DEH

DEH

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

A. Παπαγεωργίου: Αλλαγή στόχων με το νέο ενεργειακό σχεδιασμό

Ως τις αρχές του 2014 θα έχει εκπονηθεί η νέα μελέτη
μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη εικοσαετία, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.
Η μελέτη θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις εξελίξεις στην αγορά δεδομένου ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για ορισμένες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής για το 2020, έχουν ήδη ξεπεραστεί. Παράλληλα, θα προβλέπει το επιθυμητό ενεργειακό μείγμα για την Ελλάδα (στερεά καύσιμα, φυσικό αέριο, ΑΠΕ κ.ά.) με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που θέτει η ΕΕ.
Ρήτρα διακοψιμότητας στους μεγάλους καταναλωτές
Το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ εισάγει για τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας τη ρήτρα διακοψιμότητας, που σημαίνει σημαντικές εκπτώσεις (έως 18%) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, εφόσον η επιχείρηση αποδεχθεί περικοπή ή διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιόδους υψηλής ζήτησης.
Με τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Παπαγεωργίου στην Επιτροπή, προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού των μισθωμάτων δημόσιων και ιδιωτικών μεταλλείων που θα αποδίδεται στους Δήμους, από 20% που είναι το ελάχιστο μέχρι 40%.
Υπενθυμίζεται, ότι τέλη στα ιδιωτικά μεταλλεία επιβάλλονται για πρώτη φορά, τα οποία θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από την Επιτροπή και πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.


 http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: