DEH

DEH

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Κλειστό παρά τις υποσχέσεις το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας- Παιχνίδια των εμπλεκομένων πλευρών στις πλάτες των εκατοντάδων ανέργων

Ιδιοκτήτρια εταιρία και ΔΕΗ δεν τήρησαν τη συμφωνία για άμεση επαναλειτουργία σε σύσκεψη υπό τον Σκουρλέτη
Με τις αντοχές και τα νεύρα εκατοντάδων εργαζομένων που έμειναν άνεργοι εδώ και μήνες, φαίνεται ότι παίζουν οι ιθύνοντες στην περίπτωση των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να σβήνει πάνω από τις μισές ημέρες του χρόνου ο ΑΗΣ Μελίτης, ο πιο σύγχρονος θερμοηλεκτρικός σταθμός της Ν.Α. Ευρώπης.
Παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις εκ μέρους της ιδιοκτήτριας εταιρίας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.», της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ που εκμίσθωσε το ορυχείο και της ΔΕΗ ότι θα ξανανοίξει το λιγνιτωρυχείο, αυτό δεν συμβαίνει, γι’ αυτό το εργατικό κέντρο Φλώρινας καταγγέλλει για «εμπαιγμό όλους τους αρμόδιους», ενώ η αγωνία των ανέργων κορυφώνεται. Η τελευταία υπόσχεση ήταν ότι ξανανοίγει το ορυχείο στη 1 Ιουνίου. Σ’ αυτό είχαν δεσμευτεί ο εκπρόσωπος της εταιρίας Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. και η ΔΕΗ σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Πάνος Σκουρλέτης, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αλλά όλες οι πλευρές αποδείχτηκαν αφερέγγυες για άλλη μία φορά.
Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι το λιγνιτωρυχείο Αχλάδας σταμάτησε την τροφοδοσία λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης στις 16 Δεκεμβρίου 2015 επειδή η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ επικαλέστηκε ότι η ΔΕΗ δεν ενέκρινε το πρόγραμμα εκμετάλλευσης για το 2016. Επιπλέον υπήρχαν και εκκρεμή τιμολόγια που δεν πληρώθηκαν επειδή ΔΕΗ και κοινοπραξία διαφωνούσαν στο οφειλόμενο ποσό, διαφορά που είχε να κάνει και με το κόστος εκμετάλλευσης. ΟΙ συνέπειες από το λουκέτο ήταν τεράστιες, καθώς συνολικά στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας απασχολούνταν περί τους 700 εργαζόμενους με διάφορες σχέσεις εργασίας, οι οποίοι έμειναν άνεργοι. Απ’ αυτούς οι 200 της κοινοπραξίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες και στη συνέχεια απολύθηκαν. Φυσικά έχασαν τη δουλειά τους και οι υπόλοιποι 500 που απασχολούνται σε εργολάβους, φορτηγά κ.λ.π. Σύμφωνα με στοιχεία του εργατικού κέντρου Φλώρινας αυτό κόστισε 8.000.000 ευρώ που χάθηκαν από την περιοχή της Φλώρινας σε τρεις μήνες. Επίσης η μη διασφάλιση της τροφοδοσίας του σταθμού κράτησε σβηστό τον πιο σύγχρονο και οικονομικότερο σταθμό επί 190 ημέρες από τις 365 συνολικά το 2015. «Ο σταθμός μια ανάβει και μια σβήνει, τον έχουν κάνει πορτατίφ», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Ε.Κ. Φλώρινας, Κώστας Σιάκος. Πρόσθεσε ότι «αυτό έχει πολύ μεγάλο κόστος γιατί κάθε τόσο γίνεται εκκίνηση με πετρέλαιο». Ακόμη είπε ότι η ΔΕΗ αναγκάζεται να προμηθεύεται λιγνίτη από το ορυχείο Αμυνταίου και από το ιδιωτικό της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο Κοζάνης, το οποίο είναι πολύ ακριβότερο και εκτόξευσε το κόστος λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης στα ύψη».
Να σημειωθεί ότι ενώ εργαζόμενοι και φορείς περίμεναν την υλοποίηση της δέσμευσης στην προαναφερόμενη σύσκεψη υπό τον Σκουρλέτη, οι οποία όμως δεν τηρήθηκε, άκουσαν στη συνέχεια πριν από τρεις ημέρες τον εκπρόσωπο των Λιγνιτωρυχείων Αχλάδας Α.Ε. Χρήστο Παυλίδη να δηλώνει στην ΕΡΑ Φλώρινας και να υπόσχεται ότι «εντός του Ιουνίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του λιγνιτωρυχείου με 500 εργαζόμενους». Σχολιάζοντας τη νέα υπόσχεση ο πρόεδρος του Ε.Κ. Φλώρινας Κ. Σιάκος, δήλωσε στον «Π»: «Είναι άλλη μία υπόσχεση η οποία εκτιμώ ότι δεν θα υλοποιηθεί, όπως δεν πραγματοποιήθηκαν και όλες οι άλλες. Από την πλευρά μας ως εργατικό κέντρο καταγγέλλουμε – και θα εκδώσουμε επίσημη ανακοίνωση αύριο μεθαύριο – όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα του πολύπαθου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας για το παιχνίδι που παίζουν στις πλάτες εκατοντάδων εργαζομένων και των φορέων της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: