DEH

DEH

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ανοικτό παράθυρο για πώληση μονάδων της ΔΕΗ αφήνει το ΦΕΚ για τις δημοπρασίες

deiergostasio 
Mε πράξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, καλύπτεται πλέον και τυπικά η απαίτηση των θεσμών για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την εφαρμογή συγκεκριμένου μηχανισμού δημοπρασιών υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.
Στην σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, η οποία εκδόθηκε σε
εφαρμογή του συμφωνημένου Μνημονίου και του νόμου 4336 του 2015 που τον επικύρωσε, ορίζεται ότι οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν τον φετινό Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος του έτους η ΔEΗ θα πρέπει να έχει ποσοστό στην αγοράς λιανικής όχι περισσότερο από 87,24%, στο τέλος του 2017 ποσοστό 75,24%, στα τέλη 2018, συνολικά 62,24% και στο τέλος του 2019 το 49,24%.
Το σχέδιο περιλαμβάνει προσθήκη που προβλέπει την εφαρμογή εναλλακτικών δομικών μέτρων σε περίπτωση που δεν απορροφηθούν από την αγορά οι δημοπρατούμενες ποσότητες στο συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται σε αυτό, δίχως όμως να τα κατονομάζει.
Παράλληλα, η απόφαση ορίζει ότι δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες θα έχουν εταιρείες και εναλλακτικοί προμηθευτές ακόμη και εφόσον είναι συνδεδεμένοι με εταιρείες που είναι βιομηχανικοί καταναλωτές, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πλήρως διαχωρισμένες δραστηριότητες, αλλά όχι απευθείας οι βιομηχανικοί καταναλωτές.
Επιπλέον, η απόφαση ορίζει τον ΛΑΓΗΕ ως τον διοργανωτή των δημοπρασιών, τις λεπτομέρειες για την πληρωμή στη ΔEΗ των οφειλόμενων ποσών, και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποβάλλονται εναλλακτικοί προμηθευτές από τη διαδικασία. Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 η ΡΑΕ έπειτα από πρόταση του ΛΑΓΗΕ θα πρέπει να έχει εγκρίνει τους κανόνες της αγοράς και τις προυποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία των δημοπρασιών.
Τέλος αναφορικά με την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, ορίζει ότι για τον υπολογισμό της βασικό στοιχείο είναι το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, όπως αυτό προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ όπως επίσης και το τέλος, λιγνίτη και το κόστος αγοράς ρύπων. Ωστόσο, για την ακριβή μεθοδολογία ορισμού της τιμής εκκίνησης, θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση μετά από πρόταση της ΡΑΕ και συνεννόηση με τους Θεσμούς, το αργότερο ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Το σχετικό ΦΕΚ μπορείτε να το βρείτε στα επισυναπτόμενα.

Συνοδευτικά αρχεία

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: