξισορρόπησης και την είσοδο - έξοδο των μονάδων από το σύστημα (dispatching) προκειμένου να μειωθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά, ώστε να περιοριστούν οι διάφορες εξαιρέσεις και να διευκολυνθεί η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ισοζύγιο ηλεκτρισμού.
•    Δημιουργούνται Ζώνες Προσφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Bidding Zones), δηλαδή ευρύτερες περιοχές εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ θα εξαιρούνται από την ευθύνη εξισορρόπησης μόνον αν η εγκατεστημένη ισχύς τους είναι κάτω των 250 kW, αρχής γενομένης από το 2026.
Τέλος, η οδηγία RED προβλέπει πως στη χονδρική αγορά και την αγορά εξισορρόπησης δεν θα υπάρχουν τεχνικά όρια στην προσφορά, ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω, χωρίς όμως προκατάληψη όσον αφορά στους τεχνικούς περιορισμούς των τιμών, όπως αυτοί προσδιορίζονται στον Οδηγό Εξισορρόπησης.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: