DEH

DEH

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011


Μαχαίρι σε υπερωρίες, παροχές, προνόμια ετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΗ για τη μείωση του μισθολογικού κόστους της επιχείρησης. Το κούρεμα που επεξεργάζεται η διοίκηση προβλέπει σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους και κατάργηση μιας σειράς «υπερβολών», όπως λένε κύκλοι της διοίκησης με τις βάρδιες και τις ασθένειες.
Αναφέρουν για παράδειγμα ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ένας εργαζόμενος που θα δηλώσει ασθένεια την ημέρα της βάρδιάς του - ακριβώς επειδή η τελευταία συνοδεύεται από επίδομα - θα εισπράξει και μεροκάματο και το επίδομα. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν μάλιστα ότι το καθεστώς αυτό τυγχάνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και συμπληρώνουν ότι σε μια περίοδο που η ΔΕΗ καλείται να εξορθολογίσει τα μισθολογικά της κόστη, οι σημερινές συλλογικές συμβάσεις την αναγκάζουν να πληρώνει σημαντικά ποσά κάθε χρόνο σαν επιδόματα για βάρδιες που δεν έγιναν ποτέ.

Νέα σύμβαση. Το θέμα αυτό μαζί με άλλα, όπως η περαιτέρω μείωση των υπερωριών, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης που προτίθεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, στο πλαίσιο υπογραφής της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κύκλοι της διοίκησης της επιχείρησης σημειώνουν ότι χώρος για μισθολογικές αυξήσεις δεν υπάρχει και αναφέρουν ότι στόχος είναι η μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους, μέσω της κατάργησης «υπερβολών» του κανονισμού λειτουργίας προσωπικού και προνομίων, σαν αυτούς που ανέδειξε τον Απρίλιο το πόρισμα του επικεφαλής των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή.

Εντός της επιχείρησης εδώ και καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες με αντικείμενο τις εσωτερικές μετατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες όσοι κριθούν ότι είναι πλεονάζον προσωπικό σε συγκεκριμένες διευθύνσεις θα χρειασθεί να περάσουν από εκπαίδευση πριν αποσταλούν στις νέες τους θέσεις.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη της περασμένης εβδομάδας «σήκωσε» το θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού, λέγοντας πως έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ συγκεκριμένο σχέδιο με τους τομείς απ' όπου λείπουν άτομα και απ' όπου περισσεύουν.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας των περικοπών που επέφεραν οι νόμοι του υπουργείου Οικονομικών στους μισθούς της ΔΕΗ και στη μείωση των υπερωριών, το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ το 2010. Από αυτά τα 210 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις περικοπές και μόνο τα 90 εκατ. ευρώ από υπερωρίες. Οσο για φέτος έχει ήδη επιτευχθεί μείωση 40 εκατ. ευρώ στον τομέα των υπερωριών.

Από τα www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: