DEH

DEH

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

AΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ - ΠΑΜΕ



ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΓΕΝΟΠ ΚΑΙ ΕΤΕ
Συνάδελφοι,
 
Η κατάσταση των εργαζομένων καθημερινά χειροτερεύει. Η κυβέρνηση, εντείνει την επίθεση σε μισθούς, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση τομέων οικονομίας στρατηγικής σημασίας. Η όποια ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα στηριχτεί σε τσακισμένα δικαιώματα και ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης.
Τα δικαιώματα των εργαζόμενων στη ΔΕΗ θα χτυπηθούν σκληρά, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του σχεδίου που έχει ανακοινωθεί για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της Ενέργειας συνολικά.
Η πολιτική των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν είναι ενιαία, βασίζεται στην πλήρη κατάργηση δικαιωμάτων και καταχτήσεων και κανένας δεν πρόκειται να εξαιρεθεί. Ήδη εκχωρήθηκε η Εμπορία στον Κοπελούζο, ενώ η πώληση του ΑΔΜΗΕ είναι υπόθεση λίγων μηνών. Ο κανονισμός μεταθετότητας είναι γεγονός και ακολουθούν τα σχέδια για τη μικρή ΔΕΗ, περαιτέρω μετοχοποίηση της εναπομένουσας ΔΕΗ με στρατηγικό επενδυτή κλπ.
Ενώ τα σχέδια της κυβέρνησης είναι σε πλήρη εξέλιξη το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ είναι σε κατάσταση διάλυσης με ευθύνη της πλειοψηφίας.
Η ΓΕΝΟΠ μετά την παραίτηση του προέδρου δεν έχει ακόμα εκλέξει πρόεδρο. Οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, μαζί με τους απογόνους τους, παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων. Η ΔΑΚΕ ¨ενοποιείται¨ ενώ πριν μερικούς μήνες «σφάζονταν», τα κομμάτια της ΠΑΣΚΕ την μια είναι ενωμένοι, την άλλη χωρίζουν και την άλλη φτιάχνουν αντιμνημονιακά μέτωπα κάτω από την σημαία του “νέου ΠΑΣΟΚ”.
Άκαρπη ήταν και η τελευταία συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ στις 4-9-2013. Στην συνεδρίαση επαναλάβαμε την εκτίμησή μας για τις ευθύνες που έχουν, την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη απέναντι σε αυτή την πολιτική. Τονίσαμε ότι αν στην επόμενη συνεδρίαση, σε λίγες ημέρες, εξακολουθήσουν την ίδια ταχτική εμείς δε θα συμμετέχουμε στο παιχνίδι τους και θα παραιτηθούμε από την θέση του αντιπροέδρου.
Στην ΕΤΕ οι ίδιες παρατάξεις, ακλουθώντας την ίδια ταχτική, διεκδίκησαν τη θέση του προέδρου με τέσσερεις (4) υποψήφιους ( ένας από τη ΔΑΚΕ, ένας
από το ΕΠΑΔ, και δύο από το ΕΑΜΕ) με αποτέλεσμα να μην έχει συγκροτηθεί προεδρείο τέσσερις (4) μήνες μετά τις εκλογές.



Εμείς καταγγείλαμε αυτή τους την στάση και στο ΔΣ της ΕΤΕ ψηφίσαμε λευκό γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος των παιγνιδιών που παίζουν.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Αντιπροσωπευτικό – Αναλογικό προεδρείο. Δηλαδή συμμετοχή όλων των παρατάξεων στην Εκτ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ και στο ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ με βάση την δύναμη που οι εργαζόμενοι τους έδωσαν στις εκλογές.


Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν ανακοινώσεις που από τη μία καλούν όλες τις παρατάξεις για συγκρότηση προεδρείου σε προγραμματική βάση, από την άλλη την υπονομεύουν αλληλοκατηγορώντας ο ένας τον άλλον.

Εμείς σε όλα αυτά απαντάμε.
Πράγματι υπάρχει βάση να δημιουργηθεί προγραμματικό προεδρείο. Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και των απογόνων της (ΕΑΜΕ, ΕΠΑΔ), η ΣΑΔ-ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν στην στρατηγική της ανάπτυξης με βάση τα μονοπώλια. Έβαλαν πλάτη να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλ. Ενέργειας μιλώντας για «υγιή ανταγωνισμό», στήριξαν όλες τις επιλογές και τους νόμους από το 1999 μέχρι σήμερα (από την απελευθέρωση μέχρι τον διαχωρισμό).
Αυτές οι δυνάμεις πράγματι έχουν «κρυστάλλινη» θέση και στάση υπέρ της ιδιωτικοποίησης με λόγια και με έργα.
Υπέγραψαν ΣΣΕ με ότι προέβλεπε το μνημόνιο
Ακόμα και τώρα που παρουσιάζονται σαν αντιμνημονιακοί ή αντίθετοι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση, για να θολώσουν τα νερά, κάνουν προτάσεις για «άρση των στρεβλώσεων της αγοράς σε βάρος της ΔΕΗ»
Επανέρχονται με νέο «αντιδεξιό» περιτύλιγμα λέγοντας ότι η ΔΑΚΕ «για πρώτη φορά στην ιστορία της ΓΕΝΟΠ διεκδικεί να καταλάβει την θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ». Πράγματι και άλλες φορές η ΔΑΚΕ ήταν πρώτη δύναμη αλλά σε συμφωνία με την ΠΑΣΚΕ και την ΣΑΔ «παραχωρούσε» τον πρόεδρο στην ΠΑΣΚΕ, σαν τον πιο «ικανό» διαχειριστή και από κοινού με ενιαίο πλαίσιο και ταχτική έβαζαν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική

Οι πλειοψηφίες στα ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και της ΕΤΕ με βάση τους συσχετισμούς που υπάρχουν δεν μπορούν να μπουν επικεφαλής στον αγώνα για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής γιατί συμφωνούν με την ουσία της.


Απέναντι σε αυτή την επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης από τα κάτω, η όξυνση της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική και τους εκπροσώπους της στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Μόνο έτσι θα συμβάλουν οι εργαζόμενοι στην ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση, που είναι προϋπόθεση να ανακοπεί η επίθεση σήμερα και να ανοίξει προοπτική σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: