DEH

DEH

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η καυτή πατάτα του ΑΔΜΗΕ στη σημερινή συνάντηση του Υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια

Συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των ενεργειακών θεμάτων του μνημονίου θα έχει σήμερα αντιπροσωπεία στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (και όχι ο κ. Σκουρλέτης).
Μετά την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ακολούθησε την προ 15μέρου συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με το κουαρτέτο, ουσιώδης διαφορά παραμένει το θέμα του management του ΑΔΜΗΕ. Όπως έχει αποκαλύψει το energypress, οι δανειστές έχουν εγείρει την απαίτηση να δοθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτη, ο οποίος και θα μπει ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει.
Πρόκειται για όρο που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καθώς “βάζει από το παράθυρο” θέμα απώλειας του ελέγχου του Δημοσίου επί των δικτύων. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι, εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στην άποψή τους, θα υπάρξει μείζων εμπλοκή, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να εξελιχθεί στη νέα «υπόθεση κόκκινα δάνεια» της διαπραγμάτευσης.
Προς το παρόν, αυτό που η ελληνική πλευρά έχει κερδίσει, είναι ότι απομακρύνθηκε από το τραπέζι η ιδιωτικοποίηση.Εχει γίνει δεκτή η λύση της δημιουργίας τρίτης εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν τα πάγια του σημερινού ΑΔΜΗΕ και στην οποία το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών (ακόμα και πάνω από 51%). Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, πέραν της γνωστής απαίτησης των θεσμών να μην βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Ενέργειας αλλά του υπουργείου Οικονομικών η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί (ο νέος ΑΔΜΗΕ), οι δανειστές επιμένουν και να παραχωρηθεί το management στον ιδιώτη που θα μπεί ως στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα έχει.
Το θέμα της αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσπαση των παγίων της θεωρείται ότι μπορεί να ξεπεραστεί, όχι βέβαια με την καταβολή μετρητών (που δεν έχει το δημόσιο), αλλά με απόκτηση μετοχών από άλλες συμμετοχές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις, καθώς και από μελλοντικά κέρδη της νέας εταιρείας.
Υπόλοιπες εκκρεμότητες
Πέραν του ΑΔΜΗΕ, στα υπόλοιπα ζητήματα λίγο -πολύ υπάρχει κάποια πρόοδος. Στο θέμα των "Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος", όλα δείχνουν ότι ο προσωρινός μηχανισμός θα πάρει “παράταση” τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016, χρόνος που εκτιμάται ότι είναι ικανός ώστε να πάρουν σάρκα και οστά οι νέες συνθήκες στη χονδρεμπορική που θα καταστήσουν εφικτές τις δημοπρασίες.
Κι αυτό, έπειτα από την παραδοχή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί να έχει προετοιμάσει και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος "μόνιμος μηχανισμός ευελιξίας".
Οσο για την αποζημίωση του 2015, οι ιδιώτες παραγωγοί μάλλον θα πρέπει να αποδεχθούν ότι δεν πρόκειται να λάβουν χρήματα, με δεδομένο το μπλόκο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για την αναδρομικότητα των προσωρινών ΑΔΙ.
Αναφορικά με το μηχανισμό της διακοψιμότητας, η απόφαση είναι έτοιμη, και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή από τον Π. Σκουρλέτη σε κλειστή συνάντηση που θα έχει με όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα, και αυτούς που κερδίζουν (ΕΒΙΚΕΝ) και εκείνους που θίγονται (φορείς ΑΠΕ).
Τέλος, αναφορικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η συζήτηση θα γίνει επί της ελληνικής πρότασης, το σκεπτικό της οποίας είναι ότι η άμεση μείωση κατά 25% του μεριδίου της ΔΕΗ δεν συνιστά δεσμευτικό στόχο. Αντίθετα ο στόχος που πρέπει να εφαρμοστεί δεν είναι άλλος από τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% έως το 2020.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: