DEH

DEH

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

G7: Δέσμευση για Διακοπή των Επιδοτήσεων Ορυκτών Καυσίμων Πριν το 2025


 
Οι ηγέτες της ομάδας G7 ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να διακόψουν τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων πριν το 2025, ως δείγμα της αποφασιστικότητάς τους να «επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα που θα επιτρέψει την απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα».
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Ιαπωνία, οι ηγέτες
του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, συζήτησαν θέματα όπως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η προσφυγική κρίση, το κλίμα και η ενέργεια. Εκτός των άλλων, επισήμαναν ότι θα αναλάβουν δράση για τη συντομότερη δυνατή επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού. Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του Παρισιού.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι η παραγωγή και η χρήση ενέργειας είναι υπεύθυνες για περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που έχει να διαδραματίσει ο τομέας της ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των G7.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων από τα κράτη μέλη του φτάνουν τα 160 με 200 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπολογίζει τις επιδοτήσεις συμπεριλαμβανομένου του κόστους των επιπτώσεων της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής και εκτιμά ότι οι επιδοτήσεις κοστίζουν 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Οι επιδοτήσεις γενικά έχουν σημειώσει τάσεις μείωσης, ωστόσο χώρες των G7 συνεχίζουν να ψηφίζουν μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφατα προσέφερε φοροαπαλλαγές για ορισμένους παραγωγούς πετρελαίου, ο Καναδάς ψήφισε τη συνέχιση ορισμένων επιδοτήσεων φυσικού αερίου και η Ιαπωνία χρηματοδότησε νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: