DEH

DEH

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Θέμα Ουσιαστικής Απελευθέρωσης της Αγοράς Θέτουν οι Ιδιώτες Ηλεκτροπαραγωγοί


Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ιδιωτικούς πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας και τη ΔΕΗ, με την ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ να βρίσκονται στη μέση. Αφορμή αποτέλεσε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για τη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Η ΔΕΗ πρότεινε να μην γίνει καμία αλλαγή στη δομή και στη λειτουργία της, τη στιγμή που οι υπόλοιποι «παίκτες» της αγοράς παρατηρούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της και την κατηγορούν για αδιαφανείς πρακτικές.
Η ΔΕΗ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση ενσωμάτωσης του κόστους του CO2 στο κόστος των μονάδων παραγωγής, «η εν λόγω δαπάνη θα περάσει στα τιμολόγια και θα οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού».
Επίσης, τονίζει ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε ανομοιόμορφη διακύμανση της ΟΤΣ και σε ανάγκη για εισαγωγές ενέργειας. Τέλος, όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά, η Επιχείρηση αντιτίθεται στον διαχωρισμό των νερών ανά κατηγορία χρήσης.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) απέστειλε τις δικές του παρατηρήσεις στη ΡΑΕ, στις οποίες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
«Προκειμένου να μεγιστοποιούνται τα κέρδη της ΔΕΗ και των λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές, η ΔΕΗ προτείνει την διατήρηση της ΟΤΣ σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα και την συντήρηση του καθεστώτος πριμοδότησης των Προμηθευτών, μέσω της αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: