DEH

DEH

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Εκτός αγοράς λιγνίτη η ΔΕΗ χωρίς Πτολεμαΐδα 5

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Απόφαση που ισοδυναμεί με εγκατάλειψη της λιγνιτικής παραγωγής ισοδυναμεί πιθανή ακύρωση της δημιουργίας της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση. Ο ίδιος ο κ. Ζερβός παραδέχθηκε ότι ακύρωση επενδύσεων στο κομμάτι της παραγωγής θα προκαλέσει μεσοπρόθεσμα προβλήματα στη ΔΕΗ, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης, τότε θα περικοπεί το επενδυτικό πρόγραμμα κυρίως στους τομείς της παραγωγής αλλά και των δικτύων. 


Πάντως από την πλευρά του το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι εάν η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει τις αναγκαίες επενδύσεις από μόνη της, θα πρέπει να εξετάσει τις συνεργασίες με ιδιώτες. «Δεν υπάρχουν ταμπού, εάν δεν μπορεί από μόνη της η ΔΕΗ να κατασκευάσει την Πτολεμαΐδα 5 αυτό να γίνει με ιδιώτες εταίρους» αναφέρουν χαρακτηριστικά κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΚΑ. 

Η «λίστα»
Ποιες επενδύσεις κινδυνεύουν να «κοπούν»; Κατ΄ αρχάς στο κομμάτι της παραγωγής φαίνεται ότι δεν θα έχουν πρόβλημα οι επενδύσεις Αλιβέρι 5 (έχει ήδη ολοκληρωθεί και η υπολειπόμενη εκταμίευση είναι μόλις 21 εκατ. ευρώ) και η Μεγαλόπολη 5, καθώς έχει υπογραφεί σύμβαση ενώ υπάρχει και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ωστόσο για τη Μεγαλόπολη υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον ανάδοχο να μετατεθούν χρονικά ορισμένες παραδόσεις, ώστε να διευκολυνθεί η ρευστότητα, με δεδομένο μάλιστα ότι το έργο ολοκληρώνεται εντός του έτους ενώ η σύνδεση με το δίκτυο του αερίου αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2013.  

Έτσι στο κομμάτι της παραγωγής φαίνεται σε πρώτη φάση να μπαίνουν στο ψυγείο επενδύσεις στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (πλην της Μεσοχώρας που είναι έτοιμο έργο), ενώ από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί η υλοποίηση της επένδυσης Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 660MW και προϋπολογισμού 1,395 δισ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί το 2018. Με βάση τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Ζερβός αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις και φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί με τη βοήθεια του export credit agency της Γερμανίας Hermes και την γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW το 50% της χρηματοδότησης του έργου. Επομένως, από την εξασφάλιση του υπόλοιπου 50%  της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί και η υλοποίηση της επένδυσης. 

«Αναγκαία» η Πτολεμαΐδα
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με εξαίρεση πιθανόν τη μονάδα της Μελίτης –που όμως έχει άλλα προβλήματα εξασφάλισης καυσίμου– είναι παλιές, ρυπογόνες και μη αποδοτικές μονάδες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα –άλλες σοβαρότερα άλλες μικρότερα– στο νέο περιβάλλον της αγοράς μετά το 2013. Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ο κ. Ζερβός, η ΔΕΗ θέλει τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας προκειμένου να προχωρήσει στην απόσυρση μιας σειράς από παλιές και μη αποδοτικές μονάδες λιγνίτη. 

Οι περικοπές στο επενδυτικό πιθανόν να ακουμπήσουν ωστόσο και άλλες επενδύσεις όπως το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης 50MW ή το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης 200MW, που το καθένα βρίσκεται σε άλλη φάση (η Μεγαλόπολη με προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ είναι πιο προχωρημένη καθώς έχει ανακηρυχθεί μειοδότης και γίνονται συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε αντίθεση με την Κοζάνη, με προβλεπόμενο ύψος επένδυσης τα 500 εκατ. ευρώ που ο διαγωνισμός πιθανόν να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι). Πάντως στο διαγωνισμό της Κοζάνης αποτελεί όρο για το μειοδότη, η εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Τέλος από τις επενδύσεις στα δίκτυα φαίνεται ότι δεν κινδυνεύει το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, για το οποίο μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα ανοίγουν οι προσφορές. 

Το πρόβλημα
Θυμίζουμε ότι οι βασικοί χρηματοδότες της ΔΕΗ αλλά και οι αναλυτές έχουν ζητήσει τη μείωση του συνολικού δανεισμού της επιχείρησης προκειμένου να υπάρξει αναχρηματοδότηση των γραμμών που λήγουν μέσα στο 2012, με έμφαση στα περίπου 500 εκατ. ευρώ που απομένει να χρηματοδοτηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους (το αρχικό ποσό είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει συμφωνία για αναχρηματοδότηση των 220 εκατ. ευρώ).  Η ΔΕΗ είχε ζητήσει αυξήσεις 15% προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα για τη μείωση του χρέους, ωστόσο εγκρίθηκαν αυξήσεις 9%, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό αφορά φόρους και χρεώσεις προς τρίτους. Ως εκ τούτου η εταιρεία καταρχήν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των λειτουργικών της, ωστόσο η μείωση του χρέους εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τελικά μόνο μέσω της περικοπής του επενδυτικού της προγράμματος. Το «Κ» είχε αποκαλύψει από τις αρχές Νοεμβρίου την πρόθεση της ΔΕΗ να μειώσει τις επενδύσεις της και τότε στελέχη της εταιρείας μιλούσαν για μείωση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ (20% από το 1 δισ. ευρώ του 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια: