DEH

DEH

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Δεν αυξάνει το ΕΤΜΕΑΡ – Οι προμηθευτές ρεύματος θα κληθούν να καλύψουν την «τρύπα» του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

 
Παρότι στο προσχέδιο νόμου που δόθηκε από το ΥΠΕΝ σε διαβούλευση σχετικά με το νέο μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ δεν υπάρχει αντίστοιχο εδάφιο, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι, όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, θα περιλαμβάνει και μια ακόμα προσθήκη που θα αφορά την αναδιοργάνωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και κυρίως τον τρόπο χρηματοδότησής του.
Με το νέο μηχανισμό που θα εισαγάγει το νομοσχέδιο θα
ικανοποιούνται δύο βασικές επιδιώξεις:
·         Πρώτον, θα εξασφαλίζεται ο μηδενισμός των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) μέχρι το τέλος του 2017, μηδενισμός για τον οποίο δεσμεύεται η χώρα με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της.
·         Δεύτερον, θα παύει η ανάγκη αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει θέσει ως όρο να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.
Κατά τη συνήθη πρακτική, θα υπάρξει επιστολή του ΥΠΕΝ προς τη ΡΑΕ με την οποία το υπουργείο θα ανακοινώνει την πρόθεσή του να λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων και συνεπώς η Ρυθμιστική Αρχή θα μπορεί να κρατήσει σταθερό το ΕΤΜΕΑΡ.
Ως γνωστόν, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί το «εργαλείο» για να καλυφθούν τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού. Όταν ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει ελλείμματα, θα πρέπει η ΡΑΕ να αποφασίζει αναπροσαρμογή προς τα πάνω του Τέλους, ώστε να ισοσκελίζονται.
Ποια θα είναι όμως τα συγκεκριμένα μέτρα; Ποιος θα πληρώσει για την κάλυψη των ελλειμμάτων, στο βαθμό που το ΕΤΜΕΑΡ δεν θα αυξηθεί; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (η ΔΕΗ κατά κύριο λόγο αλλά και οι υπόλοιποι που έχουν μικρά ποσοστά) θα κληθούν να «επιστρέψουν» μέρος των κερδών που τους εξασφάλισε η μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, μείωση που αποτελεί και το βασικό παράγοντα της εκ νέου εκτόξευσης των προβλέψεων του ΛΑΓΗΕ για τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού.
Είναι γνωστό ότι η μεγάλη πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος, παρότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα, αυξάνει τις ανάγκες του Ειδικού Λογαριασμού και συνεπώς, με βάση το σημερινό μοντέλο, αυξάνει την «απόσταση» που πρέπει να καλύψει το ΕΤΜΕΑΡ. Την ίδια στιγμή όμως η μείωση της Οριακής Τιμής αυξάνει κατά πολύ τα περιθώρια κέρδους των προμηθευτών ρεύματος, αφού αποτελεί την χονδρεμπορική τιμή με την οποία αγοράζουν το ρεύμα. Η λογική με την οποία φέρεται να προσεγγίζει η κυβέρνηση το ζήτημα είναι, αντί να πληρώνει το ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή οι καταναλωτές) τη μείωση της Οριακής Τιμής, να την πληρώνουν οι προμηθευτές που ωφελούνται από αυτήν.
Συγκεκριμένα θα υπάρξει ένα καινούργιο έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού το οποίο θα πληρώνουν οι εταιρείες προμήθειας. Το έσοδο αυτό θα αντιστοιχεί στο μέρος εκείνο από την πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος που οφείλεται στη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα. Έχουν γίνει οι σχετικοί υπολογισμοί και έχει οριστεί το ποσοστό της «τρύπας» που θα καλούνται να καλύψουν οι προμηθευτές. Η μεθοδολογία υπολογισμού είναι συγκεκριμένη και θα περιληφθεί στο νόμο.
Σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η εφαρμογή της μεθοδολογίας θα επιφέρει ένα «ισορροπημένο» νέο κόστος για τους προμηθευτές, το οποίο εκτιμάται ότι μπορούν να το απορροφήσουν χωρίς να μετακυλιστεί  στα τιμολόγια του ρεύματος και από την άλλη δεν θα «κλείσει» η αγορά αλλά θα παραμείνει με μια δυναμική που να επιτρέπει την περαιτέρω απόκτηση μεριδίων από τους ιδιώτες.
Όσον αφορά το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές, θα πάψει πλέον να είναι το μοναδικό «εργαλείο» για τον ισοσκελισμό των ελλειμμάτων. Αντίθετα, θα καθοριστεί μια σταθερή τιμή για το ΕΤΜΕΑΡ η οποία θα αυξάνει μόνον κατά το μέρος που ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα επιβαρύνεται από τις νέες ΑΠΕ που θα εγκαθίστανται. Προοπτικά, επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι, αφού δρομολογηθεί η κάλυψη των σημερινών ελλειμμάτων να διερευνηθεί η δυνατότητα μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: