DEH

DEH

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Νέες μονάδες, νέες προσλήψεις και υποσχέσεις – Φθηνό ρεύμα αντί για Τοπικό πόρο Ανάπτυξης;

 του Μιχάλη Αγραφιώτη
 
Ιδιαίτερα εποικοδομητική για τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου η ολιγόωρη επίσκεψη του στη Φλώρινα, γιατί άκουσε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην περιοχή και υποσχέθηκε μέσα στους επόμενους δύο μήνες λύση στο θέμα των προσλήψεων μετά από ανάλογες ενέργειες με το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης, δημιουργία νέων μονάδων προς αντικατάσταση των παλιών και πιθανότητα παροχή φθηνού ρεύματος στους πολίτες αντί για απόδοση του ΕΑΠ στους ΟΤΑ.
Θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόθεση της κυβέρνησης για αντικατάσταση των μονάδων που πρόκειται να αποσυρθούν με νέες όπως η Πτολεμαϊδα 5 που αρχίζει κάτι να κινείται στη χρηματοδότηση και στη Μελίτη 2. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια της περιοχής και η Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει το ενεργειακό κέντρο της χώρας. Η μέχρι στιγμής καθυστέρηση των διαδικασιών για τη μονάδα 5 δεν μας προϊδεάζει σε μια ταχύτατη διαδικασία που υπονόησε ο Υφυπουργός. Προφανώς, οι εκπρόσωποι της περιοχής πρέπει να δώσουν πλάνο και να συντομεύσουν και τις δικές τους ενέργειες για την ταχύτερη δρομολόγηση των διαδικασιών.
Ενδιαφέρουσα η πρόταση του Δημάρχου Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλου για την μετακύληση των χρημάτων του Τοπικού πόρου Ανάπτυξης στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στους πολίτες των ενεργειακών Δήμων. Νομίζω πως θα ήταν πιο χρήσιμη και αξιοκρατική διαχείριση αυτών των χρημάτων που σήμερα αποτελεί μήλον της έριδος για το ποιος θα καρπωθεί μεγαλύτερο μέρος του και πολλές φορές έχει αμφισβητηθεί η αξιοποίηση του σε δράσεις.
Την αποδέχτηκε ουσιαστικά αυτή την πρόταση ο κ. Παπαγεωργίου, δεν νομίζω να γίνει δεκτή από άλλους αυτοδιοικητικούς. Θα αντιδράσουν και μόνο στο άκουσμα για την απώλεια των χρημάτων του τοπικού πόρου. Η αλήθεια είναι ότι εκ των πραγμάτων οι πολίτες της περιοχής θα προτιμούσαν ελάφρυνση στα τιμολόγια, παρά διαχείριση των χρημάτων για σκοπούς που σε πολλές των περιπτώσεων δεν βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών. Όπως κατάλαβα από τα συμφραζόμενα του Υφυπουργού, μέλλον για το Πετρέλαιο θέρμανσης και μείωση της φορολογίας του δεν υπάρχει τουλάχιστον γι’ αυτό το χειμώνα.
Ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα από την πλευρά των φορέων και από τον Υφυπουργό που όπως φάνηκε πραγματοποίησε μια επίσκεψη γνωριμίας με τα θέματα της περιοχής. Η τοπική αυτοδιοίκηση ουσιαστικά ανίκανη να σχεδιάσει λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων, που κανονικά θα έπρεπε να έχει τον πρώτο ρόλο, από την άλλη υπήρξαν ατυχείς δηλώσεις συνδικαλιστών που αντί να εστιάσουν στην κατάρρευση των αποδοχών των εργαζομένων, αρκέστηκαν στην επίδειξη των δημοσίων σχέσεων που έχουν κατά καιρούς και στις κινήσεις εντυπωσιασμού.
Αν ο κ. Παπαγεωργίου δεχθεί μια σοβαρή πρόταση για σχέδιο ανάπτυξης και συνεργασίας με τη ΔΕΗ, θεωρώ ότι δεν έχει λόγο να μην ανταποκριθεί. Αρκεί οι δικοί μας να «ξυπνήσουν» και να δουλέψουν με λογική δημιουργίας και αποφασιστικότητας,  και όχι με απλή διαχείριση της μιζέριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: