DEH

DEH

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Η "δίκαιη" μετάβαση ανακοινώθηκε. "Ψίχουλα" για την δυτική Μακεδονία - Απο το 2023 έρχονται δύσκολες μέρες για την περιοχή

Οι βουλευτές της ΝΔ στην δυτικη Μακεδονία και ο κυβερνητικός Περιφερειάρχης της Δυτικης Μακεδονίας που στήριξαν χωρίς καμία ένσταση η διαφωνία την πλήρη απολιγνιτοποίηση της περιοχής το 2023
του Σπύρου Κουταβα
Η "Δίκαιη" μετάβαση για την δυτική Μακεδονία είναι πραγματικότητα. Ο Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ανακοινωσε τα χρηματα του Ταμείου δίκαιης Μετάβασης 7,5 δισ για 41 Περιφέρρειες της ΕΕ καθώς και τα χρήματα απο μόχλευση πόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρήματα των Εθνικών ταμείων κάθε
χώρας. Στην απόφαση τονίζεται ότι «για κάθε ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι (τα κράτη μέλη) θα συνεισφέρουν χρηματικά ποσά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, καθώς και να παρέχουν και πρόσθετους εθνικούς πόρους. Συνδυαστικά, με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί χρηματοδότηση ύψους μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, η οποία θα κινητοποιήσει περισσότερες επενδύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για κάθε ευρώ που θα λαμβάνει η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη από το ταμείο δίκαιης μετάβασης για να χρηματοδοτήσει μια δράση, θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμεύει ποσά που της αναλογούν από τον κουμπαρά του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκό Κοινωνικού Ταμείου+ που να πηγαίνουν πάλι για τον ίδιο σκοπό. Πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα; η απάντηση είναι ότι για 1 € θα πρέπει η Ελλάδα να δεσμεύει 6-7€ από τα παραπάνω Ταμεία που θα πηγαίνουν σε έργα και δράσεις της απολιγνιτοποίησης. Η ΕΕ υπολογίζει ότι με αυτήν την επιλεκτική αναδιανομή θα μπορέσει να μεταφέρει πόρους συνολικού ύψους από 30 έως 50 δις €.  Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να μεταφέρει πόρους από τα δυο παραπάνω αυτοτελή Ταμεία που θα τους χρησιμοποιούσε για άλλες δράσεις  προκειμένου να στηρίξει την απολιγνιτοποίηση της περιοχής.  
Επίσης ως αναφέρεται ο μηχανισμός του InvestEU  ως ειδικός πυλώνας για την χρηματοδότηση των επενδύσεων όπου φιλοδοξείτε να κινητοποιηθούν επενδύσεις ύψους έως και 45 δισ. ευρώ. Το InvestEU είναι ένας πυλώνας όπου συγκεντρώνονται δέκα έως 15 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ για την διευκόλυνση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη. Με το τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσεις, στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας και των μεταφορών, φιλοδοξώντας οτι θα ωφελήσουν τις περιφέρειες και θα βοηθήσουν τις οικονομίες τους να βρουν νέες πηγές ανάπτυξης.
Επίσης ο μηχανισμός δανειοδότησης του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη στήριξη του προϋπολογισμού της ΕΕ, για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ. Προσοχή, ο μηχανισμός δεν μοιράζει χρήματα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων στον δημόσιο τομέα, παραδείγματος χάριν για επενδύσεις σε δίκτυα τηλεθέρμανσης και ανακαίνιση κτιρίων.
Όσοι καταλαβαίνουν ελάχιστα από διαχείριση τέτοιων πρότζεκτ και σύνθετων προγραμμάτων όπου η Ελλάδα πάντοτε παρουσίαζε μια υστέρηση, καταλαβαίνουν ότι για την δυτική Μακεδονία έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες. Να αναφέρουμε μόνο η περιφέρεια μας φιγουράρει στην προτελευταία θέση στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ. Με άξονα όλα τα παραπάνω την προγραμματική περίοδο που έχουμε μπροστά μας 2021-2027 και την προγραμματισμένη απολιγνιτοποίηση και σβήσιμο όλων των μονάδων και παύση κάθε δραστηριότητα το 2023 μπορούμε να εικάσουμε ότι θα είμαστε εντελώς γυμνοί απροετοίμαστοι και ευάλωτοι σε κάθε πρόκληση.
Έχοντας ως παράδειγμα το τι συνέβη στην Σαξονία όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατάρρευση της λιγνίτης της βιομηχανίας το 1990, λαμβάνοντας υπ'οψιν ότι αναφερόμαστε στο Γερμανικό κράτος και την οικονομία που έλκει ολόκληρη της Ευρώπη, μπορούμε να εικάσουμε ότι έρχεται πείνα, φτώχεια, μείωση του πληθυσμού της και μετανάστευση μετά το 2023.
Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τα παραπάνω και να πηγαίναμε σε παράταση πχ το 2040 η το 2050; Πιστεύω πως ναι, εάν το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, οι τέσσερις βουλευτές της Κοζάνης και ο ένας της Φλώρινας της ΝΔ καθώς και ο κυβερνητικός Περιφερειάρχης, όρθωναν το ανάστημα τους στο όνομα και στο μέλλον των πολιτών που τους εξέλεξαν. Δυστυχώς δεν το έπραξαν, γιατί οι βουλευτές έχουν το νου τους στις εκλογές που πιθανώς να γίνουν στο άμεσο μέλλον και υποχρεωτικά θα γίνουν με λίστα.  Αρα τους ενδιαφέρει να δείξουν καλή διαγωγή, από το να συγκρούονται για την απολιγνιτοποίση και το μέλλον των κατατρεγμένων. Στην περίπτωση τους όπως φαίνεται έχει μεγαλύτερη αξία η εξασφάλιση του δικού τους μέλλοντος μέσω της εξασφάλισης της  βουλευτικής αποζημίωσης που δεν είναι καθόλου μηδαμινή, παρά η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των πολιτών που θα πληγούν έμμεσα η άμεσα απο αυτήν την βεβιασμένη επιλογή. Και φυσκά ο περιφερειάρχης, ο οποίος έχει επιλέξει το δικό του δρόμο της μη πολιτικής συνεργασίας με κανέναν, παρά μόνο με όσους δηλώνουν πίστη και αφοσίωση στο πρόσωπο του. Ήδη στην παράταξη του στο περιφερειακό συμβούλιο έχουν αρχίσει οι σχετικές γκρίνιες και μάλιστα από ψηλά, αφού ορισμένοι αντιπεριφερειάρχες με βαριά αυτοδιοικητική πείρα,  αισθάνονται οτι δεν έχουν αντικείμενο να "τρέξουν" γιατί όλα περνούν από το γραφείο του. 
Συμπερασματικά στην κρισιμότερη περίοδο που κρίνεται το μέλλον της περιοχής, που κρίνεται εαν οι πόλεις και οι ζωές των κατοίκων θα είναι οι ίδιες που είναι σήμερα και στο απώτερο μέλλον, διαθέτουμε ως πολιτικό προσωπικό τους πιο δεδομένους, τους πιο υποταγμένους  στις αποφάσεις την κεντρικής πολιτικής σκηνής.
vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: