DEH

DEH

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Μετά την ανοχή στο «δεν πληρώνω», η ΔΕΗ τρέχει τώρα με 700.000 αποκοπές το χρόνο


 
Ούτε χρόνος δεν έχει περάσει από την εποχή που η ΔΕΗ κατέβαζε διακόπτη στους κακοπληρωτές, και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση έβγαζε ανακοίνωση ή διοργάνωνε κάποιο συλλαλητήριο έξω από τα καταστήματά της.
Αλλά οι καιροί αλλάζουν, η Αριστερά είναι στη κυβέρνηση, και οι μπαταξήδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να αυξάνονται επικίνδυνα.
Από εκεί λοιπόν που η επιχείρηση έκανε τα στραβά μάτια στο "δεν πληρώνω", τώρα ετοιμάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να τρέξει ένα ετήσιο πλάνο για 700.000 αποκοπές σε καταναλωτές που καθυστερούν
συστηματικά να την πληρώσουν.
Πρόκειται για επαναφορά της στρατηγικής της επιχείρησης στην προ τριετίας πολιτική της, τότε που οι αποκοπές των οφειλετών ήταν συχνές και απανωτές, αλλά στη συνέχεια πάγωσαν εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, και της καμπάνιας της τότε αντιπολίτευσης που έριχνε με κάθε ευκαιρία λάδι στη φωτιά των "δεν πληρώνω".
Δίχως ρεύμα λοιπόν, έστω και για λίγες ημέρες, εκτιμάται ότι θα μείνουν τουλάχιστον ένα 30% με 50% από τους 700.000 αυτούς κακοπληρωτές (επί συνόλου 2,1 εκατομμυρίων καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές). Στην ουσία μιλάμε για ένα αριθμό 200-350.000 νοικοκυριών, επαγγελματιών, και επιχειρήσεων, με οφειλή που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και τα οποία δεν έχουν πληρώσει επί δύο συνεχόμενα τετράμηνα.
Στη κυβέρνηση αλλά και στη ΔΕΗ δεν κρύβουν το προβληματισμό τους για το πως θα καταφέρουν να διαχειριστούν τη νέα αυτή κατάσταση. Ανησυχούν μήπως βρεθούν στην ίδια θέση με εκείνους που κατηγορούσαν πριν τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου ως "ανάλγητους". Διότι τα πανό που κρατούσαν χθες τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ στον Πύργο Ηλείας έγραφαν ένα γνωστό για το ΣΥΡΙΖΑ σύνθημα, το "κανένα σπίτι δίχως ρεύμα". Επρόκειτο για μια διαμαρτυρία από την οποία δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, με τους συγκεντρωμένους να απειλούν για σκληρότερες μορφές κινητοποιήσεων, και μάλλον είναι μόνο η αρχή.
Το άγχος της ΔΕΗ
Στην ουσία, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει το άγχος μη τυχόν εμφανίσει κοινωνικά σκληρό πρόσωπο, ειδικά όταν εποπτεύεται από μια κυβέρνηση που δεν θα ήθελε να συνδέσει την εικόνα της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού με μια εταιρεία που κόβει αδιακρίτως το ρεύμα.
Φυσικά ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης δεν παύει να αναδεικνύει το κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΗ. Επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι οι διακοπές δεν αφορούν τους αδύναμους και ευάλωτους καταναλωτές, παρά τους κατ' επάγγελμα οφειλέτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να διακανονίσουν το χρέος τους. 
Γνωρίζει ωστόσο καλά πως αν η επιχείρηση δεν βελτιώσει τα ποσοστά εισπραξιμότητας, τότε θα αναγκαστεί να καταφύγει σε άλλες λύσεις, ακόμη σκληρότερες, όπως μια οριζόντια και σημαντική αύξηση των οικιακών τιμολογίων στο ρεύμα.
Η άλλη όψη του νομίσματος
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, είναι η βιομηχανία των ρευματοκλοπών, γενικευμένο φαινόμενο σε όλη τη χώρα. Το πιο ανησυχητικό είναι η διαπίστωση ότι έχει πάρει διαστάσεις διαφθοράς, με κρούσματα εμπλοκής υπαλλήλων από συνεργεία εργολάβων με τους οποίους ο ΔΕΔΔΗΕ συνεργάζεται. Τα εντοπισμένα μόνο περιστατικά ρευματοκλοπής που πραγματοποίησαν το τελευταίο εννεάμηνο τα συνεργεία του διαχειριστή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του διαχειριστή Νίκο Χατζηαργυρίου, φτάνουν τα 5.500 (ή 700 το μήνα).
Τα μεγαλύτερα μάλιστα ποσοστά δεν εμφανίζονται σε φτωχικές γειτονιές, όπως θα ανέμενε κανείς, παρά στα "καλά προάστια" και μάλιστα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επιχείρησης στην Αθήνα που εντοπίστηκε να κλέβει επί χρόνια ρεύμα συνολικής αξίας 150.000 ευρώ (ίσο με 1 εκατ. μεγαβατώρες). Σωρευτικά, η κλοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ εκτιμάται σε 50-70 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Δεν αποκλείεται όμως η "μπίζνα" με τις κλοπές ρεύματος και κυρίως τους πειραγμένους μετρητές να είναι πολύ μεγαλύτερη. Σπείρες έχουν κάνει το πείραγμα του μετρητή "επάγγελμα". Έναντι χαμηλής ταρίφας -για παράδειγμα 50-100 ευρώ η περίπτωση- αναλαμβάνουν να "κατεβάσουν" τις ενδείξεις του εξωτερικού μετρητή, ώστε όταν περάσει το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ για τον τακτικό έλεγχο, αυτός να δείχνει χαμηλότερη από την πραγματική κατανάλωση. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποκλείεται να έχουν εσωτερική πληροφόρηση. Όπως ωστόσο λένε πηγές του ΔΕΔΔΗΕ οι σχετικές καταγγελίες για εμπλοκή υπαλλήλων του δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι παρ' ότι η εταιρεία υπέβαλε 2.000 μηνύσεις, οι επιτήδειοι παραμένουν ατιμώρητοι. Όταν εντοπίζονται από τα συνεργεία, οι υπεύθυνοι πληρώνουν την αξία του ρεύματος που έκλεψαν, και όταν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο αθωώνονται! Κι αυτό καθώς ο νόμος προβλέπει ότι αν ο κατηγορούμενος πληρώσει την αξία του ρεύματος που έκλεψε, αίρεται το ποινικό του αδικήματος. Έτσι, και για όσο δεν αλλάζει το διάτρητο αυτό νομικό καθεστώς –το έχει ζητήσει ο ΔΕΔΔΗΕ από τον υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο- παρατηρείται το φαινόμενο η κλοπή ρεύματος να αποτελεί για κάποιους κανονική δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: