DEH

DEH

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Απάντηση Λ. Πάβλοβα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη: Για την ενεργειακή μετάβαση σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, θα παράσχουμε τεχνική βοήθεια σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και χρηματοδότηση ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών.

Έτοιμη να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην κυβέρνηση στην Ελλάδα ώστε να εκπονήσουν γρήγορα το σχέδιο μετάβασης από το λιγνίτη είναι η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Η αντιπροεδρος της Λ. Παβλοβα απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαρίας, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI ), δεσμεύτηκε ότι η ΕΤΕΠ ( EIB) θα παράσχει τεχνική βοήθεια και στις ελληνικές περιφέρειες, πέραν της βοήθειας που παρέχει σε κεντρικό επίπεδο στην κυβέρνηση.
 Επίσης η ΕΤΕΠ (EIB) ετοιμάζει δάνεια και εγγυήσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για υποδομές και υπηρεσίες που θα βοηθήσουν την ενεργειακή μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση περιοχών όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, αλλά και χρηματοδότηση κρατικών επενδύσεων μέσω του τρίτου πυλώνα του μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.
 Απαντώντας σε ερώτηση της κ. Σπυράκη για τα διαθέσιμα προς μόχλευση κονδύλια, ανέφερε ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν από κοινού ο Προυπλογισμος της ΕΕ και η ΕΤΕπ, αναμένεται να οδηγήσουν σε επενδύσεις ύψους 45 δις ευρώ, ήτοι η ΕΤΕπ θα πρέπει για παράδειγμα να συμβάλει με 10-15 δις επενδύσεων για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα μόχλευσης.
 Παράλληλα, όπως τόνισε από τον τρίτο πυλώνα, ο οποίος ουσιαστικά αφορά στον δημόσιο τομέα, θα υπάρχει ένας επενδυτικός βραχίονας της ΕΤΕπ που αφορά όλους τους τομείς της Δίκαιης Μετάβασης: την ενεργειακή απόδοση, την μεταφορά ενέργειας και την τηλεθέρμανση καθώς επίσης και την εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων τηλεθέρμανσης. «Το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι πρέπει να στηρίζουμε αυτά τα έργα που δεν μπορούν από μόνα τους να παράξουν επαρκή έσοδα. Έτσι αν ένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους κλασικούς εμπορικούς τρόπους χρηματοδότησης, θα πρέπει εμείς να επέμβουμε και να προσφέρουμε επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια έτσι ώστε να καταστήσουμε το έργο βιώσιμο και χρήσιμο για την εκάστοτε περιοχή που το χρειάζεται» κατέληξε στην παρέμβασή της η κ. Πάβλοβα.​

Δεν υπάρχουν σχόλια: