DEH

DEH

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Έντονα καιρικά φαινόμενα, πεπαλαιωμένο δίκτυο, έλλειψη επενδύσεων

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προέκυψαν λόγω της κακοκαιρίας σε πολλές περιοχές της χώρας, κλήθηκε, με δημόσιες δηλώσεις του, να σχολιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Η παλαιότητα του δικτύου, η κακοκαιρία, αλλά και η απουσία επενδύσεων είναι οι τρεις λόγοι στους οποίους εστίασε ο Υπουργός, αιτιολογώντας την κατάσταση.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ας δούμε τρία βασικά στοιχεία: Πρώτον, όταν έχουμε κακοκαιρία, προφανώς παντού, σε όλον τον κόσμο,  έχουμε προβλήματα. Στην Ελλάδα επίσης το 90% του δικτύου είναι εναέριο και ως εκ τούτου αυτός είναι ένας παράγοντας επιβάρυνσης. Δεύτερον, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια μέσα σε αντίξοες συνθήκες και αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται. Τρίτον, είναι προφανές ότι όταν δεν επενδύεις επί χρόνια και αφήνεις μια επιχείρηση να απαξιώνεται, τελικά έχεις και τέτοιου είδους προβλήματα».
 «Ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, είχε και έχει κινητοποιήσει 230 συνεργεία και 30 συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες με συνολικό αριθμό τεχνικού προσωπικού που έφτανε και φτάνει τα 1.000 άτομα, προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατό ταχύτερα η επανα-ηλεκτροδότηση όλως των περιοχών. Από τα μεσάνυχτα των Φώτων μέχρι χθες το βράδυ τα συνεργεία είχαν να αντιμετωπίσουν περίπου 50 βλάβες μέσης τάσης, δηλαδή μείζονος κλίμακας βλάβες και έναν αριθμό πολύ μεγάλο βλαβών χαμηλής τάσης. Στη χαμηλή τάση ήταν περί τις 3.000 και πλέον βλάβες σε όλη τη χώρα.  
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και τις συνεργαζόμενες με το ΔΕΔΔΗΕ εταιρείες, αλλά κυρίως τους εναερίτες του ΔΕΔΔΗΕ, διότι πρέπει να λέμε ευχαριστώ στους ανθρώπους που βοηθάνε, που ανέβαιναν με τα χιόνια και με τη θύελλα πάνω στις κολώνες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αυτά να τα λέμε, μην λέμε μόνο τα κακά».
 «Δεν έχω κανένα δισταγμό να το πω είναι ότι δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο. Υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να γίνονται επενδύσεις ετησίως στον ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 200 εκατ., ενώ όλα τα τελευταία χρόνια γίνονταν γύρω στα 130 εκατ., το πολύ 150 εκατ. Άρα υπάρχουν χαμηλές επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό λοιπόν κάπου αντανακλάται και αντανακλάται σε αυτές τις περιπτώσεις. Όταν δεν κάνεις επενδύσεις, λες «δεν βαριέσαι, ας δώσω τα χρήματα κάπου αλλού για τον οποιονδήποτε πολιτικό λόγο», στο τέλος το βρίσκεις μπροστά σου».
«Το καλοκαίρι αν θυμάστε, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν παρουσίαζα συνολικά το πρόβλημα του ομίλου της ΔΕΗ, εκτός από τα οικονομικά μεγέθη, στεκόμουν και στις τεχνικές υποδομές και μιλούσα για φόβο μπλακ άουτ τότε το καλοκαίρι, έλεγα για τις κολώνες κτλ. και υπήρχε μια ομοβροντία- όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ- ότι ο Χατζηδάκης καταστροφολογεί και προσπαθεί να απαξιώσει τη ΔΕΗ. Εδώ αποδεικνύεται νομίζω ότι είχα απόλυτο δίκιο. Από εκεί και πέρα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάταξης, η οποία όμως, προφανώς, παίρνει κάποιο χρόνο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει από τα θέματα της ρευστότητας της ΔΕΗ  - και έτσι δεν χάσαμε την ίδια τη ΔΕΗ μέσα από τα χέρια μας- διότι αυτό ήταν το θέμα μας το καλοκαίρι και το αντιμετωπίσαμε. Και υπάρχει το πιστοποιητικό βιωσιμότητας και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και η άνοδος της μετοχής της ΔΕΗ. Διότι βλέπει η αγορά ότι υπάρχει μία άλλη προσέγγιση. Αλλά, βεβαίως, μόνο στα κινούμενα σχέδια μπορούν να αντικατασταθούν όλα τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ σε ολόκληρη τη χώρα- ένα τεράστιο δίκτυο- με πολυάριθμες διακλαδώσεις».
«Μιλάμε για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ - που είναι μια ειλημμένη απόφαση- μέχρι 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας για μην βρούμε μόνο θεσμικούς, αλλά και στρατηγικούς επενδυτές. Δεν το λέμε διότι ο νεοφιλελεύθερος Χατζηδάκης θέλει να ξεπουλήσει τα φιλέτα του Δημοσίου, όπως λέγανε εναντίον μου αυτοί που έλεγαν ότι καταστροφολογώ και για την κατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ. Το λέμε διότι θέλουμε να μπουν καινούρια κεφάλαια μέσα, για να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο περαιτέρω, να υπογειοποιηθεί όπου γίνεται, να γίνει ψηφιακό όπου γίνεται κ.λ.π.»
«Η ΔΕΗ έχει αποφύγει τα χειρότερα. Φαίνεται στη μετοχή της. Η μετοχή της ήταν όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ 7 ευρώ. Την παρέδωσε στις ευρωεκλογές 1,2 ευρώ. Η μετοχή της είναι τώρα πάνω από 4 ευρώ. Δεν σημαίνει ότι επειδή ανεβαίνει η μετοχή όμως λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Χρησιμοποιώ και τη φωτογραφία της μετοχής για να δείξω αυτό που σας είπα. Ότι ανεβαίνουμε με τη σκάλα. Ανεβαίνουμε, αλλά πρέπει να γίνουν πολλές κινήσεις. Ποιες κινήσεις γίνονται; Πέρασε ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ με την κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους και τα διευθυντικά στελέχη, με την ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων και ούτω καθεξής. Περάσαμε πρωτύτερα τα μέτρα ρευστότητας. Προχωρούμε την απολιγνιτοποίηση η οποία θα εκσυγχρονίσει περαιτέρω τη ΔΕΗ. Θα την απαλλάξει από βάρη οικονομικά διότι χάνει από τους λιγνίτες όλα τα τελευταία χρόνια. Θα περιοριστεί με την εθελούσια έξοδο- που θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη- το προσωπικό της ΔΕΗ, άρα θα μειωθεί το κόστος της. Προγραμματίζουμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Γίνεται ένα άνοιγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι οι πηγές του μέλλοντος. Όλα αυτά θα εκσυγχρονίσουν τη ΔΕΗ. Και θα οδηγήσουν τελικά στο να μη βάζει ο καταναλωτής κάθε τρεις και λίγο το χέρι στην τσέπη».
«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είπε τα δικά της τότε όταν πέρασε το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο είναι νόμους τους κράτους. Εγώ δε θέλω να αντιπαρατίθεμαι με κανέναν. Δεν αισθάνομαι ότι είμαστε απέναντι με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ούτε με τους εργαζόμενους. Αντίθετα αισθάνομαι ότι είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου διότι θέλουμε όλοι μια ισχυρή ΔΕΗ και μια καλά λειτουργούσα αγορά ενέργειας. Αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι κι αυτοί όμηροι μιας εσφαλμένης πολιτικής όλων των τελευταίων ετών. Της εγκατάλειψης, αν θέλετε, του ουσιώδους, των θεμελίων, προκειμένου να γίνονται πράγματα βιτρίνας. Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας. Αυτά που σας είπα προηγουμένως για τη ΔΕΗ και την ενέργεια είναι το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Ξέρω ότι όταν ακούνε κάποιοι τη λέξη ιδιωτικοποίηση είναι σαν να τους διαπερνάει ηλεκτρικό ρεύμα ακόμα και σήμερα, αλλά το είπα και προχθές το επαναλαμβάνω και σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε η τελευταία Σοβιετική Δημοκρατία. Τελεία».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: