DEH

DEH

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Αύξηση στο ρεύμα ανά 6μηνο. ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ ΜΕ 25-30 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑ ΠΡΟΣ ΧΑΡΙΝ ΤΟΥ «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ»


Αύξησαν τα τιμολόγια του ρεύματος από την «πίσω πόρτα» τον Ιούλιο κατά 6-7 ευρώ το μήνα και τώρα σχεδιάζουν νέες κλιμακωτές αυξήσεις στο τέλος κάθε εξαμήνου, μέχρι το τέλος του 2014 με την ίδια μέθοδο. Μέσω του τέλους ΕΤΜΕΑΡ.
Πρόκειται για το «πράσινο τέλος», άλλως και ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων), το οποίο επιβάλλεται σε όλους τους λογαριασμούς, αλλά ειδικά για τους οικιακούς καταναλωτές είναι το ακριβότερο τέλος σε σχέση με αυτό που πληρώνουν αγρότες ή βιομηχανίες και εμπορικά καταστήματα, καθώς φθάνει τα 20,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το συγκεκριμένο τέλος (τμήμα του λογαριασμού) διπλασιάστηκε και πλέον αντιστοιχεί περίπου στο 8-10% του οικιακού λογαριασμού (χωρίς να υπολογιστούν άλλοι φόροι και τέλη). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το τέλος ΕΤΜΕΑΡ για οικιακό καταναλωτή με μέση κατανάλωση 1.100-1.200 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο φθάνει περίπου τα 6-7 ευρώ το μήνα, τα 25-30 ευρώ ανά τετράμηνο και τα 70-90 ευρώ το χρόνο.
Μάλιστα η κυβέρνηση ακολούθησε την εξής μεθόδευση για την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ. Αφού πρώτα η ΔΕΗ ανακοίνωσε μηδενικές αυξήσεις και «πάγωμα τιμολογίων» στις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση και χαιρέτισε την απόφαση. Αλλά το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι αύξηση που επιβάλλει η ΔΕΗ...
Non paper
Στη συνέχεια, στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιουλίου, η κυβέρνηση με non paper ενημέρωσε για την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για αύξηση του σχετικού τέλους το οποίο επιβάλλεται και εξοφλείται με το λογαριασμό του ρεύματος.
Ετσι το θέμα πέρασε στα ψιλά και απέμεινε η ανέξοδη κυβερνητική ανακοίνωση για μηδενικές αυξήσεις στο ρεύμα, το οποίο όμως πλέον έχει ήδη αυξηθεί.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, επιβάλλεται προκειμένου να ισοσκελιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Ομως το θέμα δεν σταματά εδώ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες οι επισκέψεις και συστάσεις της τρόικας στο υπουργείο ΠΕΚΑ απέδωσαν συμφωνία για το έλλειμμα των ΑΠΕ, στον ανεξάρτητο λειτουργό της αγοράς ενέργειας ΛΑΓΗΕ.
Ετσι συμφωνήθηκε εν μέσω θέρους ότι το συγκεκριμένο τέλος ΕΤΜΕΑΡ θα αναπροσαρμόζεται (δηλαδή θα αυξάνεται) κάθε εξάμηνο, με στόχο τον ισοσκελισμό του ελλείμματος στο λογαριασμό, από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.).
Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Ιούλιος 2013), το σωρευτικό έλλειμμα του 2012 έφτασε τα 345 εκατ. ευρώ το 2012. Τον Ιούνιο το σωρευτικό έλλειμμα υπολογίστηκε στα 512,5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2013, αλλά τον Ιούλιο έπεσε ξαφνικά στα 459 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το τέλος, οι εισφορές των παραγωγών ΑΠΕ και τα άλλα μέτρα απέδωσαν ήδη μείωση 10% του ελλείμματος των ΑΠΕ στο ΛΑΓΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: