DEH

DEH

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Μελέτη IHA: Αποθήκευση ενέργειας σημαίνει αντλησιοταμίευση - Τουλάχιστον 78 GW νέα έργα μέχρι το 2030

Γιάννα Παπαδημητρίου
Τουλάχιστον 78000MW επιπλέον καθαρής ενέργειας αναμένεται να μπορούν να αποθηκευτούν σε αντλησιοταμιευτικές υποδομές μέχρι το 2030, όπως εκτιμά η Διεθνής Ένωση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (International Hydropower Association – IHA).
Όπως αναφέρεται σε μελέτη της IHA που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες, το 94% της διαθέσιμης σήμερα ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας αφορά αντλησιοταμιευτικές υποδομές, η δυναμικότητα των οποίων ανέρχεται σε 161000 MW.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα η ΙΗA, η ενέργεια που αποθηκεύεται σε αντλησιοταμιευτικά έργα αντιστοιχεί σε 9000GWh.
Η τεχνική ανάπτυξη τέτοιων έργων, σύμφωνα με την ΙΗΑ, δίνει σήμερα τη δυνατότητα στις αντλησιοταμιευτικές υποδομές να μπορούν να ανταποκριθούν στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις ταχύτητας και ευελιξίας, επιτρέποντας έτσι τη διείσδυση των διαφόρων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χαμηλότερα λειτουργικά κόστη.
Η πρόκληση, πλέον, όπως τονίζεται στη μελέτη της ΙΗΑ, συνίσταται στο πως θα διασφαλιστεί η προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων για τέτοιες υποδομές, ιδιαίτερα σε απελευθερωμένες ενεργειακές αγορές, δεδομένου ότι οι αγορές δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τους απαιτούμενους μηχανισμούς αμοιβής της ευελιξίας που προσφέρουν τέτοια έργα.
Οι ανάγκες για μεγαλύτερη ευελιξία στο δίκτυο, δεδομένης της όλο και μεγαλύτερης διείσδυσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αναμένεται να διαμορφώσουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των αντλησοταμιευτικών έργων στο προσεχές μέλλον.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΗΑ, η ανάπτυξη αυτή μπορεί να φτάσει σε εντυπωσιακούς ρυθμούς, έως και σε αύξηση άνω του 50% της σημερινής ισχύος τους μέχρι το 2030, ή και ακόμα περισσότερο, εφόσον διαμορφωθεί κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον και αντίστοιχες συνθήκες στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: