DEH

DEH

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και οι αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μας

ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
Σ' αυτή την εκπομπή, θα μελετήσουμε την μεγαλύτερη αναθεώρηση πολιτικής που έχει γίνει από την ίδρυση της Ε.Ε.: την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Σχεδόν κάθε σημαντική πλευρά της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αλλάξει υπό το φως της κλιματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Για
παράδειγμα, από το 2021, τουλάχιστον το 40% του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα πηγαίνει στην διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Αμέσως μετά, πηγαίνουμε στην Πορτογαλία για να δούμε πώς ο άνεμος της αλλαγής ήδη μεταβάλλει τον ενεργειακό της τομέα. Στη συνέχεια συναντούμε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις στο Βερολίνο, για να μάθουμε ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό.

Πορτογαλία

Μερικά κράτη μέλη της Ε.Ε. τα πάνε πολύ καλά, ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία. Πέρσι, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, το 53% της ενέργειας στη χώρα, προήλθε από ανανεώσιμες πηγές. Ο Γκιγιόμ Ντεζαρντέν επισκέφτηκε ένα αιολικό πάρκο εκεί για να δει πώς τα κατάφεραν και ποια είναι τα επόμενα βήματά τους: «Μπορεί να μην το βλέπετε σήμερα, αλλά η Πορτογαλία έχει ήλιο, πάνω από 300 μέρες τον χρόνο. Αυτό μαζί με τους δυνατούς ανέμους από τον Ατλαντικό, δίνει στη χώρα ένα ισχυρό πλεονέκτημα, στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Αυτό το πάρκο ανεμογεννητριών ολοκληρώθηκε πέρσι το καλοκαίρι, χάρις σε ένα δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Είναι μία από τις νεότερες υποδομές καθαρής ενέργειας της Πορτογαλίας. Ο Χούγκο Κόστα είναι αναπληρωτής διευθυντής της EDP Renováveis: «Έχουμε 13 ανεμογεννήτριες. Η κάθε μία παράγει 3,6 Megawatt. Η συνολική απόδοση φτάνει τα 46,8 Megawatt. Χρησιμοποιήσαμε τοπικούς κατασκευαστές. Μέρος των εξαρτημάτων παράχθηκαν στο Αβέιρο. Συνεπώς το αποτέλεσμα είναι θετικό, αφού η παραγωγή γίνεται εδώ».
Κατά μέσο όρο, το 2019 το 53,3% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές. Η Πορτογαλία πιστεύει ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί λοιπόν στην πρόκληση να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Και στηρίζει νέες πράσινες πρωτοβουλίες στην Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2018, η πορτογαλική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υπερέβη για μια στιγμή την συνολική κατανάλωση όλης της χώρας, καλύπτοντας το 103% των οικιακών αναγκών.
Αυτό σημαίνει κέρδη από εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα, αν λυθεί το κώλυμα με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο στα Πυρηναία. Η Καταρίνα Ροζέτα Πάλμα είναι οικονομολόγος εξειδικευμένη σε θέματα περιβάλλοντος και πόρων στο ISCTE: «Εξαρτάται από το πώς θα διαχειριστούμε το δίκτυο. Έχουμε ήδη συνδεθεί με την Ισπανία. Υπάρχουν ακόμη κάποιες διασυνδέσεις, τις οποίες κυνηγάμε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μια άλλη πλευρά στην αγορά, που έχει να κάνει με τη ζήτηση. Είναι αυτό που ονομάζουμε στρατηγικές προσφοράς-ζήτησης, όπου πληρώνουμε εταιρίες να σταματήσουν τη λειτουργία τους, όταν έχουμε πολύ μεγάλες ενεργειακές ανάγκες».
Πέρα όμως από τα περιβαλλοντικά οφέλη, οι ανανεώσιμες πηγές έχουν θετικό αντίκτυπο στην δημόσια υγεία, την οικονομία, και την κοινωνία: «Οι Ίβηρες με την Πορτογαλία μαζί μπορούν να γίνουν το επόμενο Κατάρ για την ανανεώσιμη ενέργεια. Με τον ήλιο, το νερό και τον άνεμο, μπορούμε να κάνουμε τις σωστές διασυνδέσεις μεταξύ Ιβηρικής χερσονήσου και Γαλλίας για να μπορέσουμε να τους προμηθεύσουμε με τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, από τον ήλιο και τον αέρα» επισημαίνει ο Πέντρο Αμαράλ Χόρχε, Πρόεδρος της Ένωσης Ανανεώσιμης Ενέργειας της Πορτογαλίας.

Συνέντευξη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις

Από την άλλη πλευρά όλοι αναρωτιούνται ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε 100 δις ευρώ χρηματοδοτική βοήθεια στη μετάβαση προς μια οικονομία με ελάχιστη χρήση άνθρακα. Αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Γι' αυτό το λόγο ήρθαμε στο Βερολίνο για να συναντήσουμε τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και να τον ρωτήσουμε τι θα σημαίνει αυτή η τεράστια μετάβαση για τους πολίτες και τις εταιρίες.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:
Είδαμε για παράδειγμα την Πορτογαλία να έχει κάνει πολλά για την μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, ειδικά σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές. Εάν τα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν μόνα τους τόσα πολλά, τι θα προσφέρει περισσότερο η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Πραγματικά. Αυτή δεν θα έχει να κάνει με την πλήρωση κάποιων στόχων. Απαιτεί ουσιαστικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Με αυτό έχει να κάνει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Πώς διασφαλίζουμε αυτό τον μετασχηματισμό της οικονομίας, πώς οδεύουμε προς μια κοινωνία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα με έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο, που προστατεύει το οικονομικό μοντέλο της κοινωνικής αγοράς που έχουμε. Ο μηχανισμός δίκαιης μετάβασης θα είναι μέρος αυτής της διαδικασίας. Θα αποτελέσει μέρος του βιώσιμου Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, που στοχεύει να κινητοποιήσει γενικά επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση. Στοχεύει να ξεκλειδώσει τουλάχιστον 1 τρις ευρώ την επόμενη δεκαετία. Μέρος αυτού θα είναι και ο μηχανισμός δίκαιης μετάβασης που στοχεύει να υποστηρίξει περιοχές και τομείς που θα επηρεαστούν πολύ από αυτή την μετάβαση, όπως για παράδειγμα οι περιοχές με λιγνιτωρυχεία.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:
Τι είναι πράσινη επένδυση για σας; Τι είναι πράσινο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Η Ε.Ε. έχει καταλήξει σε μια συμφωνία για το σύστημα ιεράρχησης, για την πράσινη λίστα των πράσινων και βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Υπάρχουν έξι περιβαλλοντικές κατηγορίες: μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα, κυκλική οικονομία, διαχείριση απορριμμάτων, θαλάσσια οικοσυστήματα. Ουσιαστικά περιλαμβάνει όλες τις πράσινες οικονομικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες μετάβασης που θα βοηθήσουν να πάμε από την παρούσα κατάσταση σε μια οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:
Θα είναι πιο δαπανηρό για τους απλούς πολίτες εάν όλες αυτές οι επενδύσεις και οι στόχοι πραγματοποιηθούν;
Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
Κάποιος μπορεί να πει ναι. Ορισμένες δουλειές θα εξαφανιστούν. Μερικά ορυκτά καύσιμα θα κοστίζουν πιο πολύ, αλλά την ίδια στιγμή θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία. Θα υπάρξουν πολλές νέες οικονομικές δραστηριότητες που θα κάνουν την πράσινη ενέργεια και την μετάβαση οικονομικά προσιτές.
Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:
Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ελκύσουμε τεράστιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να λειτουργήσει για την ευημερία των λαών. Είναι μεγάλη πρόκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: