DEH

DEH

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Σωσίβιο στις οφειλές 182 εκατ. του Δημοσίου ψάχνει η ΔΕΗ για να αποφύγει τη στάση πληρωμών

Μέρος της οφειλής ύψους 182 εκατ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στην ενεργειακή αγορά, ενόψει του δραματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ.
Η κατάσταση όπως περιγράφηκε από τον κ. Ζερβό είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς η ΔΕΗ εμφανίζει αρνητικό cash flow και ως εκ τούτου αδυνατεί να προβεί σε πληρωμές. Ο επικεφαλής της εταιρείας πρότεινε προς το ΥΠΕΚΑ να καταβληθούν άμεσα κάποια χρήματα από τα 180 εκατ. ευρώ – πληροφορίες λένε ότι ζητήθηκε το μισό ποσό δηλαδή περίπου 90 εκατ. ευρώ – σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΗ θα πρέπει να μεταθέσει χρονικά κάποιες πληρωμές που πρέπει να γίνουν προς το ΔΕΣΜΗΕ.
Η απάντηση που δόθηκε καταρχήν από τον υπουργό είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από το ΥΠΕΚΑ (ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ
από τους δημόσιους φορείς είναι το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Ωστόσο όπως αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη, αυτή θα επαναληφθεί τη Δευτέρα με τη συμμετοχή του Φ. Σαχινίδη και αφού προηγουμένως ο κ. Παπακωνσταντίνου επικοινωνήσει με τον υφυπουργό οικονομικών ώστε να βρεθούν χρήματα από κάποιους άλλους κωδικούς για να αποπληρωθούν κάποια χρέη προς τη ΔΕΗ και εκείνη με τη σειρά της να μπορέσει να πληρώσει το ΔΕΣΜΗΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Ζερβός ενημέρωσε για τις προσπάθειες της ΔΕΗ να εξασφαλίσει χρήματα από τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο αφενός οι ξένες τράπεζες δήλωσαν ότι παρότι η ΔΕΗ έχει πιστοληπτική ικανότητα, δεν εμπιστεύονται τη χώρα, αφετέρου οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη συμφωνήσει να αναχρηματοδοτήσουν τον υφιστάμενο δανεισμό των 700 εκατ. που λήγει στο πρώτο τρίμηνο και αδυνατούν να δώσουν νέο δανεισμό.
Νωρίτερα το EnergyPress που αποκάλυψε το θέμα έγραψε:
Ένα πιστωτικό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ και χαρακτηριστικά «μετάστασης» σε όλη την ενεργειακή αγορά είναι έτοιμο να σκάσει και να συμπαρασύρει στο φαύλο κύκλο του «δεν πληρώνω» τους πάντες, από το ΔΕΣΜΗΕ και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς μέχρι τη ΔΕΠΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών, προειδοποιεί σε επιστολή της πως εφόσον δεν πληρωθεί από τους πελάτες της θα αναγκαστεί να διακόψει τη τροφοδοσία τόσο τη δική τους όσο και της βιομηχανίας!
Το θέμα ξεκίνησε έπειτα από ενημέρωση στις αρχές της εβδομάδας του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου, ότι λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, των περιορισμένων αυξήσεων στα τιμολόγια και της δυσκολίας αναχρηματοδότησης του χρέους της (σσ : χωρίς τα παραπάνω να συνδέονται με τα πρόσφατα φέσια των δύο παρόχων), ενδέχεται να μην μπορέσει να εξοφλήσει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της προς το ΔΕΣΜΗΕ, του οποίου είναι και ο βασικός «χρηματοδότης». 
Σύσκεψη υπό τον Παπακωσταντίνου…
Στο υπουργείο σήμανε αμέσως συναγερμός, και ο κ. Παπακωσταντίνου ζήτησε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους του χώρου να τον ενημερώσουν για την οικονομική τους κατάσταση. Στις επιστολές που έλαβε, τόσο ό ίδιος όσο και ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα, ότι δηλαδή τυχόν επιδείνωση του προβλήματος ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, θα φέρει αλυσιδωτή «στάση πληρωμών» σε όλη την αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Παπακωσταντίνου να έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων (ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΕΣΑΗ, ΡΑΕ, ΔΕΠΑ) για να συζητηθεί η έκταση του προβλήματος και πιθανώς να ανακοινωθούν μέτρα. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι, σε συνεννόηση φυσικά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη υπεύθυνο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αποδέσμευση ενός κονδυλίου που θα καταβληθεί στηΔΕΗ ως μέρος των οφειλών ύψους 180 εκ. ευρώ που της χρωστά το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα ρευστότητάς της, και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
«Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τη ΔΕΠΑ»
«Καθυστερήσεις όλο και μεγαλύτερες παρατηρούνται πλέον στις πληρωμές των μελών μας από το ΔΕΣΜΗΕ, γεγονός που μας αναγκάζει να αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τη ΔΕΠΑ, πόσο μάλλον όταν η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό καθίσταται πλέον αδύνατη. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα γίνει σύντομα ανεξέλεγκτη», αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών στην επιστολή που απέστειλε τη Τρίτη ο ελληνικός σύνδεσμος ανεξάρτητων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΑΗ), ζητώντας να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στο χώρο.
«Κίνδυνος ακόμη και για πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας»
Στη δική της επιστολή η ΔΕΠΑ, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, επισημαίνει ότι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί – πελάτες της επικαλούμενοι τις όλο και μεγαλύτερες καθυστερήσεις από το ΔΕΣΜΗΕ να τους εξοφλήσει τα οφειλόμενα, δηλώνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους αδυναμία να καταβάλλουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντί της, ύψους σήμερα γύρω στα 170 εκ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΠΑ προειδοποιεί ότι δεν έχει περιθώρια να περιμένει το πότε ο ΔΕΣΜΗΕ θα αποπληρώσει τους πελάτες της και πως αν η κατάσταση επιδεινωθεί δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές της (Gazprom, κ.ά), «με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με αέριο, που θα πλήξει τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή» (σσ : οι ΕΠΑθα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται κανονικά, επομένως οι πελάτες τους δηλαδή τα νοικοκυριά, οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο).
Υπενθυμίζουμε ότι και το Νοέμβριο η πιστωτική ασφυξία στην αγορά ηλεκτρισμού είχε κάνει μετάσταση από το ΔΕΣΜΗΕ στη ΔΕΠΑ, αναγκάζοντάς την να προειδοποιήσει τους ηλεκτροπαραγωγούς ότι θα τους κλείσει τις στρόφιγγες, προφανώς όμως τότε το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο σήμερα. Όσο για την αδυναμία εξόφλησης των παραγωγών από το ΔΕΣΜΗΕ, οι καθυστερήσεις έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: