DEH

DEH

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ζητούν να γίνει πάρκο με φωτοβολταϊκά


Στο πρώτο ενεργειακό κέντρο της χώρας στο Αλιβέρι, που λειτούργησε το 1952 ο πρώτος ατμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ με λιγνίτη, ζητούν να γίνει τώρα πάρκο με φωτοβολταϊκά ισχύος 50 MW η συντονιστική επιτροπή φορέων της πόλης και η Greenpeace.
«Στο εγκαταλελειμμένο ορυχείο της ΔΕΗ Α.Ε. απ' όπου ξεκίνησε ο εξηλεκτρισμός της χώρας παραμένουν ανεκμετάλλευτα 2.500 στρέμματα γης, ιδιοκτησίας της επιχείρησης ηλεκτρισμού. Εκεί αποδοτικά μεν, με βάση την πρότασή μας, θα αποσοβηθεί η έκλυση 1.000.000 τόνων CO2 στα προσεχή 20 χρόνια, η δε ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει σε έργα αναβάθμισης της περιοχής, όπως ανάπτυξη περιαστικού πράσινου, ανάδειξη του οικισμού και των σημαντικών κτηρίων του ορυχείου
 και δημιουργία σχολής Ενεργειακού Τεχνολογικού της ΔΕΗ ή του Δημοσίου», τονίζουν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και της Greenpeace.
Η κοινή πρόταση για πράσινη ανάπτυξη στο Αλιβέρι δεν έχει μόνο ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα αλλά είναι και διέξοδος για την τοπική κοινωνία που ασφυκτιά και αγωνιά για το μέλλον της, επισημαίνει ο Γιώργος Λαγανάς πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής.
Στη μελέτη που κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής) και στη ΔΕΗ, το κόστος της επένδυσης στην 20ετία θα είναι της τάξεως των 125.000.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα φέρει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων 409.925.066 ευρώ .
Τα κέρδη έπειτα από φόρους θα είναι 214.955.142 ευρώ. Η αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής θα έρθει με δραστηριότητες όπως:
* Συγκρότηση τεχνικής μηχανολογικής βάσης υποστήριξης του ενεργειακού κέντρου και συνεργείου μεταλλικών κατασκευών ΑΠΕ.
* Ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλευτικού ιστορικού μουσείου, κατά τα πρότυπα δεκάδων ευρωπαϊκών και αμερικανικών μεταλλείων. Η ανάδειξη των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων (υπόγειες στοές, κτήρια του περασμένου αιώνα, σιδηροδρομικές γραμμές), μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για σχολεία και άλλους επισκέπτες.
* Ιδρυση και λειτουργία σχολής Ενεργειακών Τεχνολογιών της ΔΕΗ ή και του Δημοσίου.
* Δημιουργία πρότυπου φυσικού πάρκου επανασύστασης και ανάδειξης της νότιας παραμεσόγειας χλωρίδας και πανίδας κ.ά.     πηγή Enet.gr

Εν. Εργ. ΔΕΗ: Αλήθεια η πρόταση του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Ρούλη Κοκελίδη για ινστιτούτου Α.Π.Ε.  στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας τι έγινε. Δεν είναι εφαρμόσιμη ή δεν βρήκε υποστηρικτές???

Δεν υπάρχουν σχόλια: