DEH

DEH

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Αγώνας δρόμου για έγκαιρη υλοποίηση του κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ


Συγκεκριμένες οδηγίες προς τη διοίκηση της ΔΕΗ έχει δώσει,
σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ώστε τα στελέχη της επιχείρησης να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία και την έγκαιρη ολοκλήρωση του κοστολογικού ελέγχου που έχει αναθέσει η ΡΑΕ στην Ernst & Young.
Ο λόγος που το ΥΠΕΚΑ δίνει μεγάλη σημασία στον έλεγχο, είναι ότι θεωρείται προαπαιτούμενο για τη διενέργεια
δημοπρασιών ρεύματος (ΝΟΜΕ), οι οποίες με τη σειρά τους αναμένεται να αποτελέσουν ανάσα για τις ελληνικές βιομηχανίες που κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους. «Εάν καθυστερήσουμε, οι εξελίξεις θα μας προλάβουν και η όλη διαδικασία δεν θα έχει κανένα νόημα» λέγεται χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγούν στο energypress αρμόδιοι παράγοντες, τα στοιχεία του κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ αποτελούν βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό της τιμής με την οποία θα εκκινήσουν οι δημοπρασίες NOME.  Ταυτόχρονα είναι χρήσιμα και για τα τιμολόγια, αφού μετά την πλήρη απελευθέρωση, ο ρυθμιστής είναι υποχρεωμένος να κρίνει σε διαρκή βάση το εύλογο των τιμολογίων, ανά κατηγορία πελάτη. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να είναι εφικτός μόνο εφόσον υπάρχει το εργαλείο του ανεξάρτητου κοστολογικού ελέγχου.
Σημειώνεται ότι το έργο του ελεγκτή καθορίζεται στο πλαίσιο σφικτών χρονοδιαγραμμάτων: μέσα σε ένα 4μηνο από την ανάθεση του έργου (10 Σεπτεμβρίου) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να παρουσιαστούν συγκεκριμένα μεγέθη: τα κόστη της ΔΕΗ αλλά και η σύγκρισή τους με το μέσο όρο και τις βέλτιστες πρακτικές αντίστοιχων ομοειδών επιχειρήσεων του τομέα της παραγωγής, εμπορίας, δικτύων ή και καθετοποιημένων εταιρειών του ηλεκτρισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα (και εδώ έγκειται η σημασία των οδηγιών του ΥΠΕΚΑ προς τη ΔΕΗ), στις αρχές Ιανουαρίου η ΡΑΕ θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα νούμερα προκειμένου να αποφανθεί επί των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Βάσει του ίδιου χρονοδιαγράμματος, προβλέπεται ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα κατατεθεί από τον ελεγκτή η στρατηγική πρόταση για τη σταδιακή βελτίωση του κόστους της ΔΕΗ. Η πρόταση θα βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και θα υπεισέρχεται και σε ρυθμιστικά εμπορικά πολιτικά και νομοθετικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.


www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: