DEH

DEH

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Τις Λεπτομέρειες της Ρύθμισης για τη Μείωση των Τιμολογίων κατά 15% Ανακοινώνει σήμερα η ΔΕΗ

Την εισήγηση για μείωση των τιμολογίων κατά 15% θα εγκρίνει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.
Τις λεπτομέρειες της ρύθμισης θα ανακοινώσει ο επικεφαλής της Επιχείρισης, Μανώλης Παναγιωτάκης, σε συνέντευξη Τύπου. 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παναγιωτάκης είχε προαναγγείλει το συγκεκριμένο μέτρο κατά τη συνεδρίαση της
Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, στις 31 Μαΐου. 
Η μείωση θα αφορά στους συνεπείς οικιακούς και επαγγελματίες πελάτες της ΔΕΗ και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. 
Δεδομένου ότι ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελείται όχι μόνο από την αξία του ρεύματος που έχει καταναλωθεί, αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, φόρους κτλ., υπολογίζεται ότι η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού για μία μέση οικιακή χρήση θα είναι της τάξεως του 10% περίπου. 
Πάντως, ακόμα και μετά τη μείωση κατά 15% τα τιμολόγια που προσφέρουν οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με τη ΔΕΗ. Η κίνηση της ΔΕΗ ενδεχομένως θα ανακόψει τον ρυθμό υποχώρησης του μεριδίου της στη λιανική αγορά (που είναι συνολικά σήμερα λίγο πάνω από 90%), ωστόσο αποσκοπεί κυρίως στο να διατηρήσει στο πελατολόγιο της τους καλοπληρωτές, κυρίως στα επαγγελματικά τιμολόγια όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.  
Η συνέντευξη του κ. Παναγιωτάκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ενδεχομένως θα αναφερθεί και στην τακτική που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ το επόμενο διάστημα, εν όψει των μεγάλων αλλαγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που την αφορούν και την επηρεάζουν άμεσα, όπως ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κ.ά.
Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, αναφέρεται ότι το μερίδιο της ΔEΗ στη λιανική αγορά λιανικής θα πρέπει να διαμορφωθεί σε 87,24% στο τέλος του 2016, σε 75,24% στο τέλος του 2017, 62,24% το 2018 και 49,24% στο τέλος του 2019.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αν δεν απορροφηθούν από την αγορά οι δημοπρατούμενες ποσότητες στο συγκεκριμένο διάστημα, τότε θα εφαρμοσθούν ισοδύναμα εναλλακτικά δομικά μέτρα, τα οποία δεν διευκρινίζονται. 
Επίσης, ο κ. Παναγιωτάκης ενδέχεται να αναφερθεί στην πολιτική της ΔΕΗ για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Παναγιωτάκης και στελέχη της διοίκησης της Επιχείρισης συμμετείχαν σε ημερίδα του ΙΕΝΕ για τα υδροηλεκτρικά στην Αλβανία, όπου απ' ότι φαίνεται η ΔΕΗ ετοιμάζει ετοιμάζεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: