Θοδωρής Παναγούλης
Τη Δευτέρα έχουν κληθεί από το ΥΠΕΝ, για τη δεύτερη συνεδρίασή τους, τα μέλη της Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των ΑΠΕ.
Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι τα στελέχη του ΥΠΕΝ έχουν καταλήξει σε ορισμένες απλουστευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα και να εισαχθούν στο νομοσχέδιο για τα περιβαλλοντικά θέματα που πρόκειται να φέρει στη Βουλή (πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου) ο κ. Χατζηδάκης.
Κάποιες από τις παρεμβάσεις αυτές αφορούν τη διαδικασία έγκρισης αδειών παραγωγής για την οποία έχει δώσει πρόταση στο ΥΠΕΝ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Τη Δευτέρα αναμένεται ότι η κ. Σδούκου, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής, θα μεταφέρει στα μέλη της την πρόθεση του ΥΠΕΝ να μη μείνει απλώς στην κατάργηση κάποιων δικαιολογητικών ή στην ψηφιοποίηση υφιστάμενων διαδικασιών, αλλά να αναζητήσει ριζικές λύσεις που θα επιφέρουν πραγματική επανάσταση στον τρόπο και στην ταχύτητα αδειοδότησης των πράσινων επενδύσεων.
Η κατεύθυνση αυτή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ από τη στιγμή που το νέο ΕΣΕΚ θέτει τόσο υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά τη συνολική δυναμικότητα των σταθμών ΑΠΕ που πρέπει να εγκατασταθούν στη χώρα μας κατά την επόμενη 10ετία.
Οι αρμόδιοι για την ενέργεια επιτελείς του ΥΠΕΝ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το θέμα των ΑΠΕ πρέπει να μελετηθεί στο σύνολό του, όχι αποσπασματικά, και να αναζητηθούν ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, τέτοιες που να επιφέρουν θεαματικά αποτελέσματα, παρεμβάσεις που μπορεί να φτάνουν μέχρι και στην πλήρη κατάργηση κάποιων αδειών, σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν δημιουργεί άλλους κινδύνους.
Ωστόσο η τολμηρή αυτή κατεύθυνση φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να «περάσει» ανεμπόδιστα. Ούτως ή άλλως τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΝ έχουν πάντα ως γνώμονα των εισηγήσεών τους το να μην κινδυνεύουν να «πέσουν» οι όποιες τροποποιήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας για λόγους περιβαλλοντικούς. Πληροφορίες του energypress αναφέρουν, όμως, ότι «αγκάθια» έχουν αρχίσει να αναφύονται και από την πλευρά της γενικής γραμματείας περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, όπου φαίνεται να υπάρχει μια ιδιαίτερα αυστηρή αντίληψη σχετικά με θέματα προστασίας της ορνιθοπανίδας, της βιοποικιλότητας, των περιοχών NATURA κ.λπ.
Το ζήτημα αποκτά επιπλέον βαρύτητα δεδομένου ότι τα θέματα χωροθέτησης είναι από τα πλέον σημαντικά στη διαδικασία ωρίμανσης και αδειοδότησης των ΑΠΕ, ενώ βρισκόμαστε στη διαδικασία εκπόνησης του νέου Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, όπου κεντρικό ρόλο έχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Αραβώσης.
Το Ειδικό Χωροταξικό θεωρείται από τους φορείς του κλάδου ως η Λυδία Λίθος επί της οποίας θα κριθεί εάν οι επενδύσεις ΑΠΕ θα προχωρήσουν στη χώρα μας με τους ρυθμούς που απαιτεί το νέο ΕΣΕΚ ή όχι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου