DEH

DEH

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Στο μικροσκόπιο της τρόικας οι αγορές ενέργειας. Ενδεχόμενο πώλησης σε τρίτους 20% της ΔΕΗ

Ικανοποιημένη από τη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου εμφανίσθηκε η τρόικα, καθώς, έστω και με καθυστέρηση, η εν λόγω αγορά «άνοιξε». Ωστόσο, σημαντικά θέματα βάζουν στο τραπέζι οι κοινοτικοί σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία έχουν γνώση των καταγγελιών για τη «χειραγώγηση» της Οριακής Τιμής (χονδρική), άκουσαν ωστόσο και την ανάλυση της ηγεσίας του ΔΕΣΜΗΕ (διαχειριστής του συστήματος).

Ελαβαν υπόψη εξάλλου τα παράπονα των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, που υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της αγοράς ευνοεί μόνο τη ΔΕΗ, καθώς και τις παρατηρήσεις των μεγάλων καταναλωτών, δηλαδή των ενεργοβόρων βιομηχανιών, για την… άρνηση της ΔΕΗ να διαπραγματευτεί μαζί τους τις
τιμές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής του Συστήματος, τα στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ υπογράμμισαν ότι η αγορά έως το επίπεδο της χονδρεμπορικής λειτουργεί με βάση τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, τον οποίο και εφαρμόζει ο ΔΕΣΜΗΕ. Συνεπώς, για το περαιτέρω άνοιγμα θα πρέπει να τροποποιηθεί ο Κώδικας, δηλαδή να εκδοθεί διοικητική πράξη.

Σήμερα οι κοινοτικοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τους επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. συμμετέχει και ο γενικός διευθυντής Ενέργειας Χάιντς Χίλμπρεχτ, συντάκτης της επιστολής της γενικής διεύθυνσης, με την οποία είχε προαναγγελθεί η επίσκεψη των ελεγκτών, όπου καλούσε τις αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες να μη δείξουν ότι παρανόησαν το περιεχόμενο του μνημονίου, σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, και σύμφωνα με πάντα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει τις αλλαγές που εισηγείται η ΡΑΕ για τον υπολογισμό της Οριακής Τιμής και θα αφορούν το συνυπολογισμό του κόστους εκπομπών ρύπων στη χονδρική τιμή της κιλοβατώρας και τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών μονάδων. Με αυτές εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η Οριακή Τιμή (χονδρική) και έτσι θα μεγιστοποιηθεί η παραγόμενη ενέργεια από μονάδες φυσικού αερίου, αρκετές από τις οποίες ανήκουν σε ανεξάρτητους παραγωγούς.
Το τρίτο πακέτο
Αναμένεται, εξάλλου, να δοθεί από το υπουργείο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του «τρίτου ενεργειακού πακέτου», το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει το νομικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων παραγωγής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από τη διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

Παράγοντες της ενεργειακής αγοράς αμφιβάλλουν για το αν και κατά πόσο τα χρονοδιαγράμματα είναι ικανά να πείσουν την τρόικα ότι προωθείται το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη της απελευθέρωσης η ΔΕΗ διατηρεί πάνω από το 80% και στην προμήθεια σε τελικούς καταναλωτές πάνω από το 95%.

Και επειδή η γενική μέθοδος εφαρμογής του μνημονίου κάθε άλλο παρά ήπια χαρακτηρίζεται, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί τουλάχιστον πώληση σε τρίτους, ποσοστού άνω του 20% της συνολικής ζήτησης της ενέργειας, ή ακόμα και πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: